Omgaan met ziekte

De helft van de Nederlandse bevolking heeft minimaal één chronische ziekte en 3 op de 10 Nederlanders heeft meer dan 1 chronische ziekte. Per jaar krijgen meer dan 115.000 mensen de diagnose kanker. 38,5% van de 40-plussers lijdt aan een hart- of vaatziekte. Zomaar wat cijfers over ziekte onder de Nederlandse bevolking.

Gelukkig is de Nederlandse gezondheidszorg goed ontwikkeld en krijgt de medische kant van een ziekte veel aandacht. Wanneer je ziek bent krijg je allerlei voorschriften en medicijnen die ervoor zorgen dat je fysiek zo goed mogelijk blijft functioneren. Maar hoe doe je dat psychisch? Hoe zorg je ervoor dat je mentaal gezond blijft en er ook in je koppie zo goed mogelijk doorheen komt? Er is niemand die je dat leert of je daarin bij de hand neemt. Wanneer je  langere tijd ziek bent, te kampen krijgt met een chronische ziekte of ernstig ziek wordt heeft dat ook psychisch vele gevolgen.

Vanuit mijn eigen levenslange ervaring met een ernstige chronische ziekte en als coach en hulpverlener schrijf ik blogs over de psychische kant van het ziek zijn. Hoe ga je om met diagnoses, ziekenhuisbezoeken, eenzaamheid, rouw, een onzekere toekomst, pijn en meer van dat soort dingen die onherroepelijk op je pad komen wanneer je ziek wordt? Ik hoop dat deze blogs je erkenning, herkenning, hoop en houvast kunnen bieden in het doolhof waar je in terecht komt wanneer je (chronisch) ziek bent.

Blogs over omgaan met ziekte

Omgaan met onzekerheid

Wanneer je een diagnose op je bordje krijgt, krijg je te maken met veel onzekerheid. Wat gaat de toekomst brengen? Kun je de dingen blijven doen die je nu doet? Aan welke medische behandeling doe je goed en aan welke niet? Welke consequenties heeft deze diagnose voor je gezin of voor je financiën? En soms al domweg: kan ik de plannen die ik voor vandaag heb wel volhouden of moet ik mijn agenda omgooien? 

Lees meer »

Als het nacht wordt...

Woelend lig je in je bed. Je kunt niet slapen. Van de pijn. Of omdat je je afvraagt hoe het financieel verder moet nu je al zolang ziek bent. Je zucht en draait je nog een keer om. Werpt een blik op de wekker. 01.13uur. Je rekent uit dat als je nú in slaap valt je nog een kleine zes uur kunt slapen. Terwijl je acht uur nodig hebt. En je bent al zo moe. Hoe moet het als je nog vermoeider wordt? Als je gezondheid nog verder achteruitgaat? Als de mensen om je heen het zat worden om telkens voor je klaar te moeten staan? En zo wordt de nacht zwarter en zwarter...

Lees meer »

Je hoeft niet altijd sterk te zijn

Wanneer we praten over ziekte of andere moeilijke dingen die je kunnen overkomen, hebben we vaak de neiging om te spreken in 'sterke' taal. Je bent een dappere doorzetter, je vecht tegen je ziekte, je weet niet van opgeven, je klaagt nooit... 

Lees meer »

Anderen tot last zijn

Wie ziek is of een beperking heeft, kan zichzelf als 'last' ervaren. Omdat je hulp nodig hebt bij dingen. Omdat je het nodig hebt om van je af te praten. Omdat je niet alles kunt wat mensen van je verwachten. Omdat je het gevoel hebt dat je anderen belemmert in datgene wat zij graag willen of nodig hebben. Omdat je collega's al zo druk zijn en nu ook nog werk van jou moeten overnemen.

Lees meer »

In de knoop

Wanneer je aan mensen met een chronische ziekte denkt ben je geneigd om alleen naar het fysieke deel te kijken. 'Hij heeft diabetes en moet insuline spuiten,' of 'zij heeft MS en zit daarom regelmatig in een rolstoel.' Vaak kijkt de maatschappij en de omgeving niet verder dan dat.

Lees meer »

Gebrek aan concentratie

In een wereld die voortdurend afleiding biedt, wordt het steeds moeilijker om je voor langere tijd ergens op te concentreren. En wanneer je (chronisch) ziek bent is dat nog lastiger. Maar als je je werk goed wilt doen, je wilt verliezen in een goed boek of graag wilt luisteren naar iemand die je iets vertelt kun je niet zonder een stevige portie concentratie.

Lees meer »

Daten als je een beperking hebt

Je bent single en op zoek naar een leuke partner. Dat op zich is al een groot en spannend avontuur. Maar als je beperkingen hebt of chronisch ziek bent wordt het nog een stuk uitdagender. Want waar vind je die leuke partner als het moeilijk voor je is om de deur uit te gaan of naar plekken te gaan waar die leukerd eventueel rond zou kunnen lopen? En als je die dan vindt, vertel je dan gelijk over je beperkingen of kijk je het eerst even aan? En hoe date je als je daar weinig energie voor hebt, maar het toch leuk en uitdagend wilt houden?

Lees meer »

Verveling

De meeste mensen die al langere tijd (chronisch) ziek zijn krijgen er op den duur mee te maken: verveling. Je wilt van alles, maar je kunt het niet. En de dingen die je wél kunt, daar heb je nu simpelweg even geen zin in. Omdat ze suf zijn. Omdat je meer wilt. Omdat je dat al zolang doet en weleens toe bent aan iets anders.

Lees meer »

De kracht van lotgenotencontact

In de afgelopen maanden heb ik diverse keren mogen spreken voor groepen mensen die allemaal iets gemeen hadden. En of het nu een groep mensen betrof waarvan de partner ziek was of een groep vrouwen die worstelde met een onvervulde kinderwens, iedere keer zag ik opnieuw hoeveel kracht er zit in lotgenotencontact. Uit onderzoek blijkt dat lotgenotencontact ervoor kan zorgen dat zowel psychische als fysieke klachten verminderen, mensen meer sociale steun ervaren en er minder een beroep gedaan hoeft te worden op de zorg.

Lees meer »

Zelf de regie houden

Wanneer je net te horen hebt gekregen dat je ziek bent, word je vaak overvallen door een hele reeks aan beslissingen die genomen moeten worden. Behandelingen moeten worden opgestart, medicijnen geslikt, afspraken met artsen en andere hulpverleners gepland, thuis moet alles in goede banen geleid worden en soms moeten ook hulpmiddelen aangevraagd worden. In eerste instantie leef je vaak op de automatische piloot en doe je alles wat je arts je voorschrijft. Dat is ook prima. Zo'n eerste periode na een diagnose is meestal heel overweldigend en dan is het fijn als iemand je bij de hand neemt en vertelt wat je het beste kunt doen en wat de beste behandelmogelijkheden zijn. Een arts heeft ervoor gestudeerd en zal er over het algemeen alles aan doen om jou zo goed mogelijk te helpen.

Lees meer »

Als je weet dat je gaat sterven

Van sommige ziekten word je niet meer beter. Dan weet je dat je afscheid zult moeten gaan nemen van het leven, van iedereen die je lief is, van alle dromen die je nog had. Soms heb je daar heel weinig tijd voor. Soms veel langer, maar is de dood wel altijd dreigend op de achtergrond aanwezig. Hoe ga je om met de heel verdrietige realiteit dat het leven eindig is? Wat regel je allemaal en wat ook niet? En hoe neem je goed afscheid van je dierbaren?

Lees meer »

Als je door ziekte je baan verliest

Wanneer je ziek wordt, verlies je vaak gedeeltelijk of volledig het vermogen om te werken. Soms is dat gelukkig tijdelijk en kun je na een periode van ziekte weer aan de slag. Maar soms is het ook iets waar je mee zult moeten leren leven. En dat is moeilijk! Zeker in een maatschappij waarin we veel van onze identiteit halen uit het werk wat we doen. Maar ook omdat werk een fijne daginvulling en 'zin' aan je leven geeft. Daarnaast zorgt het verlies van werk ook vaak voor een verlies aan inkomen, wat extra ingewikkelde uitdagingen met zich meebrengt. Om nog maar niet te spreken van de ingewikkelde wirwar aan financiële regelingen van het UWV en gevechten die je helaas toch regelmatig aan zult moeten gaan met keuringsinstanties om te bewijzen dat je echt te ziek bent om (volledig) te werken, terwijl je niets liever wilt dan gezond genoeg zijn om te werken.

Lees meer »

Misschien vind je dit ook interessant: