Huwelijk

Het hebben van een relatie of een huwelijk is een prachtig geschenk. En tegelijkertijd kan het één van de moeilijkste en ingewikkeldste uitdagingen in je leven zijn. Omdat je jezelf tegenkomt. Omdat de ander anders in elkaar zit dat jij. Omdat jullie samen heel veel meemaken. Omdat er onherroepelijk irritaties gaan ontstaan.

Samen met mijn lief heb ik jarenlang een huwelijksvoorbereidingscursus mogen geven. Daar kwamen met enige regelmaat relatiecounselingsgesprekken uit voort. Deze gesprekken, mijn eigen huwelijk en de meters boeken die ik heb gelezen over relaties en huwelijk hebben me veel geleerd. En die kennis deel ik graag met jullie in mijn blogs, waarin ik in wil gaan op de meest voorkomende vragen en problemen die er kunnen zijn binnen een huwelijk of een relatie. Ik ben christen en schrijf deze blogs dan ook vanuit dat perspectief. Maar veel van de onderwerpen waar ik over schrijf zullen voor ieder huwelijk of iedere relatie toepasbaar zijn. Het is mijn gebed dat mijn blogs zullen bijdragen aan het versterken van relaties. En heb je vragen? Aarzel dan vooral niet om ze aan mij te stellen...lekker veilig vanachter je schermpje of gewoon face to face.

Blogs over het huwelijk

De invloed van je ouderlijk huis op je relatie

Wanneer je stapelverliefd een relatie of het huwelijk in stapt, heb je het idee dat je een nieuw begin maakt. Jij en je partner beginnen aan een onbeschreven blad wat jullie helemaal zelf mogen gaan vullen. Tenminste...dat denk je. Maar stiekem hebben de gezinnen waarin jullie zijn opgegroeid veel invloed op jullie relatie, jouw gewoontes en jullie onderlinge irritaties en ruzies. Hoe kan dat? En hoe ga je daar goed mee om?

Lees meer »

Jaloers!

Jaloezie en relatie zijn geen beste combi. Een klein beetje jaloezie kan nog wel schattig overkomen: 'Ach...hij vindt me écht leuk en is bang me te verliezen.' Maar over het algemeen heeft jaloezie een verstikkende werking in een relatie en kan het zelfs een zichzelf vervullende profetie worden. Omdat je bang bent de ander te verliezen ga je de ander zó claimen en manipuleren dat hij of zij niet anders kan dan meer afstand van je nemen en uiteindelijk misschien zelfs wel de relatie verbreken.

Lees meer »

Het beste in de ander naar boven halen

Wanneer je al langere tijd bij elkaar bent, is het makkelijk om elkaar voor lief te nemen. Jullie hebben je vaste routine gevonden, ruzies gaan altijd over hetzelfde, de taken zijn verdeeld en jullie liefdesleven kabbelt voort. Je loopt dan het risico dat je elkaar een beetje uit het oog verliest. Je verlangt naar groei en meer diepgang in je relatie, maar je weet niet zo goed hoe. 

Lees meer »

Als je partner geen christen is

Wanneer je als christen getrouwd bent met een niet-christen kun je tegen heel wat dingen aanlopen. Je hebt verschillende idealen in het leven. Kunt er verschillende normen en waarden op nahouden. De motivatie waarmee je dingen doet is anders. Je hebt verschillende toekomstperspectieven. Vaak andere ideeën over het opvoeden van je kinderen. En voor je partner kan het heel moeilijk zijn om te begrijpen dat niet hij of zij, maar God voor jou op de eerste plaats staat. Hoe ga je daarmee om? Hoe kun je je partner respecteren en liefhebben en ook trouw blijven aan God en aan wat Hij van je vraagt?

Lees meer »

Vier je relatie

Het onderhouden van een relatie kan hard werken zijn. Soms kabbelt het, soms knalt het, soms fladderen de verliefde vlinders er vrolijk op los, soms vraag je je vertwijfeld af of dit nou alles is.

Lees meer »

Teleurgesteld in je huwelijk

Liefdesromans en sprookjes eindigen altijd op dezelfde manier: na vele gevaren, worstelingen en misverstanden te hebben overwonnen verklaren een man en vrouw elkaar de liefde en ze leven nog lang en gelukkig. Maar wie met het idee 'we leven nog lang en gelukkig' zijn huwelijk in stapt wordt vroeg of laat teleurgesteld.

Lees meer »

De invloed van hechting op je relatie

Hoe je als volwassene omgaat met liefde en relaties wordt voor een groot deel bepaald in je kinderjaren. Hoe gingen je ouders met je om? Voelde je je veilig bij hen? Waren ze afstandelijk? Of juist claimend? Kon je op ze vertrouwen? Of stond je er vaak alleen voor op de momenten dat je eigenlijk troost of hulp nodig had? Kortom: wat heb jij geleerd over hechting?

Lees meer »

Ruzie over geld

In iedere relatie komen ze wel eens voor: ruzies over geldzaken. Zij verwijt hem dat hij teveel geld uitgeeft. Hij vindt het niet eerlijk dat zij meer verdient. Zij vindt hem een krent. Hij betaalt liever de hypotheek af, terwijl zij wil sparen voor een vakantie. 

Lees meer »

Wanneer ziekte je huwelijk in sluipt

Meestal beloof je elkaar 'trouw in voor- en tegenspoed tot de dood jullie scheidt' op een moment dat je heerlijk op een roze wolk van liefde zit en er nog helemaal geen sprake is tegenspoed. Maar de meeste langlopende huwelijken krijgen (helaas) vroeg of laat te maken met ziekte van één van beide partners. Welke invloed heeft dat op je huwelijk? Hoe ga je daarmee om? Hoe blijf je in gesprek? Wat als één van jullie psychisch ziek wordt? En hoe houd je het vol?

Lees meer »

De 5 talen van de liefde

De vijf talen van de liefde: voor de één is dat onderwerp zo onderhand wel uitgekauwd, voor een ander is het een compleet nieuwe eyeopener. Of je nu voor het eerst of opnieuw over het onderwerp leest, het is goed om eens in de zoveel tijd bewust stil te staan bij de liefdestalen. Hoe zat het ook alweer, wat was de liefdestaal van je partner, is die ondertussen misschien veranderd en wat kun jij doen om de liefdestaal van je partner te leren spreken? Want wat jij verstaat onder liefde tonen en ontvangen, kan voor je partner wel eens iets heel anders zijn.

Lees meer »

Verliefd op een ander

Stel: Je hebt alles goed voor elkaar. Een leuke partner, prachtige kinderen en een fijne plek om te wonen. Maar dan merk je ineens dat je verliefd bent geworden op die collega met wie je zoveel samenwerkt!

Lees meer »

Hoe vind je tijd voor elkaar

Het lijkt zo simpel. Wanneer je aan het begin van een relatie staat breng je het liefst zoveel mogelijk tijd met elkaar door. Je doet als het even kan alles samen. De ander lijkt het middelpunt van jouw universum. Tijd voor elkaar vrijmaken? Geen enkel probleem! Wanneer we tijdens een huwelijksvoorbereidingscursus de cursisten op het hart drukten om vooral tijd voor elkaar te blijven maken werden we altijd een beetje glazig aangekeken. Hoezo moesten ze dat leren? Het is toch alleen maar leuk om samen tijd door te brengen?

Lees meer »

Misschien vind je dit ook interessant: