Hoogsensitiviteit

Ik was begin 20 toen ik het boek 'Hoogsensitieve Personen' van Elaine Aron in handen kreeg. Er ging een wereld voor me open! Ik was niet gek en ook niet overgevoelig, ik was hoogsensitief! Sindsdien heb ik vele boeken en artikelen verslonden over dit onderwerp en ontdekt hoe ik mijn hoogsensitiviteit meer kan gaan waarderen en beter in kan zetten.

Waarom ik het dan toch nodig vind om er ook over te schrijven? Omdat ik merk dat er nog veel onwetendheid is rondom dit onderwerp, terwijl het juist zo helpend kan zijn wanneer je wat beter begrijpt hoe je in elkaar zit. Daarnaast zijn niet alle boeken en artikelen over hoogsensitiviteit even goed onderbouwd, terwijl ik dat wel belangrijk vind. En veel artikelen worden ook omgeven door een waas van zweverigheid waar ik als christen niet altijd achter kan staan. Daarom schrijf ik en is het mijn gebed dat je juist de mooie kanten en kwaliteiten van jouw hoogsensitiviteit of die van je partner of kind mag gaan ontdekken. Want hoewel het soms lastig kan zijn om hoogsensitief te zijn, is het vooral een prachtig talent wat je in mag zetten tot Zijn eer.

Blogs over hoogsensitiviteit

De pauzeknop

Wie hoogsensitief is, heeft een koppie wat nooit stilstaat. Je ziet en ervaart de noden van de mensen om je heen en wilt daar het liefste iets aan doen. Je hersenen hebben veel tijd nodig om dat wat je allemaal meemaakt een plekje te geven. Je voelt je vaak voor meer verantwoordelijk dan je daadwerkelijk bent. En je ervaart situaties intenser dan mensen die niet hoogsensitief zijn.

Lees meer »

Vertrouw niet blind op je gevoel

Koppig zit ze tegenover me. 'Maar ik voel dat het zo is en ik ben hoogsensitief, dus ik weet dat soort dingen nou eenmaal!' Ik trek mijn wenkbrauwen op, want ik heb ondertussen gegronde redenen om aan te nemen dat haar gevoel ernaast zit. Ik probeer uit te leggen dat hoogsensitieve mensen weliswaar een prachtig setje extra voelsprieten hebben, maar dat dat niet wil zeggen dat hun gevoel het altijd bij het rechte eind heeft. Dat ik dat zelf helaas door schade en schande heb moeten leren. Maar ik zie dat ik tegen een muur praat en niet tot haar doordring.

Lees meer »

Ben je als HSP'er vatbaarder voor ziekte?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: wie hoogsensitief is loopt een bovengemiddeld hoog risico om vroeg of laat ziek te worden. Een onderzoek door Esther Bergsma onder 1500 hoogsensitieve mensen liet zien dat 57% van hen een burn out heeft gehad. Opvallend veel mensen met de diagnose CVS/ME (chronisch vermoeidheidssyndroom) is hoogsensitief. Hetzelfde geldt voor de ziekte fybromyalgie. Daarnaast zijn er allerlei stressgerelateerde klachten waar HSP'ers vaker last van lijken te hebben dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Migraine, buikpijn, slechte stoelgang en slecht slapen zijn hier voorbeelden van. Maar ook psychische ziekten als een angsstoornis, borderline persoonlijkheidsstoornis of een depressie worden aanzienlijk vaker bij mensen gediagnosticeerd die zichzelf ook hoogsensitief noemen.

Lees meer »

Sensitieve zintuigen

Hoogsensitiviteit kan veel invloed hebben op hoe je zintuigen dingen waarnemen. Maar niet iedere hoogsensitieve reageert even heftig op zintuigelijke prikkels. De één gaat bijna over zijn nek van een geur die anderen niet tot nauwelijks ruiken. De ander raakt geïrriteerd van het krassen van bestek op een bord, terwijl dat verder niemand opvalt. En een derde krijgt de kriebels van een labeltje in kleding. Het is goed om bij jezelf na te gaan hoe jij reageert op zintuigelijke prikkels, zodat je voorzorgsmaatregelen kunt nemen én er je voordeel mee kunt doen.

Lees meer »

Hoogsensitiviteit en spiritualiteit

Veel hoogsensitieve personen houden zich bezig met spiritualiteit. Ze willen weten wat de zin van het leven is, willen een antwoord op de grote levensvragen en hebben met enige regelmaat bijzondere ervaringen die niet met wetenschappelijke verklaringen uit te leggen zijn. Vaak waren ze al met geloof en spiritualiteit bezig op jonge leeftijd. Ze leggen zich toe op meditatie, ervaren de aanwezigheid van iets 'hogers' en vinden betekenis in diverse religieuze of spirituele uitingsvormen.

Lees meer »

Hoogsensitiviteit en je hersenen

Mensen die hoogsensitief zijn zien zichzelf soms als overgevoelig, zwak, prikkelbaar of raar. Ze hebben het gevoel dat ze ingewikkeld doen. Want als anderen iets kunnen, dan zouden zij dat toch ook moeten kunnen?

Lees meer »

Hoe voorkom ik dat ik over mijn grenzen ga?

Het lijkt soms een onmogelijke opgave om als HSP'er niet over je grenzen te gaan. Jij ziet vaak de dingen die moeten gebeuren en die door een ander over het hoofd gezien worden. Je merkt het als iemand niet lekker in zijn vel zit. Mensen delen hun verhaal met jou, soms gecombineerd met de opmerking 'jij bent de enige met wie ik dit durf te delen', waardoor je je extra verantwoordelijk voelt. Je ziet hoe je ervoor kunt zorgen dat processen op het werk beter lopen. En je besteed graag wat extra aandacht aan die oude eenzame buurvrouw. Allemaal prachtige eigenschappen, waarmee je het beste uit jezelf én uit je omgeving kunt halen. Maar hoe voorkom je dat je hierin over jouw eigen grenzen gaat?

Lees meer »

Het verschil tussen hoogsensitiviteit en autisme

'Ze denken dat hij autisme heeft', zegt ze. Ze maken zich al een tijdje zorgen om hun zoon. En nu, na een aantal onderzoeken, volgt de diagnose autisme. 'Wat denk jij?'. Ik zie een aarzelende blik in haar ogen en om heel eerlijk te zijn deel ik die aarzeling. Want wat ik zie is een vrolijke knul die altijd voor iedereen klaar staat en heel sociaal is, om dan ineens volledig te blokkeren. Dan trekt hij zich terug in zijn eigen wereld en mijdt hij alle vormen van contact. Iedere prikkel is dan teveel, maar als hij een tijdje rust heeft gehad speelt hij weer vrolijk verder.

Lees meer »

Hoogsensitiviteit en HSS.

'Maar ik bén helemaal niet hoogsensitief! Ik heb juist heel veel prikkels nodig, ben extravert en vind het leuk om spannende dingen te doen of nieuwe dingen te ontdekken.' Ik ken haar goed. Ze is super creatief, erg aanwezig en barst altijd van de ideeën. Maar ze kan ook plotseling tegen een muur oplopen. Dan is alles stom, wordt ze chagrijnig en trekt ze zich het liefste terug, weg van al die mensen.

Lees meer »

Hoogsensitief in tijden van corona

Deze corona-pandemie is een pittig ding. Voor iedereen, maar zeker voor HSP'ers heeft het een aantal kenmerken die kunnen zorgen voor een forse uitdaging, een overvol hoofd en een hoop gepieker. Waarom zijn HSP'ers daar extra vatbaar voor, hoe ga je daarmee om en hoe kun je jezelf in bescherming nemen? 

Lees meer »

Hoogsensitief: wat vertel je op je werk?

'Het ging mis vanaf het moment dat ik vertelde dat ik hoogsensitief ben.' Ze zat verslagen tegenover me. Maanden eerder had ze op haar werk verteld dat ze hoogsensitief is. Tot die tijd was er niets aan de hand. Haar baas was blij met haar en ze kreeg leuke klussen toebedeeld. Maar na het bewuste gesprek veranderde alles. Klussen werden bij haar weggehaald, er werd voor haar bepaald wat ze wel en niet aan zou kunnen en haar baas liet steeds vaker tussen neus en lippen door vallen dat hij meer van haar verwachtte, maar dat hij dacht dat ze dat niet aan zou kunnen. Hoe vaak ze zelf ook aan had gegeven dat ze wel degelijk meer in haar mars had, het mocht niet baten. Toen door corona de opdrachten wegvielen, was zij één van de eersten die op kantoor werd geroepen bij haar baas en te horen kreeg dat ze wegens dreigend faillissement ontslagen zou worden. Ze had de jaarcijfers gezien en wist dat het wel meeviel met dat dreigende faillisement. Ze vermoedde dat haar baas het aangreep om af te komen van de 'probleemgevallen' onder zijn werknemers en zij was daar kennelijk één van. En nu vraagt ze zich af of het allemaal anders was gelopen als ze niet had verteld dat ze hoogsensitief is.

Lees meer »

Hoe zorg je goed voor jezelf?

Wanneer je hoogsensitief bent, ben je vaak heel goed in het zorgen voor anderen. En dat is een prachtige eigenschap. Maar veel HSP'ers zijn wat minder goed in het zorgen voor zichzelf. Ze laten de behoeften van anderen voorgaan op hun eigen behoeften. Ze kennen hun eigen grenzen niet. Ze voelen de signalen van hun hoofd en lichaam vaak slecht aan. Ze gaan veel te lang door. Of ze weten zelf niet goed wat ze nodig hebben.

Lees meer »

Misschien vind je dit ook interessant: