Huwelijk

Het hebben van een relatie of een huwelijk is een prachtig geschenk. En tegelijkertijd kan het één van de moeilijkste en ingewikkeldste uitdagingen in je leven zijn. Omdat je jezelf tegenkomt, omdat de ander anders in elkaar zit dat jij, omdat jullie samen heel veel meemaken, omdat er onherroepelijk irritaties gaan ontstaan.

Samen met mijn lief heb ik jarenlang een huwelijksvoorbereidingscursus mogen geven. Daar kwamen met enige regelmaat relatiecounselingsgesprekken uit voort. Deze gesprekken, mijn eigen huwelijk en de meters boeken die ik heb gelezen over relaties en huwelijk hebben me veel geleerd. En die kennis deel ik graag met jullie in mijn blogs, waarin ik in wil gaan op de meest voorkomende vragen en problemen die er kunnen zijn binnen een huwelijk of een relatie. Ik ben christen en schrijf deze blogs dan ook vanuit dat perspectief. Maar ik verwacht dat veel van de dingen waar ik over schrijf voor ieder huwelijk of iedere relatie toepasbaar zullen zijn. Het is mijn gebed dat mijn blogs zullen bijdragen aan het versterken van relaties. En heb je vragen? Aarzel dan vooral niet om ze aan mij te stellen...lekker veilig vanachter je schermpje of gewoon face to face.

Blogs over het huwelijk

De invloed van hechting op je relatie

Hoe je als volwassene omgaat met liefde en relaties wordt voor een groot deel bepaald in je kinderjaren. Hoe gingen je ouders met je om? Voelde je je veilig bij hen? Waren ze afstandelijk? Of juist claimend? Kon je op ze vertrouwen? Of stond je er vaak alleen voor op de momenten dat je eigenlijk troost of hulp nodig had? Kortom: wat heb jij geleerd over hechting?

Lees meer »

Ruzie over geld

In iedere relatie komen ze wel eens voor: ruzies over geldzaken. Zij verwijt hem dat hij teveel geld uitgeeft. Hij vindt het niet eerlijk dat zij meer verdient. Zij vindt hem een krent. Hij betaalt liever de hypotheek af, terwijl zij wil sparen voor een vakantie. 

Lees meer »

Wanneer ziekte je huwelijk in sluipt

Meestal beloof je elkaar 'trouw in voor- en tegenspoed tot de dood jullie scheidt' op een moment dat je heerlijk op een roze wolk van liefde zit en er nog helemaal geen sprake is tegenspoed. Maar de meeste langlopende huwelijken krijgen (helaas) vroeg of laat te maken met ziekte van één van beide partners. Welke invloed heeft dat op je huwelijk? Hoe ga je daarmee om? Hoe blijf je in gesprek? Wat als één van jullie psychisch ziek wordt? En hoe houd je het vol?

Lees meer »

De 5 talen van de liefde

De vijf talen van de liefde: voor de één is dat onderwerp zo onderhand wel uitgekauwd, voor een ander is het een compleet nieuwe eyeopener. Of je nu voor het eerst of opnieuw over het onderwerp leest, het is goed om eens in de zoveel tijd bewust stil te staan bij de liefdestalen. Hoe zat het ook alweer, wat was de liefdestaal van je partner, is die ondertussen misschien veranderd en wat kun jij doen om de liefdestaal van je partner te leren spreken? Want wat jij verstaat onder liefde tonen en ontvangen, kan voor je partner wel eens iets heel anders zijn.

Lees meer »

Verliefd op een ander

Stel: Je hebt alles goed voor elkaar. Een leuke partner, prachtige kinderen en een fijne plek om te wonen. Maar dan merk je ineens dat je verliefd bent geworden op die collega met wie je zoveel samenwerkt!

Lees meer »

Hoe vind je tijd voor elkaar

Het lijkt zo simpel. Wanneer je aan het begin van een relatie staat breng je het liefst zoveel mogelijk tijd met elkaar door. Je doet als het even kan alles samen. De ander lijkt het middelpunt van jouw universum. Tijd voor elkaar vrijmaken? Geen enkel probleem! Wanneer we tijdens een huwelijksvoorbereidingscursus de cursisten op het hart drukten om vooral tijd voor elkaar te blijven maken werden we altijd een beetje glazig aangekeken. Hoezo moesten ze dat leren? Het is toch alleen maar leuk om samen tijd door te brengen?

Lees meer »

Ruzie over kleine dingen

'We hadden weer ruzie', zegt ze, terwijl ze met een zucht op de bank ploft. 'En het ging weer over zoiets onbenulligs! Ik had de vaatwasser ingeruimd en hij vond zijn manier weer eens beter, dus deed het opnieuw. En toen ontplofte ik!'

Lees meer »

Misschien vind je dit ook interessant: