In ons leven krijgen we vroeg of laat allemaal met rouw te maken. Rouw om het verlies van mensen die ons dierbaar zijn. Maar ook rouw om gebroken dromen, het verlies van een baan of het verlies van gezondheid. Rouwen is een uitputtende, verwarrende en emotionele bezigheid, waarbij je aan de ene kant heel verdrietig bent om wat jou is overkomen, maar aan de andere kant ook verder moet gaan met je leven. En hoe doe je dat in vredesnaam?

Zelf ben ik op diverse manieren geconfronteerd met rouw in mijn leven. Het eerste grote verlies wat ik bewust meemaakte was het overlijden van mijn broertje toen ik 14 was, maar er zouden nog vele verliezen volgen. Verlies van andere dierbaren, maar ook van gezondheid, de droom voor een eigen gezin en het vermogen om een betaalde baan te kunnen hebben. Maar studeren kan ik wél en dus besloot ik een opleiding verlies- en rouwbegeleiding te gaan doen. De kennis die ik in deze opleiding en in de gesprekken die daaruit voortvloeiden heb opgedaan deel ik met jullie in mijn blogs. Het is mijn gebed dat jullie er mee geholpen zullen zijn en erkenning, herkenning en handvatten zullen vinden voor jullie eigen rouwproces.

Blogs over rouw

De invloed van rouw op het nemen van beslissingen

Wanneer je iemand verliest van wie je houdt, zorgt dat vaak niet alleen voor veel verdriet, maar ook voor een lawine van dingen die geregeld moeten worden en beslissingen die genomen moeten worden. Er moet een uitvaart geregeld worden, abonnementen opgezegd en vaak moeten ook huizen leeggehaald worden en verkocht. Maar dat niet alleen: het verlies van een geliefde kan zoveel impact op je hebben, dat je ook ineens van alles wilt veranderen in je privé-leven. Je moet voortdurend keuzes maken. Maar hoe doe je dat wanneer je hoofd zo vol is van dat grote verdriet?

Lees meer »

Wanneer het ene verlies zich op het andere stapelt

'Ik begrijp zelf eigenlijk niet waarom ik nu zo overstuur ben hierdoor', zegt ze. 'Onze band was niet goed genoeg om deze enorme waterval aan emoties te verklaren. Maar nu ze er niet meer is weet ik me geen raad meer, zonder dat ik goed begrijp waarom dat zo is.' Ik praat met haar door over haar leven, over wat ze allemaal al meegemaakt heeft aan verliezen. En laat haar zelf haar conclusies trekken. 'Zou het zo kunnen zijn dat ik nu zo overstuur ben, omdat ik al die andere verliezen in mijn leven nog niet goed verwerkt heb? En dat dit overlijden me daar weer aan herinnert?' Ze slaat de spijker op zijn kop.

Lees meer »

Rouwen omdat je ziek bent

Bij het woord 'rouw' denken veel mensen al snel aan het gemis van een dierbare. Maar rouwen speelt bij zoveel meer! Eigenlijk bij alles waar het woord 'gemis' bij komt kijken. Het gemis aan kinderen, gemis aan een partner, gemis aan een baan en ja...ook bij het gemis van gezondheid.

Lees meer »

Hoe help ik een kind rouwen

Ieder jaar verliezen in Nederland meer dan 6000 kinderen één of beide ouders. En zo'n 2000 kinderen verliezen een broer of zus. Een veelvoud van kinderen verliest een opa, oma, vriendje, vriendinnetje of andere persoon waar ze aan gehecht zijn. Grote kans dus dat je vroeg of laat te maken krijgt met een kind in jouw omgeving dat rouwt. Hoe rouwen kinderen? Hoe moet jij daar als volwassene mee omgaan? Wat kun je doen? En wat kun je beter laten?

Lees meer »

Rouw bij ongewenste kinderloosheid

'Ik ben maar weer aan de pil gegaan' zei ze. 'Dat eeuwige afwachten of het deze maand dan misschien wél gelukt is en dan iedere keer weer die teleurstelling...dan weet ik liever zeker waar ik aan toe ben.' Ze zit als een gebroken vrouw bij mij op de bank. En ik begrijp zo goed waarom ze deze beslissing heeft genomen. Maar de weg die voor haar ligt zal zwaar zijn. Want nu ze deze beslissing heeft genomen, zal ze ook de tijd moeten nemen om te rouwen om haar ongewenste kinderloosheid. En rouwen om een onvervulde kinderwens doe je je leven lang.

Lees meer »

Wanneer is het verstandig om hulp te zoeken?

Rouwen is een zwaar, moeizaam en verwarrend proces, waarin je jezelf vaak helemaal opnieuw uit moet vinden. Wie ben je nu je geen ouders meer hebt? Hoe moet je je leven invullen nu je geen baan meer hebt? Hoe ga je om met het stille verdriet wanneer je buik leeg blijft, terwijl je zo verlangt naar een kindje? Vaak word je heen en weer geslingerd tussen een gevoel van wanhoop en het verlangen je schouders er onder te zetten en door te gaan met je leven. De ene dag ben je dapper bezig met het uitstippelen van een nieuw plan, de volgende dag zit je huilend tussen de brokstukken van je leven. Dat hoort er allemaal bij. Maar wanneer duurt het rouwen te lang? Waaraan kun je zien dat je vastloopt? En wanneer is het verstandig om hulp van buitenaf in te schakelen?

Lees meer »

Hoe kun je er zijn voor iemand die rouwt?

Het is moeilijk om iemand te zien lijden om het verlies van een geliefde, het verlies van gezondheid of een baan of om een onvervulde kinderwens. Vaak heb je als omstander het gevoel met lege handen te staan en ben je bang om het verkeerde te zeggen of te doen. Iemand die rouwt is niet altijd even makkelijk te peilen en vaak is ook niet duidelijk wat iemand nou wél en wat iemand nou niet nodig heeft als hij in de rouw is. Hoe ondersteun je iemand die rouwt nou op de beste manier? En wat moet je vooral niet doen?

Lees meer »

Verwerken of verweven?

'Heb je het allemaal een beetje kunnen verwerken?' Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt aan mensen die te maken hebben gehad met een groot verlies. Maar ook een vraag die veel weerstand oproept. Want wanneer je zegt dat je iets 'verwerkt' hebt, lijk je daarmee te zeggen dat het voorbij is. Dat je er geen verdriet meer over hebt. Dat je het allemaal (nog zo'n mooie rouwterm) 'een plekje hebt gegeven' en nu weer doorgaat met je leven alsof er niets veranderd is. Rouwtherapeuten spreken dan ook liever over 'verweven' in plaats van 'verwerken'. Maar wat bedoelen ze daarmee en wanneer ga je op een goede manier met je rouw om?

Lees meer »

Samen rouwen als man en vrouw

Wanneer je rouwt om het verlies van een kind, een ouder of een vriendin, kan dit ook een grote druk leggen op je relatie. Je hoort wel eens dat veel ouders gaan scheiden na het verlies van een kind. Maar klopt dat? Hoe komt het dat er zoveel druk op je relatie komt te staan na een groot verlies? Wat moet je doen bij ongelijke rouw? En hoe kun je elkaar blijven vinden als je allebei rouwt?

Lees meer »

Rouwen om iets dat er niet is

Wanneer we het hebben over 'rouwen' denken we al snel aan het overlijden van een geliefde. Dat is een zichtbare en tastbare vorm van rouw. Je hield van iemand en die iemand is er nu niet meer. Vaak is bij de mensen om je heen bekend wat er gebeurd is, wat het makkelijker maakt om steun, hulp en troost te krijgen van je omgeving.

Lees meer »

Rouw en veerkracht

Veerkracht is een begrip dat een belangrijke rol speelt bij rouw. Maar wat is veerkracht? Waarom is het belangrijk? En kun je je veerkracht vergroten?

Lees meer »

Rouw bij suïcide

'Hoe gaat het?' vroeg ik. 'Het gaat', zei haar mond, maar alles in haar houding schreeuwde dat het helemaal niet ging. De zelfdoding van haar broer had hun hele gezin verbijsterd achtergelaten. Er waren geen signalen geweest, geen teken dat hij het moeilijk had en ook geen afscheidsbrief. En zij bleven achter, verbijsterd en met zoveel vragen waar ze nooit een antwoord op zouden krijgen.

Lees meer »

Misschien vind je dit ook interessant: