Waarom zou ik naar de kerk gaan?

Gepubliceerd op 12 februari 2023 om 08:00

Waarom zou ik naar de kerk gaan? Er zijn zoveel redenen te bedenken om als christen niet naar de kerk te gaan.

 

'Mijn bed ligt nog zo lekker op zondagochtend.'

'Het is al zo ontzettend druk, dus een rustige zondag komt mij goed uit.'

'In corona-tijd heb ik ontdekt dat ik de dienst ook prima thuis kan bekijken in mijn pyjama, met een lekkere kop koffie.'

'Ik kan God ook prima in mijn eentje of met mijn gezin aanbidden.'

'Ik haal mijn geestelijke voeding uit online preken/podcasts/boeken/playlists.'

'Ik ben gekwetst door mensen in de kerk die we bezoeken.'

'De muziek staat te hard.'

'De sprekers/dominees spreken mij niet aan.'

'Ik raak overprikkeld in een dienst.'

'Ik ben het niet eens met een aantal dingen in onze kerk.'

'Ik voel me niet thuis in de kerk die ik bezoek.'

'Ik vind onze kerk te groot/te klein.'

'De kerk die ik bezoek heeft manipulatief of narcistisch leiderschap.'

'Ik heb al andere activiteiten op zondag.'

'Ik heb er domweg geen zin in.'

 

In de afgelopen jaren heb ik al deze argumenten en meer weleens voorbij horen komen. Veel van de argumenten begrijp ik wel. En achter een aantal argumenten gaan ook verdriet, vragen en soms terechte zorgen schuil. En toch geloof ik dat het goed is om naar de kerk te gaan. Ik geef je daar in deze blog graag vijf redenen voor.

1. Om God te eren

Je gaat in de eerste plaats naar de kerk om God te eren. Al in het Oude Testament stelt God de sabbat en verschillende feestdagen in als momenten van rust, feest en dankbaarheid richting Hem. In het Nieuwe Testament zie je dat de allereerste gemeente in Handelingen 2 ook samenkomt om God te loven en te prijzen. Die oproep om gezamenlijk God te eren vind je ook nog op andere plekken in het Nieuwe Testament terug, zoals Kolossenzen 3:16 en in Efeze 5:19. Wij hebben alles aan God te danken. Hij gaf Zijn Zoon, het meest dierbare wat Hij had, om voor ons te lijden en te sterven. Zodat de weg naar God voor ons weer vrij was. En wat is er mooier om dat regelmatig te vieren en Hem daarvoor te eren samen met onze geestelijke broers en zussen? 

2. Omdat het een Bijbelse opdracht is

De instelling van gezamenlijke momenten waarop we als geestelijke broers en zussen God eren en elkaar onderwijzen is niet iets wat door mensen is bedacht, maar door God zelf. En ook in Kolossenzen 3 en Efeze 5 zien we de Bijbelse opdracht dat het goed is om samen meer over God te leren en Hem te danken en eren voor Wie Hij is. Maar dat niet alleen. In de Bijbel staat letterlijk dat we de samenkomsten niet moeten overslaan. Dat staat in Hebreeën 10:25. Daar staat: 'Laten wij de onderlinge bijeenkomst niet nalaten, zoals het bij sommigen de gewoonte is, maar elkaar aansporen, en dat zoveel te meer als u de grote dag ziet naderen.' We kunnen met zekerheid zeggen dat we op dit moment dichter bij die 'grote dag' zitten dan ooit. En als we dit vers goed lezen, betekent dat ook dat we elkaar op dit moment meer dan ooit moeten aanmoedigen om juist naar de diensten te gaan.

3. Om zelf te groeien

Je kunt veel leren in de kerk. Tijdens preken of toespraken kun je nieuwe dingen ontdekken in de Bijbel of dingen die je helpen voor je leven van alledag. Maar je kunt ook in heel veel andere dingen groeien. Je kunt je gaven en talenten verder ontwikkelen, door je bijvoorbeeld in te zetten in het kinderwerk, in het beheer van het pand of in het pastorale werk. Je kunt groeien door je contact met andere mensen, die niet altijd op dezelfde manier naar de wereld of naar het geloof kijken als jij. Je kunt leren van die ene man of vrouw in de kerk die je bewondert of hoogacht. Je kunt aan iemand in jouw kerk die je hoog hebt zitten vragen of hij of zij jouw mentor wil zijn. Je kunt pastorale hulp krijgen in jouw kerk voor vragen waar je mee worstelt. En je kunt zelfs groeien door negatieve ervaringen in de kerk (die we allemaal opdoen, ook binnen de kerk). Je kunt door een confrontatie met iemand in de kerk meer leren over Gods genade. Door botsingen scherp je elkaar. Niemand van ons heeft tenslotte de volledige waarheid in pacht. Je kunt door onderwijs waar jij zo je vraagtekens bij hebt zelf je Bijbel erbij pakken en kijken wat er nu echt staat. Je kunt leren gezonde grenzen te stellen.

4. Omdat de kerk jou nodig heeft

De kerk kan niet zonder jou. God zegt dat Hij ons allemaal gemaakt heeft als delen van één lichaam. Dat staat in 1 Korinthe 12 vers 12 tot 26. Alle delen samen zijn nodig om dat lichaam goed te laten functioneren. Een lichaam wat één van deze delen mist, mist gewoon een essentieel deel. Of je nu de pink, knie of het oog bent van de gemeente: jij bent nodig! Jouw inzet is nodig. Jouw unieke gaven en talenten zijn nodig. Jij hoort erbij!

5. Omdat we één grote familie zijn

Christenen worden in de Bijbel niet voor niets 'broeders en zusters' genoemd. We maken allemaal deel uit van één grote familie. En die grote familie vormt straks samen de 'bruid van Christus'. We zullen straks samen met de kerk van alle eeuwen en van alle plaatsen Jezus aanbidden. Of je nu Hersteld Hervormd bent of bij de Pinkstergemeente hoort, straks zullen we schouder aan schouder voor Gods troon staan en Hem eren en zullen alle wetjes, regels en gewoontes die we hier op aarde hebben bedacht en die ons hier nog zo vaak verdelen wegvallen. En ja, elke familie kent een irritante oom, een zeurende zus of een manipulerende grootouder. We leven nog in gebrokenheid en helaas hoort dat er nu nog bij. Maar die irritante oom, zeurende zus of manipulerende grootouder zeggen vaak ook iets over onszelf en kunnen ons ook iets leren.

De ideale of ware kerk bestaat hier op aarde niet

De manier waarop we het idee 'kerk' vormgeven is heel verschillend. Sommigen bezoeken een groot kerkverband zoals de Protestantste Kerk Nederland of de Baptistengemeente. Anderen geven de voorkeur aan kleine huisgroepen. Sommigen komen samen op zondag, anderen op zaterdag (de sabbat) of zelfs op een doordeweekse dag. Sommige kerken dopen kinderen, andere volwassenen. Zelf geloof ik dat we elkaar allemaal nodig hebben en dat het daarvoor niet uitmaakt welke kerk je bezoekt. Iedere kerk heeft zijn fijne kanten, maar ook zijn valkuilen. Maar zolang we in een gevallen wereld leven, heeft geen enkele kerk patent op de enige ware kerk. 

Dat betekent dat ik denk dat je teleurgesteld zult raken als je op zoek gaat naar de ware kerk of naar de ideale kerk die helemaal voldoet aan jouw wensenlijstje. Die bestaat simpelweg niet. Ik wil je aanmoedigen om biddend op zoek te gaan naar de kerk waar God je wil hebben. En vervolgens ook trouw te zijn aan die kerk en niet zomaar weg te lopen op het moment dat je gekwetst wordt of er beslissingen genomen worden waar jij niet achter staat. Omdat de kerk uit mensen bestaat zal dit vroeg of laat in iedere kerk die je bezoekt gebeuren. En dan loop je het risico dat jij niet kunt groeien van wat de kerk jou te bieden en te leren heeft en de kerk niet kan groeien omdat jij je talenten daar niet in kunt zetten. 

Als je echt niet meer naar de kerk wilt 

Soms zijn er hele goede redenen waarom je niet meer naar de kerk wilt of waarom je naar een andere kerk wilt. Wanneer de leiding van de kerk beslissingen neemt die naar jouw mening on-Bijbels zijn bijvoorbeeld. Als je ziet dat er sprake is van ongezond leiderschap. Als je erg gekwetst of zelfs misbruikt bent door mensen in jouw kerk.

Mijn eerste advies is altijd om te proberen het gesprek aan te gaan met de mensen die het betreft en daarbij eventueel mensen mee te nemen die jou emotioneel bij kunnen staan tijdens zo'n gesprek. Maar omdat we in een gebroken wereld leven, kan ik me ook goed voorstellen dat er een moment komt dat dat niet meer gaat. Dat je met pijn in je hart moet besluiten dat dit niet langer jouw kerk is. Dan wil ik je in de eerste plaats graag erkenning geven voor jouw zorg en jouw verdriet. Want vertrekken uit een kerk doe je zelden zonder dat het je heel veel pijn doet. 

Maar ik wil je ook aanmoedigen om dan op zoek te gaan naar een andere kerk. Een kerk waar je je thuis en welkom voelt. Een kerk waar je opnieuw kunt wortelen. Een kerk waar jij kunt groeien en ook aan bij kunt dragen.

Kerk-zijn draait niet om jou

Want uiteindelijk draait het kerk-zijn niet om jou. Om wat jij fijn vindt. Welke liederen jij graag zingt of welke sprekers jij graag hoort. Uiteindelijk draait de kerk om Jezus. Om Zijn handen en voeten te zijn hier op aarde. Om Zijn licht uit te stralen. Om Hem te eren en van Hem te leren. Om samen Zijn aanwezigheid te zoeken. Tot de dag dat Hij komt.

Reactie plaatsen

Reacties

Monique
een jaar geleden

Hoi Moniek
Wat een mooi geschreven stuk weer.
Ik herken mij ook idd in veel “smoesjes”
Hopelijk vind ik mijn plekje ook ooit. Tot nu toe nooit gevonden helaas!

Moniek
een jaar geleden

Ha Monique (leuke naam ;-),

dankjewel voor je compliment. Lastig hè, die smoesjes? Ik herken ze ook hoor! Ik hoop en bid met je mee dat jij je plekje ook zult vinden. Want ook jij hoort er bij en bent mijn zus.

Lieve groet,

Moniek