Rouw

In ons leven krijgen we vroeg of laat allemaal met rouw te maken. Rouw om het verlies van mensen die ons dierbaar zijn. Maar ook rouw om gebroken dromen, het verlies van een baan of het verlies van gezondheid. Rouwen is een uitputtende, verwarrende en emotionele bezigheid, waarbij je aan de ene kant heel verdrietig bent om wat jou is overkomen, maar aan de andere kant ook verder moet gaan met je leven. En hoe doe je dat in vredesnaam?

Zelf kreeg ik op verschillende manieren met rouw te maken in mijn leven. Het eerste grote verlies wat ik bewust meemaakte was het overlijden van mijn broertje toen ik 14 was, maar er zouden nog vele verliezen volgen. Verlies van andere dierbaren, maar ook van gezondheid, de droom van een eigen gezin en het vermogen om een betaalde baan te kunnen hebben. Maar studeren kan ik wél en dus besloot ik een opleiding verlies- en rouwbegeleiding te gaan doen. De kennis die ik in deze opleiding en in de gesprekken die daaruit voortvloeiden heb opgedaan deel ik met jullie in mijn blogs. Het is mijn gebed dat jullie er mee geholpen zullen zijn en erkenning, herkenning en handvatten zullen vinden voor jullie eigen rouwproces.

Blogs over rouw

Wanneer je een volwassen kind verliest

Eén van de ergste dingen die een mens kan overkomen is het verlies van een kind. Wanneer een kind sterft terwijl het nog in de kinderleeftijd is gaat meestal alle aandacht en troost uit naar de ouders. Maar wanneer een volwassen kind sterft is dat vaak anders terwijl het verdriet van de ouders er niet minder om is. 

Lees meer »

De troostende kracht van muziek

Muziek heeft een enorme invloed op de mens. Het raakt ons, kan ons met elkaar verbinden, roept herinneringen op, maakt ons vrolijk, kan ons in vervoering brengen. Maar ook als je verdrietig bent kun je veel kracht halen uit muziek. Waarom kan muziek je zo raken als je rouwt? En hoe kun je muziek positief inzetten als je verdrietig bent?

Lees meer »

Over mannen en rouw

Mannen en rouw. Het kan een ingewikkelde combinatie zijn. En dat heeft onder andere te maken met het beeld dat we hebben van mannelijkheid. Mannen zijn vaak opgevoed met het idee dat ze geen echte man zijn als ze huilen of hun gevoelens tonen. Een sterke man is een man die geen emoties toont, tenzij bij een sportwedstrijd of bij gerechtvaardigde boosheid. Een sterke man is een man die zorg draagt voor zijn vrouw en kinderen, een goede baan heeft, zelf zijn problemen oplost en geestelijk de verantwoordelijkheid draagt voor zichzelf en zijn gezin. 

Lees meer »

Ruzie na een overlijden

Helaas hoor ik het regelmatig. Dat er na het overlijden van een dierbare ruzie ontstaat. Over de uitvaart. Over iemands laatste wensen. Over de erfenis. Over allerlei kleine zaken die ineens heel groot worden en waarvan je geen idee hebt waar dat nou ineens vandaan komt.

Lees meer »

Het belang van rituelen

In iedere tijd en binnen iedere cultuur gaat een overlijden gepaard met heel veel rituelen. In deze blog wil ik dieper ingaan op wat rituelen precies zijn, waarom ze belangrijk zijn en waarom ze jou kunnen helpen bij je rouw. Daarnaast help ik je om ook nieuwe rituelen te bedenken die bij jou en eventueel je gezin kunnen passen en je zo kunnen helpen bij een afscheid.

Lees meer »

Wanneer dingen onuitgesproken blijven

Wanneer een dierbare overlijdt is dat vaak al moeilijk genoeg. Maar soms overlijdt iemand voordat je dingen richting elkaar uitgesproken hebt. Ging je de laatste keer dat je elkaar zag uit elkaar met ruzie. Zijn meningsverschillen nooit bijgelegd. Heeft de persoon die overleed je iets ernstigs aangedaan wat nu nooit meer besproken zal kunnen worden. Of, een mildere maar ook pijnlijke variant, overlijdt iemand voordat je hem hebt kunnen vertellen hoeveel hij voor je betekende. En met het overlijden van zo iemand kom je niet alleen terecht in rouw vanwege het verlies, maar ook in rouw om datgene wat jou is aangedaan, wat nooit uitgesproken is, wat je nooit recht hebt kunnen zetten. 

Lees meer »

Wie ben ik zonder jou?

Het verlies van een geliefde heeft vaak grote gevolgen. Niet alleen zul je een toekomst in moeten gaan zonder die ander, maar vaak komt ook je hele manier van denken op losse schroeven te staan. Wie ben je nog zonder die ander? Sta je nog wel achter de dromen die je had? Denk je nog op dezelfde manier over het leven nu dit je is overkomen? En wat doet een verlies met je beeld van God?

Lees meer »

Hoelang mag ik rouwen?

'Ben je daar nou nog verdrietig om? Wordt het niet eens tijd om het een plekje te geven? Je moet je verdriet ook niet koesteren hè?!'. Het zijn helaas opmerkingen waar mensen die rouwen regelmatig mee geconfronteerd worden. En misschien zijn het vragen die je jezelf ook wel eens stelt. 'Is het normaal dat ik hier nog steeds verdrietig om kan zijn? Dit had ik zo onderhand toch wel verwerkt moeten hebben? Ga ik wel goed om met mijn verdriet?'

Lees meer »

De invloed van rouw op het nemen van beslissingen

Wanneer je iemand verliest van wie je houdt, zorgt dat vaak niet alleen voor veel verdriet, maar ook voor een lawine van dingen die geregeld moeten worden en beslissingen die genomen moeten worden. Er moet een uitvaart geregeld worden, abonnementen opgezegd en vaak moeten ook huizen leeggehaald worden en verkocht. Maar dat niet alleen: het verlies van een geliefde kan zoveel impact op je hebben, dat je ook ineens van alles wilt veranderen in je privé-leven. Je moet voortdurend keuzes maken. Maar hoe doe je dat wanneer je hoofd zo vol is van dat grote verdriet?

Lees meer »

Wanneer het ene verlies zich op het andere stapelt

'Ik begrijp zelf eigenlijk niet waarom ik nu zo overstuur ben hierdoor', zegt ze. 'Onze band was niet goed genoeg om deze enorme waterval aan emoties te verklaren. Maar nu ze er niet meer is weet ik me geen raad meer, zonder dat ik goed begrijp waarom dat zo is.' Ik praat met haar door over haar leven, over wat ze allemaal al meegemaakt heeft aan verliezen. En laat haar zelf haar conclusies trekken. 'Zou het zo kunnen zijn dat ik nu zo overstuur ben, omdat ik al die andere verliezen in mijn leven nog niet goed verwerkt heb? En dat dit overlijden me daar weer aan herinnert?' Ze slaat de spijker op zijn kop.

Lees meer »

Rouwen omdat je ziek bent

Bij het woord 'rouw' denken veel mensen al snel aan het gemis van een dierbare. Maar rouwen speelt bij zoveel meer! Eigenlijk bij alles waar het woord 'gemis' bij komt kijken. Het gemis aan kinderen, gemis aan een partner, gemis aan een baan en ja...ook bij het gemis van gezondheid.

Lees meer »

Hoe help ik een kind rouwen

Ieder jaar verliezen in Nederland meer dan 6000 kinderen één of beide ouders. En zo'n 2000 kinderen verliezen een broer of zus. Een veelvoud van kinderen verliest een opa, oma, vriendje, vriendinnetje of andere persoon waar ze aan gehecht zijn. Grote kans dus dat je vroeg of laat te maken krijgt met een kind in jouw omgeving dat rouwt. Hoe rouwen kinderen? Hoe moet jij daar als volwassene mee omgaan? Wat kun je doen? En wat kun je beter laten?

Lees meer »

Misschien vind je dit ook interessant: