Hoe breng ik tijd door met God?

Gepubliceerd op 29 augustus 2022 om 08:00

Tijd vrijmaken voor God is voor veel mensen (inclusief mezelf!) een ingewikkeld thema. We hebben een volle agenda, een hoofd vol afleidende gedachten wanneer we proberen te bidden, de Bijbel kan best een taai boek zijn, uitslapen op zondagochtend is zo fijn en wat zou het handig zijn als we gewoon letterlijk de stem van God zouden horen wanneer we met Hem proberen te praten.

Waarom is tijd maken voor God belangrijk? Waar vind je nog tijd (en zin) in je volle agenda? En hoe kun je Bijbel lezen en bidden een stukje leuker en uitdagender maken voor jezelf?

Waarom is het belangrijk?

Wie zichzelf christen noemt, gelooft in een God van relaties. Wie christen is, gelooft dat God zoveel van ons houdt, dat Hij zelfs Zijn enige Zoon Jezus voor ons heeft gegeven, zodat wij gered zouden worden. Over liefde en relaties gesproken! En relaties hebben onderhoud nodig. Wie geen aandacht schenkt aan zijn vrienden, moet niet raar opkijken als hij er op een dag achter komt dat hij geen vrienden meer heeft. Wie zich niet verdiept in zijn partner, ontwikkelt nooit een diepgaand, liefdevol huwelijk. 

God wil een relatie met jou! En voor die relatie is een investering van beide kanten nodig. Dus ook van jou.

Wanneer je ervoor kiest om te praten met God en te lezen in de Bijbel, zul je ontdekken dat je band met God versterkt wordt. Dat je meer en meer gaat begrijpen van Zijn plan met de wereld en dat je ook meer en meer gaat zien van Zijn liefde en Zijn genade. Je zult gaan zien dat Bijbelteksten die eerst maar wazig op je overkomen, beter te begrijpen zijn wanneer je ook andere teksten leest die in de Bijbel staan. Je zult merken dat je geloof erdoor versterkt wordt. En je zult ontdekken dat je, wanneer je er iedere dag voor kiest om tijd met God door te brengen, het ook echt gaat missen als dat een tijdje niet lukt.

Tijd vinden in je agenda

Maar hoe vind je in jouw toch al veel te drukke leven nog tijd voor iets ingewikkelds als 'stille tijd' (zoals we tijd met God ook wel noemen) of het gaan naar de (niet altijd even boeiende) kerkdienst?

Tijd vind je niet. Als je geen keuzes maakt, zal je agenda al je tijd volledig opslokken. En dus is het eigenlijk heel simpel: je moet kiezen. Al vind je dat vast niet echt leuk om te horen. We kiezen voor Netflix, we kiezen voor tijd met onze vrienden op een terrasje, we kiezen voor het luisteren van een interessante podcast, maar op de één of andere manier vinden we het moeilijk om ervoor te kiezen om onze Bijbel op te pakken, te gaan bidden of om naar de kerk te gaan. Bijbellezen, bidden en naar de kerk gaan vraagt iets van ons. Want al die andere dingen zijn vaak zoveel makkelijker en leuker. Tijd met God vraagt om discipline, een keus. Niet vanuit religie, maar omdat jij jouw relatie met God belangrijk vindt.

Die keus moeten we iedere dag opnieuw maken en dat is soms best ingewikkeld. Kijk er niet raar van op als dat een strijd blijft. Onze drukke bezigheden en de maatschappij trekken aan ons. En onze tegenstander zal er alles aan doen om die keus zo ingewikkeld mogelijk te maken. Hij vindt het helemaal prima dat je je tijd aan zoveel mogelijk dingen besteedt, zolang het maar niet aan de dingen van God is. Hoe vaak heb jij het al meegemaakt dat je eindelijk klaar zit met je Bijbel, maar dat dan ineens je telefoon gaat, een kind begint te huilen of je afgeleid wordt door alles wat nog moet gebeuren?

Vanuit jouw keus en beslissing kun je ontdekken wat voor jou fijn werkt. Welk tijdstip is voor jou het prettigst? De één vindt het fijn om de dag te beginnen met het lezen van een stuk uit de Bijbel en zet zijn wekker een half uur eerder, een ander sluit de dag er liever mee af en pakt zijn Bijbel in plaats van Netflix. De één zet een tijdstip (of meerdere tijdstippen) apart om te bidden, een ander bidt de hele dag door voor alles wat in zijn hoofd oppopt. De één vindt het fijn om samen met zijn partner of een groep vrienden de Bijbel door te spitten, een ander doet dat liever alleen.

Hoe maak ik het leuk?

In een tijd vol leuke afleiding, kan het lezen van de Bijbel of het praten met God een hele opgave zijn. Het kan saai en ingewikkeld zijn. Je hoofd kan alle kanten op schieten en voor je het weet heb je een heel hoofdstuk gelezen zonder dat je ook maar enig idee hebt waar het over gaat. 

Bijbellezen kan op zoveel verschillende manieren. De één leest iedere dag een hoofdstuk, de ander gebruikt een dagboekje en weer een ander luistert naar een voorgelezen versie van de Bijbel onderweg naar het werk.

Maar er zijn ook talloze creatieve manieren te bedenken die jou helpen om je koppie te houden bij wat je aan het lezen bent. Je kunt naar aanleiding van ieder stuk wat je leest een tekening maken in of bij je Bijbel (googel maar eens op 'Biblejournaling'), je kunt de vragen opschrijven die je bij een Bijbelgedeelte hebt, je kunt een verhaal herschrijven in een voor jou begrijpelijke taal, je kunt een lied of gedicht schrijven naar aanleiding van wat je gelezen hebt, je kunt een Bijbelvers proberen te onthouden, je kunt samen met vrienden een Bijbelgedeelte doorspitten en nog zoveel dingen meer... Zoek een manier die bij jou past en waar jij enthousiast van wordt. Op die manier wordt het een stukje makkelijker om de Bijbel door te lezen en te onthouden wat je gelezen hebt. 

En ook voor bidden kun je veel creatieve manieren verzinnen. De één zingt graag om God groot te maken, een ander houdt gebedspunten bij in een schrift, een derde maakt een gebedsbord waar hij dagelijks langs loopt om zichzelf te herinneren aan gebedspunten. Je kunt je aansluiten bij een gebedsgroep, samen met je partner of kinderen bidden, je inschrijven voor gebedsnieuwsbrieven of bidden terwijl je het nieuws kijkt voor de onderwerpen die je voorbij ziet komen.

Het kan heel stimulerend werken om bij te houden welke gebeden verhoord worden. Op die manier wordt je vanzelf wel enthousiast om vaker te gaan bidden. Schrijf al je gebedsonderwerpen op een briefje en stop die in een grote pot of doos. Aan het einde van het jaar kun je alle briefjes eruit halen en kijken welke er verhoord zijn. Dit is ook een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen.

Goed...je snapt het idee. Bidden en Bijbellezen hoeven niet saai te zijn. Je kunt er zelf een creatieve twist aan geven en door deze activiteiten ook samen met anderen te ondernemen stimuleer je elkaar om vol te houden en kun je elkaar bemoedigen.

En de kerk dan?

En naar de kerk gaan? Je hebt het met al jouw harde werk toch eigenlijk ook wel verdiend om eens een ochtend uit te slapen? Of je kunt de dienst toch gewoon lekker op een tijdstip kijken dat jou uitkomt? Die hele corona-periode is je eigenlijk wel goed bevallen: lekker in je pyjama op de bank voor het scherm je eigen geloof beleven.

Je ziet daarbij wel één ding over het hoofd: je gaat niet naar de kerk om er iets te halen, je gaat naar de kerk om er iets te brengen. De kerk heeft jou nodig! We vormen samen één lichaam (1 Korinthe 12:12). En zoals een lichaam alle lichaamsdelen nodig heeft om goed te kunnen functioneren, zo heeft de kerk alle leden nodig om optimaal tot bloei te komen. Jij hebt unieke gaven en talenten. Er is maar één jij.

De kerk heeft jou nodig. Het is tof als er een leuke band, een goede spreker of een fijne sfeer is in de kerk, maar een kerk draait er niet om dat wij vermaakt worden, dat wij een goede preek of een goede aanbiddingstijd hebben. De kerk draait niet om ons en ons plezier of onze groei of dat wij gehoord en gezien worden. De kerk draait om het eren van God, het dienen van elkaar en een licht zijn voor de wereld om ons heen. Wij zijn Gods vertegenwoordigers en Zijn handen en voeten hier op aarde. Ook als de preek saai is, ook als de liederen niet onze stijl zijn, ook als het gemeentelid naast ons zit wat we stiekem niet uit kunnen staan. We mogen elkaar dienen, elkaar aanmoedigen, van elkaar leren, elkaar scherpen, samen God groot maken. En dat kan niet in je eentje. De Bijbel zelf is er vrij duidelijk over in Hebreeën 10:25: het is niet de bedoeling dat we diensten overslaan, tenzij we daar natuurlijk een goede reden voor hebben. 

Alles begint met kiezen

Uiteindelijk begint alles met kiezen. Wanneer je graag wilt bouwen aan je relatie met God, zul je ervoor moeten kiezen om ook te investeren in tijd met God. Is dat makkelijk? Nee! Daar loop ik ook zelf maar al te vaak tegenaan. Er zijn zoveel dingen die schreeuwen om mijn aandacht en energie. En eerlijk is eerlijk: ook ik vind de relatie met mijn geestelijke broers en zussen soms ingewikkeld en pijnlijk. Maar God ziet de kerk als de bruid van Christus. Niet alleen mij, niet alleen de geestelijke broers en zussen waar ik goed mee op kan schieten; de volledige kerk! En als dat belangrijk is voor Hem, dan is dat belangrijk voor ons allemaal. God heeft ons de Bijbel gegeven als een liefdesbrief van Hem aan ons. Zoals we een liefdesbrief van onze geliefden vaak helemaal stuk lezen, mogen we dat ook met die van Hem doen. God verlangt naar contact met ons en wil graag een relatie met ons. En dus mogen we, zoals we met onze vrienden praten over de leuke én de moeilijke dingen in ons leven, ook met Hem praten over dat waar we van genieten én dat wat we zo graag anders zouden willen zien. Zodat onze relatie met Hem mag groeien en we meer en meer zullen gaan begrijpen hoe breed, lang, hoog en diep Zijn liefde voor ons is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.