Ruzie over geld

Gepubliceerd op 29 januari 2023 om 08:00

In iedere relatie komen ze wel eens voor: ruzies over geldzaken. Zij verwijt hem dat hij teveel geld uitgeeft. Hij vindt het niet eerlijk dat zij meer verdient. Zij vindt hem een krent. Hij betaalt liever de hypotheek af, terwijl zij wil sparen voor een vakantie. 

We kunnen helaas niet zonder geld in het leven. Maar over de vraag hoe we met dat geld omgaan, wat we belangrijk vinden en of we alles eerlijk samen zullen delen of niet, verschillen de meningen vaak. Hoe komt dat? Hoe voorkom je dat je in een relatie ruzie krijgt om geld. En hoe ga je op een goede manier met geld om, waarbij je rekening houdt met de voorkeuren van beiden?

Waar we ons geld aan uitgeven zegt iets over wie we zijn

Hoe we omgaan met geld zegt veel over hoe we opgevoed zijn, wie we zijn en waar we belang aan hechten. Er is een uitspraak die zegt dat als je iemand echt wilt leren kennen, je moet kijken naar waar hij zijn geld aan uitgeeft. Die uitspraak is er niet voor niets. Legt iemand iedere maand wat geld apart voor de studie van de kinderen? Dan zegt dat dat iemand het belangrijk vindt dat de kinderen een goede toekomst tegemoet gaan of dat hij belang hecht aan een goede opleiding. Geeft iemand veel geld uit in de horeca? Dan heb je waarschijnlijk met een bourgondiër te maken die graag van het goede leven geniet. En zie je regelmatige uitgaven bij de kringloop? Dan kan dat betekenen dat iemand heel milieubewust is.

Waar kom je vandaan?

Hoe je omgaat met geld is vaak ook afhankelijk van hoe je bent opgegroeid. Hadden jullie vroeger niet zoveel te besteden thuis? Dan is de kans groot dat jij ook op de kleintjes let. Vonden je ouders het belangrijk om aan goede doelen te geven? Dikke kans dat jij dat ook doet. En maakten jullie vroeger fantastische reizen als gezin? Dan zou het heel goed kunnen zijn dat je dat ook graag met je eigen gezin zou willen en daar voor gaat sparen.

Je karakter

Maar ook je karakter is van invloed op hoe je je geld uitgeeft. Ben je iemand die overal diep en goed over nadenkt? Of ga je flierefluitend door het leven? Ben je zuinig of ben je gul? Leef je vooral in het nu of denk je vooral aan de toekomst? Houd je van risico's nemen of speel je liever op safe? 

De invloed op je relatie

Wanneer je samen verder gaat, komen vaak twee totaal verschillende karakters samen. Ook op financieel vlak. En dat kan problemen opleveren. Want als iemand vooral in het nu leeft en is opgevoed door ouders die het financieel goed voor elkaar hadden, kan dat behoorlijk botsen wanneer de partner vooral naar de toekomst kijkt en heeft geleerd op de kleintjes te letten. En wanneer iemand die graag en veel geld uitgeeft aan nieuwe kleding verliefd wordt op iemand die heel milieubewust is en het liefst zo minimalistisch mogelijk leeft...tja. Ik noem bewust extremen om mijn punt duidelijk te maken, maar een ruzie kan al in hele kleine dingen zitten.

Praat er over

Het eerste wat jullie te doen staat, is met elkaar in gesprek gaan over geld. Misschien niet het meest sexy onderwerp, maar wel heel belangrijk. Bespreek hoe er in het gezin waar jullie uit komen werd omgegaan met geld. Welke invloed dat nu nog op jou heeft. Waar jij graag geld aan uitgeeft. En waar vooral ook niet aan? Wat vind je belangrijk? Waar wil je voor sparen? En waar kun je prima zonder?

Wie verdient wat?

En dan de volgende belangrijke vraag: want hoe verdelen jullie de kosten? De kans dat jullie precies evenveel verdienen is niet zo groot, dus ook deze vraag is belangrijk om te bespreken. 61% van de huishoudens gooit de inkomens op één hoop en betaalt alles uit de grote pot. De andere 39% kiest ervoor om een gezamenlijke rekening te openen, daar allebei geld op te storten en vandaaruit de gezamenlijke lasten te betalen. Beiden is prima, zolang het maar in gezamenlijk overleg gaat. Een vraag die ik daarbij wel heb, is of het altijd eerlijk is om de kosten fifty-fifty te delen. Want iemand kan misschien wel minder verdienen dan de partner, maar daar staat vaak tegenover dat die persoon dan wel meer in het huishouden doet, meer tijd met de kinderen doorbrengt, of de partner dermate ondersteunt in de werkzaamheden dat hij of zij juist daardoor zoveel kan verdienen. Daar staat geen salaris tegenover, maar het is wel onmisbaar voor het goed functioneren van de andere partner die meer verdient.

Maak een begroting

De beste manier om ruzie over geldzaken te voorkomen, is om regelmatig samen te gaan zitten en jullie geldzaken te bespreken. Maak een begroting op jaar-, maand- en weekniveau.

Hoeveel ben je kwijt aan wekelijkse boodschappen? Cadeautjes? Kleding? Benzine? Maar ook aan minder vaak voorkomende dingen als bijvoorbeeld de kapper?

Hoeveel ben je maandelijks kwijt aan hypotheek/huur? Gas, water en licht? Abonnementen? Giften? Verzekeringen?

En welke kosten verwacht je gedurende het jaar? De APK en grote beurt voor de auto. Studiekosten. Vakantie. Eigen risico. En wellicht wil je komend jaar de badkamer ook aanpakken?

Zet daar de inkomsten tegenover. Je salaris of uitkering. Toeslagen. Eventuele belastingteruggave. Kindgebonden budget. 

Als je dat allemaal op een rijtje hebt gezet, weet je of en zo ja, hoeveel geld je aan het eind van de week, maand en het jaar nog over hebt voor leuke dingen.

Dit kan heel ingewikkeld klinken, maar het Nibud heeft alvast het één en ander overzichtelijk voor je op een rijtje gezet en kan je hierbij helpen.

Help! We komen geld tekort!

Blijkt aan het einde van het opstellen van het budget dat jullie geld tekort komen? Dat kan voor veel stress en onderlinge strijd zorgen. Kijk samen nog eens kritisch naar jullie uitgaven. Kun je nog ergens op besparen? Vind je dit ingewikkeld? Vraag dan een goede vriend of vriendin die wat meer verstand van financiën heeft om eens met jullie mee te kijken.

En misschien heb je nog recht op toeslagen of belastingteruggave? Het toeslagen- en belastingsysteem in Nederland is helaas heel erg ingewikkeld. Ook hierin wil ik je aanmoedigen om hulp te zoeken als je er niet uitkomt. Geldzorgen zijn niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. En des te langer je ermee blijft lopen des te groter ze vaak worden, waardoor de druk op je relatie ook toeneemt.

Kom je er echt niet uit? Klop dan aan bij de diaconie van je kerk (of een kerk. Veel kerken zijn ook bereid om mensen te helpen die geen lid zijn, zonder dat daar wat tegenover hoeft te staan). Zij kunnen altijd samen met jullie kijken wat nu de beste oplossing is in jullie geval.

We hebben nog geld over

Blijkt dat jullie geld over houden? Dan kunnen jullie samen besluiten waar jullie het geld aan uit willen geven. Schrijf los van elkaar op wat je belangrijk vindt. Wat zijn voor jou belangrijke waarden? Waar zou je graag geld aan uit willen geven? Waar wil je voor sparen? Wat wil je je kinderen meegeven? Bespreek daarna samen wat je hebt opgeschreven en probeer een uitgavepatroon te vinden waar jullie allebei tevreden mee kunnen zijn. Het gaat hierbij om geven en nemen. Het werkt niet als één van beiden of jullie allebei alleen maar jullie eigen zin willen hebben.

Wat wel kan helpen is om een vast bedrag af te spreken wat ieder van jullie voor zichzelf uit mag geven. De ander heeft geen zeggenschap over dit bedrag. Jij bepaalt helemaal zelf waar je dit geld aan uitgeeft. Op die manier kan de één een weekend weg met vrienden, terwijl de ander daar nooit geld aan uit zou geven. Of je laat je nagels doen. Of je koopt leuke dingen voor je hobby. Of je spaart het juist liever op, omdat je niet zo'n big spender bent. Alles is goed en spreek vooral af dat je geen commentaar mag leveren op het uitgavenpatroon van het zakgeld van de ander.

Ruzies over geld gaan niet altijd over geld

Maar er is nog iets: ruzies over geld, gaan lang niet altijd over geld. Maar bijvoorbeeld over wie de baas is in huis. Want vaak is degene die de portemonnee beheert ook degene die bepaalt waar het aan uitgegeven wordt. Wat er gegeten wordt. Hoeveel er aan kleding uitgegeven mag worden. Hoe duur cadeaus mogen zijn. En dat kan bij een ander soms verkeerd vallen.

Maar ruzies die lijken te gaan over geld, gaan in plaats daarvan ook vaak stiekem over waarden. Over wat jij belangrijk vindt in het leven. Zo kan het zijn dat jullie ruzie krijgen over het feit dat je partner nu alweer geld heeft uitgegeven aan kleding. Jij zegt dat je vindt dat hij al genoeg kleding heeft, maar wat daarachter steekt is dat je veel moeite hebt met de kledingindustrie. Dan is het belangrijk om daar het gesprek over aan te gaan en geen ruzie te beginnen over dat je partner nu alweer nieuwe kleding gekocht heeft. Want als je het gesprek aangaat over wat daarachter ligt, geef je je partner de kans om je beter te begrijpen én kun je een andere oplossing vinden. Misschien kunnen jullie overstappen op tweedehands kleding? Of kunnen jullie juist besluiten om meer geld uit te gaan geven aan kleding omdat jullie het liefst zo verantwoord mogelijk kopen. 

Door te kijken wat er achter jullie ruzie om geld steekt, kom je vaak veel verder. Wanneer je die achterliggende oorzaak  niet aanpakt, loop je het risico dat jullie verzanden in een patroon van ruzies over geld.

 

Gebruikte bronnen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.