Omgaan met ziekte

De helft van de Nederlandse bevolking heeft minimaal één chronische ziekte en 3 op de 10 Nederlanders heeft meer dan 1 chronische ziekte. Per jaar krijgen meer dan 115.000 mensen de diagnose kanker. 38,5% van de 40-plussers lijdt aan een hart- of vaatziekte. Zomaar wat cijfers over ziekte onder de Nederlandse bevolking.

Gelukkig is de Nederlandse gezondheidszorg goed ontwikkeld en krijgt de medische kant van een ziekte veel aandacht. Wanneer je ziek bent krijg je allerlei voorschriften en medicijnen die ervoor zorgen dat je fysiek zo goed mogelijk blijft functioneren. Maar hoe doe je dat psychisch? Hoe zorg je ervoor dat je mentaal gezond blijft en er ook in je koppie zo goed mogelijk doorheen komt? Er is niemand die je dat leert of je daarin bij de hand neemt. Wanneer je  langere tijd ziek bent, te kampen krijgt met een chronische ziekte of ernstig ziek wordt heeft dat ook psychisch vele gevolgen.

Vanuit mijn eigen levenslange ervaring met een ernstige chronische ziekte en als coach en hulpverlener schrijf ik blogs over de psychische kant van het ziek zijn. Hoe ga je om met diagnoses, ziekenhuisbezoeken, eenzaamheid, rouw, een onzekere toekomst, pijn en meer van dat soort dingen die onherroepelijk op je pad komen wanneer je ziek wordt? Ik hoop dat deze blogs je erkenning, herkenning, hoop en houvast kunnen bieden in het doolhof waar je in terecht komt wanneer je (chronisch) ziek bent.

Blogs over omgaan met ziekte

De kracht van lotgenotencontact

In de afgelopen maanden heb ik diverse keren mogen spreken voor groepen mensen die allemaal iets gemeen hadden. En of het nu een groep mensen betrof waarvan de partner ziek was of een groep vrouwen die worstelde met een onvervulde kinderwens, iedere keer zag ik opnieuw hoeveel kracht er zit in lotgenotencontact. Uit onderzoek blijkt dat lotgenotencontact ervoor kan zorgen dat zowel psychische als fysieke klachten verminderen, mensen meer sociale steun ervaren en er minder een beroep gedaan hoeft te worden op de zorg.

Lees meer »

Zelf de regie houden

Wanneer je net te horen hebt gekregen dat je ziek bent, word je vaak overvallen door een hele reeks aan beslissingen die genomen moeten worden. Behandelingen moeten worden opgestart, medicijnen geslikt, afspraken met artsen en andere hulpverleners gepland, thuis moet alles in goede banen geleid worden en soms moeten ook hulpmiddelen aangevraagd worden. In eerste instantie leef je vaak op de automatische piloot en doe je alles wat je arts je voorschrijft. Dat is ook prima. Zo'n eerste periode na een diagnose is meestal heel overweldigend en dan is het fijn als iemand je bij de hand neemt en vertelt wat je het beste kunt doen en wat de beste behandelmogelijkheden zijn. Een arts heeft ervoor gestudeerd en zal er over het algemeen alles aan doen om jou zo goed mogelijk te helpen.

Lees meer »

Als je weet dat je gaat sterven

Van sommige ziekten word je niet meer beter. Dan weet je dat je afscheid zult moeten gaan nemen van het leven, van iedereen die je lief is, van alle dromen die je nog had. Soms heb je daar heel weinig tijd voor. Soms veel langer, maar is de dood wel altijd dreigend op de achtergrond aanwezig. Hoe ga je om met de heel verdrietige realiteit dat het leven eindig is? Wat regel je allemaal en wat ook niet? En hoe neem je goed afscheid van je dierbaren?

Lees meer »

Als je door ziekte je baan verliest

Wanneer je ziek wordt, verlies je vaak gedeeltelijk of volledig het vermogen om te werken. Soms is dat gelukkig tijdelijk en kun je na een periode van ziekte weer aan de slag. Maar soms is het ook iets waar je mee zult moeten leren leven. En dat is moeilijk! Zeker in een maatschappij waarin we veel van onze identiteit halen uit het werk wat we doen. Maar ook omdat werk een fijne daginvulling en 'zin' aan je leven geeft. Daarnaast zorgt het verlies van werk ook vaak voor een verlies aan inkomen, wat extra ingewikkelde uitdagingen met zich meebrengt. Om nog maar niet te spreken van de ingewikkelde wirwar aan financiële regelingen van het UWV en gevechten die je helaas toch regelmatig aan zult moeten gaan met keuringsinstanties om te bewijzen dat je echt te ziek bent om (volledig) te werken, terwijl je niets liever wilt dan gezond genoeg zijn om te werken.

Lees meer »

Bang voor de toekomst

Wie ziek wordt of een handicap krijgt, maakt zich al snel zorgen. Wat als dit nooit overgaat? Wat als het erger wordt? Wat als het terugkomt? Welke gevolgen heeft deze ziekte of handicap voor mijn relatie of mijn gezin? Kan ik wel blijven werken? Moet ik aanpassingen doen aan mijn huis? En de moeilijkste: wat als ik dit niet overleef? Die zorgen zijn reëel. Je bent niet (langer) gezond en hebt niet langer een lichaam wat functioneert zoals het zal moeten. Dus je zult voor de nodige uitdagingen komen te staan. Maar zorgen lossen niets op voor morgen en maken vandaag alleen maar onnodig moeilijk. Hoe kun je goed omgaan met je vragen en angst? Hoe omzeil je de valkuilen? En wat helpt wel? Ik geef je tien tips.

Lees meer »

De dunne lijn tussen een burn-out en een bore-out

Wie (chronisch) ziek is, weet maar al te goed dat er niet zo heel veel voor nodig is om fors over je grenzen te gaan. Mensen die chronisch ziek zijn, lopen dan ook meer risico op een burn-out. Vaak zijn het de verwachtingen die je van jezelf hebt die je over het randje duwen. Soms zijn het ook de verwachtingen van anderen (of dat wat we denken dat anderen van ons verwachten) die ervoor zorgen dat het allemaal  teveel wordt. 

Lees meer »

Ziekte en eenzaamheid

Wanneer je ziek bent of chronische pijn hebt kan dat een gevoel van eenzaamheid met zich meebrengen. Je kunt nog zoveel lieve mensen om je heen hebben die er in alles voor je willen zijn, maar uiteindelijk ben jij de enige die weet hoe jij je voelt. Anderen kunnen precies dezelfde ziekte hebben als jij, maar omdat een ziekte zich bij iedereen anders uit en omdat iedereen anders in elkaar zit ben jij de enige die echt weet hoe het voor jou is om deze ziekte te hebben. Je hebt veel rust nodig die je noodgedwongen vaak alleen doorbrengt. Je trekt je terug uit het leven van alledag, terwijl de wereld om je heen door raast. Je kunt je een buitenstaander gaan voelen. Je staat langs de zijlijn, terwijl de mensen om je heen doorgaan. En ziek zijn doe je vooral thuis. Wanneer je je onder de mensen begeeft laat je het beste van jezelf zien, waardoor je omgeving vaak een beter beeld van je heeft dan hoe je je echt voelt. Daardoor kunnen zij teveel van je verwachten. Jij bent degene die zich door de moeilijke nachten heen moet worstelen. Jij bent degene die zich bij ieder pijntje af moet vragen of het verstandig is om een arts te raadplegen. En jij bent degene die zich onbegrepen, eenzaam en alleen kan voelen.

Lees meer »

Misschien vind je dit ook interessant: