Geestelijke boeken

Tattoos op mijn hart - Gregory Boyle: Priester Gregory Boyle vertelt in dit boek over zijn werk onder de bendeleden van Los Angeles. Zijn vele anekdotes raken je, laten je soms hardop lachen en bevatten diepe levens- en geloofslessen waar ik nog wel even op wil kauwen. Je hebt het boek zo uit en het laat je achter met een diepe bewondering voor de mensen die met bendeleden werken. Ik heb zelf een tijdje in een jongerencentrum gewerkt en weet dat achter de vele mooie verhalen ook heel hard werken, de nodige scheldpartijen en nog meer teleurstellingen schuilgaan. Juist daarom vind ik het ook zo prachtig om te lezen hoe deze priester en zijn medewerkers het nooit op hebben gegeven. Als ik een klein minpuntje moet noemen aan het boek, dan is het zo af en toe het taalgebruik. Laat ik zeggen dat de priester de taal van de mensen met wie hij werkt redelijk heeft overgenomen. Maar dat is wat mij betreft geen reden om dit boek te laten liggen.

Op het scherp van de snede - Paul Visser & Johan Visser: Wie nadenkt over geloof en het probleem van het lijden komt al snel uit bij het Bijbelboek Job. Naar aanleiding van een prekenserie schreven de schrijvers van dit boek 30 prachtige, korte overdenkingen aan de hand van het boek Job. Waarom is er lijden? Wie is daar verantwoordelijk voor? Hoe mag je zelf staan in het lijden in jouw leven? Een boek wat aan het denken zet, troostend is en wil laten zien waar God is, dwars door al dat lijden heen. Met na iedere overdenking een vraag om over na te denken. Knap dat de schrijvers het voor elkaar hebben gekregen om moeilijke vragen in zulke korte hoofdstukken te bespreken. Hierdoor is het boek, ondanks het zware thema, zeer goed leesbaar. Aanrader voor wie worstelt met lijden, het boek Job of met allebei.

Anders voelen, anders geloven - Hanneke Schaap-Jonker & Gert van den Brink: Voor mensen met autisme kan geloven en alles wat daarmee samenhangt, zoals kerkgang en omgaan met broeders en zusters, best ingewikkeld zijn. Dit boek wil daar graag een stuk erkenning voor geven en een handreiking doen aan zowel mensen met ASS als hun predikant, wijkouderling en andere gemeenteleden. Het boek geeft inzicht in waar mensen met autisme mee kunnen worstelen, wil daar ook antwoorden op geven en geeft een aantal handvatten hoe je daar als persoon met autisme én als gemeentelid mee om kunt gaan.

Kanttekening is dat dit boek wel duidelijk is geschreven vanuit bevindelijke hoek. Als evangelisch gelovige sta ik theologisch heel anders in mijn schoenen en ik vermoed dat mensen met autisme binnen de evangelische stroming deels tegen hele andere dingen aan lopen in hun geloof en alles wat daarmee samenhangt dan die uit bevindelijke kring. Dit boek is zeker een aanrader voor mensen met ASS en hun naasten die naar een bevindelijke kerk gaan. Voor mensen uit de evangelische hoek is het wellicht wat minder geschikt. Dat neemt niet weg dat ik het heel goed vind dat dit boek een stuk bewustwording creëert voor de uitdagingen waar mensen met autisme zoal tegenaan lopen binnen de kerk.

Helemaal prima - Kate Bowler & Jessica Richie: Dit boek bevat 40 overdenkingen voor wanneer je leven niet vlekkeloos verloopt, met daaraan gekoppeld een zegenbede en vaak ook een opdracht of iets om over na te denken. Ik moet toegeven dat ik even moest wennen aan de schrijfstijl in dit boek, maar er staan prachtige juweeltjes tussen. Je kunt het gebruiken als een soort dagboek, maar ook erbij pakken wanneer je even verlegen zit om een bemoediging. De schrijfsters weten uit eigen ervaring dat het leven niet altijd makkelijk is en komen niet met makkelijke antwoorden. Een fijn boek om bijvoorbeeld tijdens je stille tijd te gebruiken.

Leef geen leugens - John Mark Comer: Geloof jij in leugens? In dit boek laat Comer op overtuigende wijze zien dat we allemaal in leugens geloven. En dat niet alleen. We leven die leugens ook nog eens uit, waardoor we onze innerlijke vrede verliezen. Aan de hand van drie vijanden - de tegenstander, ons vlees en de wereld - laat Comer op overtuigende wijze zien waar die leugens hem precies in zitten. Wat hun tactieken zijn. En hoe we ermee om zouden moeten gaan. Opnieuw een ijzersterk boek van Comer wat wat mij betreft niet mag ontbreken in je boekenkast.

Enne...ik lees echt andere geestelijke boeken tussen de boeken van John Mark Comer door. Maar allemaal niet geschikt voor een recensie (ik plaats alleen positieve recensies). En dan krijg je dus 4 boeken van Comer op een rij. 

De radicale uitbanning van haast - John Mark Comer: Wanneer de auteur op de rand van een burn out staat neemt hij zijn leven onder de loep. Dat leidt tot een radicaal besluit: hij gaat alle haast uit zijn leven bannen. In dit boek neemt hij je mee in zijn gedachten rondom de ratrace die dit leven vaak is, waarom het zo funest is voor ons geluksgevoel en hoe we ons leven dan wel vorm zouden kunnen geven op een manier die goed is voor onszelf, onze dierbaren en de wereld om ons heen. Met zijn rake woorden, gedegen onderzoek, humor en het onderwijs vanuit Gods Woord weet hij je stevig aan het denken te zetten. Een fantastisch boek wat (daar is 'ie weer) wat mij betreft door iedereen gelezen moet worden en waar bij voorkeur ook door iedereen wat mee gedaan moet worden. Ik wil dat in elk geval wel gaan proberen in mijn eigen leven.

Liefdeologie - John Mark Comer: In dit boek neemt John Mark Comer je in vogelvlucht mee langs heel veel onderwerpen die met God, liefde, huwelijk en seksualiteit te maken hebben. De hoofdstukken zijn makkelijk leesbaar en zorgen voor een goede basiskennis rondom deze onderwerpen. Het is dan ook een goed boek voor stelletjes die trouwplannen hebben (cadeau-idee!) of mensen die gewoon een globaal boek over dit onderwerp willen lezen. Het boek schuwt ingewikkelde onderwerpen als single zijn en homoseksualiteit niet. De hoeveelheid aan besproken onderwerpen is ook gelijk het zwakke punt van dit boek. Heb je behoefte aan echt grondige bestudering van één van deze onderwerpen, dan raad ik je andere boeken aan want daarvoor is een hoofdstuk veel te kort.

God heeft een naam - John Mark Comer: Wie is God? Wat zegt God over Zichzelf? En wat zegt dat over Zijn relatie met ons? Hoe zien wij God? En wat zegt dat over God? Of over ons? Over die vragen gaat dit boek. John Mark Comer neemt je mee naar wat God over Zichzelf zegt in Exodus 34:6-8, het meest geciteerde Bijbelvers door de Bijbel zelf, en neemt deze tekst stukje voor stukje met je door. Klinkt saai? Is het absoluut niet! De schrijver heeft het talent om diepe theologische waarheden op een hele toegankelijke manier uit te leggen en maakt je daarbij ook nog eens regelmatig aan het lachen. Ik las dit boek in een periode dat ik zelf even geestelijk de weg kwijt was en me een hoop dingen afvroeg rondom God en dit boek heeft me echt enorm geholpen. Ik ben heel enthousiast over dit boek. Wat mij betreft een must read voor iedereen die zichzelf christen noemt en iedereen die op zoek is naar God.

God in ons midden - Sam Storms: Ik ben opgegroeid in een Christelijk Gereformeerde Kerk en ga nu naar een Vergadering van Gelovigen die qua gedachtegoed veel weg heeft van een Evangeliegemeente. Ik houd van beide kerken en mijn gedachtegoed bevindt zich een beetje in het midden van beiden denk ik. Ik vind het jammer dat er in de CGK vaak zo weinig aandacht was voor de gaven van de Geest, maar ben ook behoorlijk allergisch voor de manier waarop in sommige Evangelische gemeenten de gaven uitgeoefend worden. Waarom dit hele betoog? Omdat de schrijver van dit boek zich in datzelfde midden bevindt en op een fantastisch nuchtere manier pleit voor meer ruimte voor de gaven van de Geest, zonder je te verliezen in extremen. Hij geeft suggesties voor hoe je deze een veilige plek zou kunnen geven in je gemeente, geeft aan dat hij sommige dingen zelf ook niet helemaal begrijpt en pleit voor ruimte voor het maken van fouten (de Geest werkt tenslotte door faalbare mensen heen). Het hoofdstuk over gebedsgenezing vond ik een verademing na alles wat ik daarover gelezen heb. Een aanrader voor mensen die meer ruimte willen creëren voor de gaven van de Geest, maar een beetje kriegel worden van de manier waarop sommige gemeenten deze uitoefenen.

Haal meer uit de Bijbel - Gordon D. Fee & Douglas Stuart: De Bijbel is niet altijd een makkelijk boek om te begrijpen. Maar dat je met een beetje zelfstudie toch een heel eind kunt komen, ook als je daar geen opleiding voor hebt gedaan, laat dit boek zien. Het neemt je mee op reis door de Bijbel, geeft je handvatten in hoe je hem goed kunt lezen, waarschuwt ook voor sommige verkeerde manieren van lezen en geeft verhelderende inzichten. Dit boek zal je helpen bij het lezen van de Bijbel en bij het begrijpen van de boodschap ervan. Wat mij betreft een boek wat je als christen echt gelezen moet hebben.

Ontluikend Christendom - Daniël de Waele: In dit boek probeert Daniël de Waele een beeld te schetsen van de cultuur waarbinnen het christendom ontstond. Hoe dacht men in dit tijd over huwelijk en kinderen? Hoe woonde men? Hoe zag het onderwijs eruit? Waardoor werd het algehele gedachtengoed gevormd? En welke invloed hadden de stromingen die er destijds al waren op de eerste christenen? Dit is geen makkelijk boek om te lezen, maar wat mij betreft wel een onmisbaar boek voor iedereen die wil begrijpen hoe de cultuur eruit zag in en vlak na de tijd dat Jezus leefde en welke invloed die had op de schrijvers van de Nieuwtestamentische brieven en de eerste christenen. Ook werpt het een helderder licht op bijvoorbeeld sommige gelijkenissen die Jezus vertelde of sommige uitspraken van Paulus. Een must have als naslagwerk voor iedere theoloog, predikant, spreker of wanneer je om wat voor reden dan ook meer begrip wilt krijgen van de Bijbel en de cultuur waarin het Nieuwe Testament geschreven is.

Wegbereider - Ann Voskamp: In dit boek neemt Ann je aan de hand van het beeld van huwelijk en adoptie mee naar het liefdesverhaal tussen God en jou. Daarbij vertelt ze over haar eigen huwelijk en de adoptie van hun dochter, over welke stormen ze daarin hebben doorstaan en hoe ze dat geestelijk ziet. Ze toont aan hoe God dwars door alle stormen heen draagt, te vertrouwen is, liefheeft en de weg voor ons bereidt. Het boek mist hier en daar wat focus, waardoor het soms wat rommelig overkomt en je zelf ook het risico loopt om je focus kwijt te raken. Wat mij hielp bij het lezen van dit boek, was dat ik de dingen die me raakten markeerde (iets wat ik gewoonlijk nooit doe). Want dit boek is het volhouden van het lezen wel meer dan waard. Het roept een diep verlangen op om dichtbij God te leven, Hem lief te hebben dwars door alle stormen in je leven heen en je door Hem te laten liefhebben.

Gods smokkelaar - Anne van der Bijl: Dit indrukwekkende boek vertelt het verhaal van het ontstaan van de christelijke organisatie Open Doors, beginnend bij de jonge jaren van Anne en eindigend in 1967. Het is een inspirerend en bij vlagen ook grappig verhaal wat laat zien dat je als christen mag dienen op de plek waar God je gezet heeft. Dat God vandaag de dag nog steeds spreekt. Dat je gewoon mag doen wat op je pad komt en dat God in de rest zal voorzien. Op het einde van het boek wordt dat kernachtig samengevat in de woorden van Anne, die zegt: 'God liet me een behoefte zien waarin ik kon voorzien en ik deed wat ik kon.' Dit boek geeft je het verlangen om jezelf (opnieuw) over te geven aan God en aan Zijn hand het avontuur aan te gaan. Als je bemoedigd wilt worden in je geloof moet je dit boek zeker lezen!

Geneest de zieken! - Willem Ouweneel: Ik heb in mijn leven al heel wat boeken gelezen over genezing en meestal lieten ze me boos en gefrustreerd achter. Zowel die uit behoudende als uit charismatische hoek. Maar dit boek is een verademing omdat het zeer grondig doordacht is. Er worden voor zover ik na kan gaan geen teksten uit zijn verband gerukt of buiten de context van de rest van de Bijbel geplaatst en er wordt niet kort door de bocht geredeneerd. Het plaatst tegenstellingen tegenover elkaar en durft ook vragen te laten bestaan. Al had daar wat mij betreft wel iets meer ruimte voor ingeruimd mogen worden. Vooral voor de vraag Wat als iemand alle handreikingen uit het boek navolgt en toch niet geneest? verdient wat mij betreft meer aandacht dan de nu schamele twee bladzijden. Maar verder een prima boek die voor iedere zieke, predikant, oudste of pastoraal werker het lezen, overdenken en overbidden waard is.

Woorden van leven, profetie in de praktijk - Sander Wuister: Dat profetie helemaal niet zo'n ingewikkeld onderwerp hoeft te zijn, bewijst dit dunne en goed leesbare boek. De schrijver is een nuchtere Hollander die is opgegroeid in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Vanuit die achtergrond beschrijft hij wat profetie is, waarom profetie ook in onze tijd nog steeds een krachtig middel kan zijn, hoe je jezelf kunt oefenen in profetie en waar je alert op moet zijn bij profetie. Ik vond veel herkenning van dingen die ik zelf heb meegemaakt op dit gebied, de vragen die dat bij me opriep en hoe ik het nu ook zelf toepas. Het enige waar ik wat minder mee kon waren de oefeningen aan het eind van het boekje. Zelf oefen ik dan toch liever met profetie door gewoon voor ik bij iemand op bezoek ga te vragen of God nog iets tegen die persoon wil zeggen, in plaats van random in een groep. Ook dat kan hele mooie bemoedigingen en gesprekken tot gevolg hebben.

Een Nazaret-manifest - Samuel Wells: Je moet wel van theologie, filosofie, mensen en een stevig boek houden, maar dan heb je met dit boek ook echt iets prachtigs in handen. Dit boek over maatschappelijke betrokkenheid laat zien hoe we als christenen veel te vaak voor mensen in nood werken en veel te weinig met diezelfde mensen zijn. Terwijl God juist in het lijden met ons is en daar de kracht van het Evangelie in schuilt. Hoewel ik al wel wist dat er veel kracht schuilt in het met mensen zijn, ook of misschien wel juist wanneer er geen zicht is op verbetering van de situatie, heeft dit boek me ook veel nieuwe inzichten en eyeopeners gegeven. Daarnaast bood het me troost in een periode die voor mijzelf heel pittig was. 

Ruach, een ademtocht - Marjolein Hund: Dit is een kwetsbaar en creatief boek over rouw en levensvragen, kwetsbaarheid en recht, zoeken en gevonden worden. Na een heftige gebeurtenis komt het leven van Marjolein op zijn kop te staan. Ze verwerkt alles wat in haar omgaat in tekeningen, schilderijen, gedichten, verhalende tekst en bestaande liedjes en neemt je mee in haar zoektocht, waarin ze zich uiteindelijk gevonden weet door haar hemelse Vader. Ze weet heel kernachtig weer te geven wat er in haar speelt en laat met haar boek de kracht van creativiteit in moeilijke tijden zien. Maar ook dat er onder alle omstandigheden hoop is. Hou je van creativiteit en schuw je de moeilijke dingen in het leven niet (of schuwen de moeilijke dingen in het leven jou niet), dan is dit een boek voor jou! Ook mooi om cadeau te geven.

Paradijs Stad - John Mark Comer: In dit boek behandelt de auteur de vraag hoe je meer voldoening en plezier uit je dagelijks leven, je werk en je vrije tijd kunt halen. En hoewel dit boek grotendeels over het onderwerp 'werk' draait en ik zelf geen betaalde baan heb, werd ook ik gegrepen door het boek. Waarom werk je? Wat is het doel ervan? En wat het nut? Zou je niet naar een 'hogere roeping' moeten streven in dit leven? Hoe eer je God in een vrij aardse baan? Hoe kun je rust inbouwen in de hectiek van het leven? En welke betekenis heeft je dagelijks leven in het licht van de eeuwigheid? Ik snap het enthousiasme van veel mensen over deze auteur. Het boek leest makkelijk weg en levert nieuwe inzichten op. Ik vind het zelfs een aanrader voor mensen die geen betaalde baan hebben.

De infographic Bijbel - Karen Sawry: Al van jongs af aan hou ik van grafieken, tabellen en verklarende afbeeldingen. Omdat ze ingewikkelde dingen vaak op een inzichtelijke manier uit kunnen leggen. Of omdat ze dingen waar je altijd als vanzelfsprekendheid overheen las kunnen verbeelden op een manier waarop het ineens goed tot je doordringt wat daar nou precies staat. Dit boek past dat toe op de Bijbel zelf. Van de schepping tot profetieën en van het offersysteem in het Oude Testament tot de verspreiding van Gods Woord, het staat allemaal letterlijk verbeeld in dit boek, waarin ik van tijd tot tijd met heel veel plezier blader. Wat mij betreft ook heel leuk om cadeau te geven.

Hoe moet je bidden? - Pete Greig: Ik vind bidden vaak een hele opgave. Meestal fladderen mijn gedachten alle kanten op, behalve daar waar ik ze hebben wil en regelmatig raffel ik een standaard gebed af zodat ik daarna weer verder kan met waar ik mee bezig was. Dit prachtige boek over bidden is een boek over de basics van gebed, doorspekt met ervaringsverhalen van andere gelovigen. Zowel voor pasgelovigen als 'ik-ben-al-mijn-hele-leven-christen'-gelovigen heel goed om te lezen. Het heeft mij opnieuw op scherp gezet zonder dat het lezen ervan me (en dat vind ik een prestatie!) achterliet met een schuldgevoel. Ik heb ook echt bewust opnieuw bepaalde keuzes gemaakt voor mijn gebedsleven waarvan ik hoop (en bid ;-) dat het me lukt die vol te houden. Wat mij betreft een must read voor iedereen die serieus aan de slag wil met het onderwerp gebed. En als je dan toch aan het lezen bent: lees dan ook dat andere prachtige boek van deze schrijver Als God zwijgt over de worsteling met onverhoorde gebeden. De recensie van dat boek vind je helemaal onderaan deze pagina.

Dichter bij de dag - Anne Lies Mossel-de Kievit: Meestal kan ik niet zoveel met gedichten. Ik vind ze vaak te vaag, te persoonlijk (waardoor ik mezelf er niet meer in kan herkennen) of teveel Sinterklaasrijm. Dus toen ik de tip kreeg om deze gedichtenbundel eens te lezen, zag ik een bui hangen. Maar niets is minder waar! Deze bundel bevat prachtige gedichten rondom de moeilijke thema's in het leven als overlijden, ziekte, Alzheimer en psychische nood. De schrijfster betrekt God op een hele natuurlijke manier in haar gedichten, zonder dat het belerend wordt. De gedichten komen doorleefd op me over en bieden troost voor moeilijke dagen. Een prachtig boekje om er zelf even bij te pakken op de moeilijke momenten in het leven óf om cadeau te doen.

Hoe handel ik eerlijk - Matthias Olthaar/ Paul Schenderling: Dit boek laat in romanvorm zien hoe door en door verrot ons financiële systeem is. Hoewel ik het roman-technisch niet het best geschreven boek vind, laat het zien dat we ook met de beste bedoelingen nog altijd niet de beste bijdrage leveren aan een betere maatschappij. Wanneer je niet bereid bent iets te veranderen aan je manier van consumeren, zou ik dit boek vooral links laten liggen. Als je wel bereid bent om na te denken over onze maatschappij, de economie en hoe we ons steentje bij kunnen dragen aan een betere wereld dan is het heel goed om dit boek te lezen! Aan de hand van teksten uit Jesaja wordt uitgelegd waarom het fout is én wat we eraan kunnen veranderen. Hier en daar wel wat kort door de bocht en een versimplificatie van de werkelijkheid, maar het heeft mij (nog meer) aan het denken gezet.

Lucht/ Zicht/ Echt - Tineke Wuister: Tineke Wuister is een christelijke coach. In deze 3 boekjes gaat ze met je op zoek naar hoe je meer uit je leven kunt halen zonder dat het je meer kost. Ze bespreekt onderwerpen als stress, focus en roeping op een begrijpelijke manier. Daarbij geeft ze inzichten uit de Bijbel en eindigt ze ieder hoofdstuk met vragen of opdrachten. De boekjes zijn kort en kernachtig geschreven en heb je zo uit. Ben je op naar jouw plek in je drukke leven, hoe je zo effectief en stressloos mogelijk je dag in kunt delen en hoe je daarin jouw geloof handen en voeten kunt geven? Dan zijn deze boekjes echt iets voor jou.

Jezus leven - Henk Stoorvogel: In dit boek neemt Henk Stoorvogel je mee door het leven van Jezus. Daar zijn natuurlijk duizenden boeken over geschreven, maar wanneer je graag nieuwe dingen wilt leren, is dit boek wat mij betreft een aanrader. Helaas lezen wij de Bijbel vaak door de bril van onze eigen cultuur en gebruiken. Henk neemt je mee naar de cultuur en gebruiken uit die tijd. Daardoor krijgen de verhalen een veel diepere laag. Ik vond met name de eerste hoofdstukken heel goed. Op het eind neemt het vernieuwende gehalte wat mij betreft wel wat af, maar het boek is de moeite van het lezen waard!

Bijna Thuis - Billy Graham: Billy Graham schreef dit boek toen hij 92 jaar oud was. Het vond het niet altijd makkelijk om oud te worden en miste boeken die hem daarbij konden helpen. Dus schreef hij er zelf één. In dit boek beschrijft hij hoe je om kunt gaan met ouderdom, wat je nog kunt betekenen voor de mensen om je heen, ook als je weinig kunt, en hoe je je kunt voorbereiden op de dood. Ik moest glimlachen om het feit dat hij daarbij zijn roeping van evangelist trouw blijft. Een waardevol boek voor iedereen die ouder wordt, maar ook goed te gebruiken als handleiding om het gesprek met je ouder wordende ouders aan te gaan over hun leven en sterven.

De hemel - Joni Eareckson Tada: Aan de hand van vragen als 'wie zijn wij in de hemel?', 'wat doen wij in de hemel?' en 'waarom passen wij niet op de aarde?' probeert Joni een beeld te schetsen van de hemel. Door een antwoord te zoeken op die vragen, maakt ze ook heel duidelijk dat het uitzicht op de hemel een heel ander perspectief voor het leven hier op aarde geeft. Dat heeft niet alleen consequenties voor onze toekomst, maar ook voor hoe wij het leven vandaag leven. Lange hoofdstukken, waardoor ik het hier en daar wat taai vond, maar toch zeer de moeite van het lezen waard.

Gezegend is zij - Jolien Kooijman: Dit boek is geschreven voor jonge vrouwen die op zoek zijn naar een manier waarop ze hun relatie met God vorm kunnen geven in hun dagelijkse leven. Nu ken ik Jolien persoonlijk en dat maakt me wellicht wat bevooroordeeld, maar gezien het feit dat ze zelf ook nog jong is heeft ze me echt verrast met haar kennis en wijsheid. Vanuit haar persoonlijke leven en worstelingen neemt ze je aan de hand in de vraag hoe je God kunt betrekken bij thema's die spelen in het leven van jonge vrouwen en meiden. Voor de oudere generatie (zoals ik, haha) heel geschikt om cadeau te doen aan dochters of jonge vrouwen in je omgeving.

Stop calling me beautiful - Phylicia Masonheimer: Eigenlijk schrijf ik liever geen reviews over boeken die niet in het Nederlands vertaald zijn, omdat ik wil dat iedereen in staat is om een boek te lezen wat ik review. Maar bij dit boek maak ik toch een uitzondering. Het boek gaat over dat veel onderwijs voor vrouwen oppervlakkig is, maar dat we voor onze geestelijke groei toch echt dieper zullen moeten graven in Gods Woord en in ons geloof dan de oppervlakkige vrouwenstudies die ons nu vaak worden aangeboden. We hebben meer nodig dan alleen maar te horen dat we prachtig geschapen zijn. Iets waar ik het alleen maar hartgrondig mee eens kan zijn. Mocht Engels geen probleem voor je zijn, dan is dit boek echt een aanrader! 

Sterven - Tim Keller: Dit boekje is de bewerking van een preek die Tim Keller hield tijdens de begrafenisdienst van zijn schoonzus. En wat is het een prachtig boekje geworden vol realiteitszin én hoop. Wat mij betreft een echte aanrader voor iedereen die op wat voor manier dan ook te maken krijgt met de dood. Je leest het boekje binnen een uur uit. Mocht je daarna nog worstelen met het onderwerp 'lijden', lees dan ook Kellers boek 'Aan Gods hand door pijn en lijden'! Wanneer je acht boeken naar beneden scrollt op deze pagina vind je ook een review van dit boek.

Holy roar - Chris Tomlin/Darren Whitehead: Ik hou niet van zingen. En 'aanbidding' vind ik al snel een lastig onderwerp. Ik vermoed dat mijn gezondheid daar een rol in speelt. Zingen kost me teveel adem en muziek is al snel te veel prikkel voor me. Dit boek lag dus al drie jaar in de kast te verstoffen. Maar omdat ik het belangrijk vind ook boeken te lezen die op wat voor manier dan ook buiten mijn comfortzone liggen, las ik hem toch. En ik moet zeggen: hij heeft mijn kijk op aanbidding écht veranderd! Zozeer zelfs dat ik gisteren op een feestje de neiging had om een lied in te zetten als dank aan God (niet gedaan, durfde ik niet :-). En zozeer zelfs dat ik nu, in plaats van altijd in de stilte te zitten, regelmatig bewust aanbiddingsmuziek aanzet.

Heilige strijd - Beatrice de Graaf: In dit essay gaat Beatrice de Graaf op zoek naar een theologische visie op geweld, het kwaad en onze veiligheid aan de hand van Augustinus' theologische visie daarop. Fascinerend is dat zij dit boek schreef vóór het uitbreken van de pandemie, waardoor het lezen tijdens de pandemie bijna het gevoel geeft dat het boekje profetische waarde heeft, omdat ik veel dingen die zij beschrijft in het afgelopen jaar heb zien gebeuren. Beatrice schetst een beeld van het denken over goed en kwaad door de eeuwen heen en de rol van de kerk daarin. Interessant boekje, maar wel eentje waar je je koppie bij moet houden. 

Viva de kerk! - Henk Stoorvogel: Tegenwoordig hoor je veel geluiden over kerken die het moeilijk hebben. Henk Stoorvogel wil met dit boek hoop bieden aan de kerken in Nederland. Uit het voorbeeld van één van de eerste gemeenten in de Bijbel; die van Antiochië, haalt hij 10 principes die toepasbaar zijn op iedere kerk. Niet als stappenplan, maar wel als suggestie en checklist. Ieder hoofdstuk eindigt met een aantal vragen die je aan het denken zetten over je eigen gemeente. Waar zit de kracht en waar kun je nog in groeien? Ik vond het een inspirerend verhaal.

De Helper - Catherine Marshall: Dit boek stond al in de boekenkast van mijn moeder toen ik nog een klein meisje was. Ik ben er als kind talloze malen langs gelopen, maar pas als volwassene ben ik het gaan lezen. Het is een tijdloos en praktisch boek over de Heilige Geest, hoe Hij werkt en dat Hij graag met ons werkt. Het boek is eenvoudig en helder geschreven. Een absolute aanrader.

De deugdzame huisvrouw - Rachel Held Evans: Hoewel ik het regelmatig niet met haar eens was, las ik de boeken van deze veel te jong gestorven schrijfster graag. 'De deugdzame huisvrouw' is een grappig boek met een serieuze ondertoon. Wat moet je als vrouw met de voorschriften die in de Bijbel staan? Rachel besloot ze letterlijk te nemen en in de praktijk te brengen. Ze neemt je mee in haar zoektocht en weet je daarmee te verrassen. Ik las dit boek in het Engels. Ik hoop dat de humor in de Nederlandse versie goed behouden is gebleven.

Duizendmaal dank/Gebroken leven - Ann Voskamp: Ann Voskamp schrijft vanuit haar eigen gebroken leven over dankbaarheid en over het leven van een gebroken leven. Omdat ze zelf veel heeft meegemaakt en haar koppie het haar soms moeilijk maakt, besluit ze een lijst te maken met duizend dingen waar ze dankbaar voor is. In het tweede boek schrijft ze vervolgens over hoe je een gebroken leven vorm kunt geven. Met een prachtige poëtische stijl geeft ze daarmee een eerlijk inkijkje in haar leven.

Brieven uit de hel - C.S. Lewis: Ik las dit boek tijdens mijn tussenjaar op de Evangelische Hogeschool. Mijn ouders keken raar op toen ik thuis kwam met dit boek. 'Moet je dit écht lezen?' vroeg mijn moeder. Ja dus! Wat mij betreft zou iedereen minstens één boek van C.S. Lewis moeten lezen en dan zijn de Kronieken van Narnia en dit boek een makkelijke instapper. Dit boek geeft een interessant inkijkje in hoe de geestelijke wereld er uit zou kunnen zien. Hoe wij als mensen gemanipuleerd, bespeeld en ingezet kunnen worden door de tegenstander. Een echte eyeopener en terecht een klassieker!

Aan Gods hand door pijn en lijden - Tim Keller: ik heb heel veel boeken gelezen over Gods aanwezigheid in pijn en lijden, maar dit was één van de beste. Keller komt niet met makkelijke antwoorden, het is een duidelijk doorleefd boek, vol praktische handreikingen en boeiende theorie. Hij beschrijft hoe er in de wereld wordt aangekeken tegen lijden, hoe mensen er mee om gaan en tenslotte hoe wij zelf aan Gods hand door het pijn en lijden in ons eigen leven kunnen wandelen.

Bidden - Philip Yancey: Ik vind bidden moeilijk. Ik heb de concentratie van een goudvis en langer dan twee minuten houd ik het niet vol, waardoor ik me soms schuldig voel. Bovendien lijkt het soms eenrichtingsverkeer. Philip Yancey geeft met dit makkelijk te lezen boek antwoord op veel basisvragen over gebed. Heeft bidden zin? Waarom zou ik bidden als God toch alles al weet? Heeft bidden invloed op God? Of op onszelf? Voor mij was dit boek een aanzet om opnieuw over mijn gebedsleven na te denken. En me gelukkig ook wat minder schuldig te voelen. Want hoewel het me niet lukt om iedere dag consequent lang te bidden, bid en dank ik wel de hele dag door voor wie of wat er dan ook in mijn hoofd schiet...en dat is gelukkig ook prima! 

Leren wandelen met God - John Eldredge: Het beeld van een Vader die Zijn kind aan de hand neemt en het leven door leidt is een beeld wat me kan ontroeren. Iedere morgen strek ik voor ik opsta eerst mijn hand omhoog en vraag: 'Mag ik aan Uw hand vandaag?' Tegelijkertijd ben ik vaak geneigd om voor Gods troepen uit te lopen, mijn eigen problemen op te willen lossen en het zelf beter te weten. Dit boek toont een jaar uit het leven van de schrijver, waarin hij zich voorneemt met God te wandelen. Hij vertelt over de lessen die hij leerde en schrijft over zijn goede én slechte dagen. Heel fijn en herkenbaar boek voor mij.

Genade is een risico - Charles Swindoll: Veel buitenstaanders zien het christendom als een religie vol wetten en regels. Dit moet, dat mag niet. Maar helaas zien niet alleen niet-christenen het vaak zo, ook christenen zelf kunnen er wat van. Ik zelf ben er een ster in om mezelf wetten en regels op te leggen omdat ik denk dat het zo hoort. Maar dat is niet het Evangelie! Het Evangelie is er één van genade en vrijheid, van liefde en vreugde. Dit boek laat zien hoe we uit die genade kunnen leven. En hoe je vanuit je liefde voor God je leven anders kunt leven. Het heeft mij een aantal waardevolle inzichten opgeleverd.

Stel je de hemel eens voor - John Burke: Dit boek toont aan de hand van de getuigenissen van mensen die een bijna-dood-ervaring hebben gehad hoe de hemel er uit zou kúnnen zien. Hoe de beloften die God in de Bijbel doet terug te vinden zijn in de verhalen van mensen die een inkijkje hebben mogen nemen in de hemel. Dit boek zet je echt aan het denken over de vraag waarom we als christenen er alles aan doen om ons leven zo lang mogelijk te rekken. En het laat je verlangen naar de dag waarop we onze Heer en Heiland eindelijk zullen ontmoeten. Aanrader voor mensen die worstelen met het idee van dood en hemel.

Als God zwijgt - Pete Greig: De schrijver van dit boek weet maar al te goed hoe het voelt als God zwijgt. Wanneer zijn vrouw ernstig ziek wordt, zetten ze een grote gebedsgroep op in de hoop en het vertrouwen dat God zijn vrouw zal genezen. Maar God zwijgt... Dit is het eerlijke relaas van zijn worsteling met de moeilijke kant van gebed, zonder de goedkope antwoorden, maar met hoop en troost. Ik herkende veel van de vragen en worstelingen die in dit boek behandeld worden...en gelukkig ook de boodschap van hoop en troost. Voor iedereen die worstelt met de vraag waarom God zwijgt.