Communiceren met je introverte partner

Gepubliceerd op 4 mei 2025 om 08:00

Dat tegengestelden elkaar aantrekken in een relatie is weliswaar een mythe, maar in de praktijk zie ik regelmatig huwelijken waarbij de ene partner extravert is en de ander introvert. Dat is op zich een fantastische combinatie. De extravert zorgt voor de spreekwoordelijke slingers, de sociale contacten en de spontaniteit. De introvert voor een stabiele basis, de rust en een luisterend oor. Uiteraard is dit zeer gechargeerd, maar het gaat me om het idee dat introverten en extraverten elkaar prachtig kunnen aanvullen.

Wanneer jij extravert bent en je partner introvert, kan dat wel een aantal extra uitdagingen met zich meebrengen op het gebied van communicatie. Hoe communiceer je met je introverte partner? Waar kun jij als extravert rekening mee houden, zodat je introverte partner de ruimte krijgt die hij of zij nodig heeft?

Introvert versus Extravert

Hoe zat het ook alweer met introvert en extravert? Volgens Van Dale woordenboek is een introvert persoon in zichzelf gekeerd en weinig spraakzaam. Een extravert persoon is volgens het woordenboek op de buitenwereld gericht. 

Introverte personen spreken vaak liever één-op-één met mensen af dan in een groep. Ze laden op door alleen-tijd. Ze zijn niet zulke praters, denken vaak goed na voor ze iets zeggen, zijn vaak goede luisteraars en praten liever inhoudelijk over iets wat er toe doet dan over koetjes en kalfjes. Ze worden liever niet gestoord als ze ergens mee bezig zijn, kunnen goed geconcentreerd werken en werken liever alleen.

Extraverte personen zijn echte groepsmensen. Ze laden op door contact met andere mensen. Ze leggen makkelijk contact met anderen, ook als ze hen niet kennen. Ze zijn adrem, denken en spreken vaak tegelijkertijd, houden van smalltalk, praten graag, hebben er geen moeite mee om in het middelpunt van de belangstelling te staan en nemen snel het voortouw.

In de praktijk is niemand 100% extravert of introvert, maar een combinatie van beiden waarbij het één meer op de voorgrond staat dan het ander. In onze maatschappij hebben we (helaas) vaak meer waardering voor mensen die extravert zijn dan voor mensen die introvert zijn. Kijk alleen al naar de subtiele veroordeling die doorklinkt in de definities die het woordenboek geeft van introvert en extravert die ik hierboven heb weergegeven. Terwijl de kracht hem juist in de balans zit. De wereld kan op dit moment heel goed wat meer bedachtzaamheid, luisterende oren en mensen die nadenken voor ze iets zeggen gebruiken.

Waarom communicatie belangrijk is

Maar als de één graag praat in een relatie en de ander liever luistert, loop je wel een risico. Want voor het goed functioneren van een relatie is het belangrijk om met elkaar te praten. Om informatie met elkaar uit te wisselen. Om te begrijpen waarom de ander doet wat hij doet. Om misverstanden te voorkomen. Om je gevoelens, zorgen, dromen en gedachten met elkaar te delen en zo dieper met elkaar verbonden te raken.

Dat kan over het algemeen alleen maar door te praten. De ander heeft tenslotte geen bord op het voorhoofd waarop staat wat er in hem omgaat. In ieder huwelijk ligt een uitdaging voor beide partners, of die nou introvert of extravert zijn, om elkaar de ruimte te bieden om te praten. 

Hoe krijg ik mijn introverte partner aan de praat?

Dat praten? Dat is voor jou als extraverte partner waarschijnlijk geen probleem. Al ligt bij extraverte personen soms wel de uitdaging om een gesprek inhoud mee te geven. Maar hoe krijg je als extravert persoon nu je introverte partner aan het praten? Een paar tips:

  1. Geef je partner tijd en ruimte: Introverte mensen hebben tijd nodig om hun gedachten op een rijtje te zetten. Dat betekent dat je hen die ruimte ook in een gesprek moet gunnen. Stort bij een moeilijk gesprek niet jouw kant van het verhaal als een waterval over je partner heen, maar laat regelmatig stiltes vallen, zodat je partner de kans krijgt om gedachten te ordenen en een antwoord te formuleren op jouw vraag.
  2. Bied een luisterend oor: Introverten bezitten vaak veel wijsheid. Maar je moet wel de tijd nemen om naar hen te luisteren. Dus ga er eens goed voor zitten, stel een vraag en wees stil...
  3. Ga niet recht tegenover elkaar zitten: Diepgaande gesprekken willen nog weleens makkelijker verlopen als je elkaar niet in de ogen kijkt. Ga samen een eind wandelen, klussen of autorijden (let bij die laatste wel op bij hoogoplopende emoties!). Het mooie is: doordat je samen iets aan het doen bent, lopen gesprekken vaak automatisch al rustiger en met meer stiltes, omdat je bijvoorbeeld ineens een mooie vogel ziet of even op moet letten tijdens het klussen. Ook voelt een gesprek waarbij je elkaar niet in de ogen hoeft te kijken voor veel mensen vaak als minder bedreigend.
  4. Gun iemand nadenk-tijd: Vraagt een gesprek om veranderingen of afwegingen? Geef iemand daar dan ook de ruimte voor. Dat kan zowel vooraf als achteraf. Door bijvoorbeeld 's ochtends aan te kondigen dat je die avond graag een gesprek wilt over een probleem waar je bij één van de kinderen tegenaan loopt. En achteraf door iemand ruimte te geven om nog afwegingen te maken waar je later op terugkomt. De meeste dingen hoeven niet op stel en sprong besloten te worden. Spreek dan wel af wanneer jullie erop terugkomen, zodat een gesprek niet blijft 'hangen'.
  5. Kies het juiste tijdstip: Niet ieder tijdstip is een handig tijdstip om dingen te bespreken. Als je partner staat te koken en er ondertussen 3 dreinende kinderen rondlopen is dat niet het geschikte tijdstip om een ingewikkeld onderwerp te bespreken. Kies een rustig moment waarop jullie niet gestoord kunnen worden. Lastig? Trek dan jullie agenda en spreek af wanneer jullie dit onderwerp gaan bespreken.
  6. Kies je decor: Voor een introvert werkt praten in een drukke omgeving vaak niet goed. Ga dus op zoek naar een rustige setting.
  7. Bereid voor wat je wilt zeggen: Extraverten hebben soms de neiging om lange verhalen af te steken. Vaak vinden introverte partners dat gezellig, maar ontgaat hen door jouw lange verhaal ook het punt waar het nou precies om gaat. Dat is in de meeste gesprekken niet zo'n groot probleem, maar wil je écht iets aankaarten wat voor jou belangrijk is? Probeer dat dan zo kort en bondig mogelijk te doen om je punt duidelijk te maken. 
  8. Gun de ander alleen-tijd: Een introvert laadt op door tijd in zijn eentje door te brengen. Als je ziet dat je partner de hele dag druk is geweest, gun de ander dan eerst alleen-tijd voor je een gesprek aangaat. Zo kan de ander even bijtanken, waardoor de communicatie daarna soepeler zal verlopen.
  9. Not wrong, just different: Realiseer je dat er geen goed of fout zit in introvert of extravert zijn. Wel verschillen. Dus jouw manier van doen is niet fout. De manier van je partner ook niet. Jullie moeten alleen een manier zien te vinden om hier samen goed mee om te gaan.
  10. Vraag je partner wat hij nodig heeft om goed te communiceren: Degene die jou het beste kan vertellen hoe je goed met je partner kunt communiceren is...je partner zelf! Vraag aan je partner wat voor hem of haar helpend is in communicatie. Waar slaat hij door dicht? Wat helpt haar in situaties waarin direct beslissingen genomen moeten worden? Wat zijn de do's en don'ts? Luister goed naar je partner en leer ervan.

Ten slotte

Soms is 'introvert zijn' niet zozeer een karaktereigenschap, maar eerder aangeleerd gedrag. Bijvoorbeeld omdat iemand in zijn gezin van herkomst nooit de ruimte heeft gekregen om zichzelf te uiten. Of omdat iemand in het verleden gepest werd en daarom niet meer zijn mond open durft te doen (overigens kan ook extraversie aangeleerd gedrag zijn dat niet per se heel handig is, bijvoorbeeld wanneer iemand zichzelf overschreeuwt om onzekerheid te maskeren). En ook binnen een huwelijk kunnen patronen zijn ontstaan waardoor iemand ervoor kiest zich niet langer uit te spreken, omdat hij of zij het idee heeft toch niet gezien of gehoord te worden. Wanneer dat bij jouw partner of bij jullie speelt is het goed om dit verder te verkennen. Is dat problematisch? Zoek dan professionele hulp.

 

Gebruikte bronnen: