Romans

Stille woorden - Elizabeth Musser: Hoe belangrijk zijn macht, rijkdom en erkenning? En hoe ga je om met stemmen in je hoofd die je voortdurend leugens influisteren? Dat zijn de verfrissende thema's van dit boek. Het vertelt het verhaal van Lissa, een jongedame die na een ernstig auto-ongeluk opnieuw wil leren rijden. Ze wordt daarbij geholpen door de vriendelijke oude Ev McAllister, die haar niet alleen helpt het vertrouwen in zichzelf opnieuw te vinden, maar haar ook een aantal andere belangrijke levenslessen meegeeft. Het boek is even inkomen door de vele personages die geïntroduceerd worden, maar daarna prachtig!

Het gefluister van het water - Elizabeth Byler Younts: Wat een prachtig boek is dit! Het vertelt het verhaal van een gekleurd gezin dat na het verlies van één van hun kinderen een nieuwe start wil maken door te verhuizen. Hun nieuwe buren zijn mensen uit de Amish gemeenschap en hun levens kruisen elkaar op een bijzondere manier. Beide gezinnen blijken te worstelen met hun eigen verdriet en geheimen. Het onderwerp 'rouw' voert in dit boek de boventoon, maar daarnaast spelen geheimen ook een grote rol. Het boek leest prettig en zowel als professional als als ervaringsdeskundige kon ik me er heel goed in vinden. Deze wil je lezen!

Het meisje met de vlechtjes - Wilma Geldof: Dit boek vertelt het deels waargebeurde, deels fictieve verhaal van Freddie, een puber die in het verzet belandt. Het boek laat haarfijn zien dat de scheidslijn tussen goed en fout zelden duidelijk is. Dat zet me aan het denken over de tijd waarin we nu leven, waarin iedereen zijn eigen mening heeft 'goed' en 'fout'. Maar is die scheidslijn wel zo duidelijk? En worden we in onze strijd voor het 'goede' ook niet al te makkelijk over de grens meegesleept naar het 'foute'? Een boek wat aan het denken zet over je eigen handelen. Ik kon hem moeilijk wegleggen. Officieel voor Young Adults, maar prima te lezen voor volwassenen.

Een spel van licht - Charles Martin: ik koop eigenlijk alleen nog boeken als ze niet in e-boek worden uitgegeven, maar er is één schrijver waarvan ik iedere roman zelf op de boekenplank wil hebben staan en dat is Charles Martin. Met 'Een spel van licht' heeft hij opnieuw een heel ontroerende roman afgeleverd over de kracht van vergeving als je opgevoed bent in een liefdeloze situatie. Hier en daar zijn details wel wat vergezocht, maar ze zorgen ook voor een extra glimlach op je gezicht. Ik kan me niet herinneren dat hij in één van zijn eerdere boeken zó expliciet de christelijke boodschap stopte. Ik vond hem prachtig! 

Medaillon - Cathy Gohlke: Dit prachtige boek, dat zich grotendeels afspeelt in het Warschau van de Tweede Wereldoorlog, vertelt het verhaal van twee echtparen, het ene Joods, het andere niet. Ook laat het zien wat de uitwerking van leugens kan zijn binnen een relatie. Er zitten wel een aantal gruwelijke scenes in, dus niet altijd het beste 'nog even lezen voor het slapen gaan'-materiaal. Ook bevat het wel erg veel toevalligheden. Ik las hem in het Engels en weet niet hoe de NL vertaling van het boek heeft uitgepakt. Maar gezien de andere Nederlands vertaalde boeken die ik van Gohlke heb gelezen (ook aanraders!) zal dat wel goed zitten.

Lichter dan ik - Dido Michielsen: als je houdt van historische romans die zich afspelen in een andere cultuur, dan zit je goed met dit boek. Het toont je een inkijkje in de rol die Nederlanders in de 19e eeuw in Indonesië hebben gespeeld. Het verhaal wordt verteld vanuit een Indonesische vrouw die opgroeit in het Kraton in Yogyakarta, waarmee haar leven al vastgelegd lijkt. Ze is alleen nogal koppig en besluit een andere weg te gaan dan haar moeder voor haar heeft uitgestippeld. Vanaf dat moment loopt alles anders dan ze gewend is of verwacht had. Een triest, maar boeiend inkijkje in onze Nederlandse geschiedenis.

De dochter van de houtzager/Het lied van de houtzagerij - Vibeke Olsson: hou je van historische romans, maar ben je even klaar met de standaard Amerikaanse of Engelse setting? Dit boek speelt in het 19e-eeuwse Zweden. Het vertelt het verhaal van Britta, die opgroeit in een armoedig houtzagers gezin. Je volgt hoe ze opgroeit, waar ze mee worstelt en hoe een deel van de Zweedse samenleving er in die tijd uitzag. De karakter- en sfeerbeschrijvingen vind ik heel knap. Het tweede boek valt iets meer in herhaling, maar voor wie eens wat anders dan anders wil de moeite waard! 

Zolang ik jou heb - Susan Crandall: deze historische roman speelt zich af in het Mississippi van de jaren '60. Een periode waarin rassenscheiding en racisme nog hoogtij vierden. Een jong meisje loopt weg van huis en wordt opgevangen door een vrouw van kleur. Het is een prachtig boek over moed, vriendschap en de vraag wie nou uiteindelijk je echte familie is.

Neurie als je de woorden niet kent - Bianca Marais: dit boek heeft het voor elkaar gekregen dat ik zinnen meerdere keren heb gelezen en soms zelfs gemarkeerd, omdat ik ze zo prachtig vond en het liefst voor altijd zou onthouden. Iets wat ik eigenlijk nooit heb. Het boek gaat over liefde, verlies, rouw en vergeving tegen de achtergrond van de Apartheid in Zuid Afrika.

Het theemeisje van Yunnan - Lisa See: als je houdt van boeken over totaal andere culturen, is dit een echte aanrader. Dit boek gaat over eeuwenoude tradities in China en een meisje wat te midden van grote culturele veranderingen haar weg hierin probeert te vinden. Hier en daar wel vrij heftig

De dief van Korinte -Tessa Afshar: Ben je op zoek naar een boek wat gewoon lekker wegleest, zonder al teveel poeha en ingewikkeldheden? En heb je er geen moeite mee als verhalen rondom Bijbelse figuren verzonnen worden? Dan is dit gewoon een heel fijn en ongecompliceerd boek om even in weg te duiken.

Serie De Kindertrein - Jody Hedlund: Ik ben niet persé een fan van de boeken van Jody Hedlund, maar dit is wel een fijne serie. De serie vertelt het verhaal van drie zussen die allemaal op hun eigen manier te maken krijgen met 'De Kindertrein'. Een Amerikaans fenomeen waar ik nog nooit van gehoord had en waardoor ik ook weer iets nieuws over de Amerikaanse geschiedenis heb geleerd.

De Keuze - Edith Eva Eger: Het is de vraag of dit boek onder het kopje 'romans' thuis hoort, maar bij gebrek aan beter toch maar hier. 'De Keuze' is een autobiografisch boek over een vrouw die het concentratiekamp Auschwitz overleefde, maar vertelt ook over de lessen die zij leerde van de cliënten die zij jaren later als psycholoog mocht begeleiden. Een zeer indrukwekkend boek.

Het napalmmeisje - Kim Phuc Phan Thi: Dit (wederom) autobiografische boek vertelt het verhaal achter de iconische foto die genomen werd nadat er een napalm-bom op een dorp in Vietnam gevallen was. Het vertelt het schrijnende verhaal over haar jeugd, de oorlog, haar moeizame weg naar herstel en vrijheid en de bijzondere manier waarop God haar leven leidde. Ik heb de neiging behoorlijk recalcitrant te worden als mensen zeggen: 'Dit boek MOET je lezen.' Maar bij dit boek moest ik ze daarin wel gelijk geven.

De vrouw bij de bron - Stephanie Langsem: het verrast me dat dit boek geen enkele review heeft op de welkbekende site van de boekverkoper. Ik vond dit gewoon een heel fijn boek voor momenten dat je even een niet al te gecompliceerd boek wilt lezen. Je moet geen moeite hebben met geromantiseerde Bijbelverhalen, dan ben je met dit boek aan het verkeerde adres. Maar als je dat geen probleem vindt, dan kun je je heerlijk verliezen in het verhaal van Mara en Nava.

De Overtocht - Gina Holmes: Jenny is ongeneeslijk ziek en keert noodgedwongen terug naar het huis waarvan ze voorgenomen had er nooit meer terug te keren. Een prachtig boek over ziekte, liefde en relaties dat je niet onberoerd laat.

De Schuilplaats - Corrie ten Boom: Er is één boek wat ik er regelmatig bij pak als ik het moeilijk heb. Dat is dit boek. De Schuilplaats vertelt het verhaal van de familie Ten Boom die in de Tweede Wereldoorlog onderduikers had. Helaas wordt dat ontdekt en belanden de Ten Booms in een concentratiekamp. Dit boek lees je in één ruk uit en staat vol levenslessen. Iedere keer als ik het lees herinnert het me weer aan de grootheid van God en dat Hij echt mijn leven in Zijn hand heeft, hoe moeilijk het ook kan zijn. Het boek is voor mij een echte troost.