Werkt bidden?

Gepubliceerd op 24 september 2023 om 08:00

Of het nu een schietgebedje in nood is of een gebed in de overtuiging dat er een God is die naar je luistert, een groot gedeelte van de mensheid heeft weleens gebeden. 

Wat is bidden eigenlijk? Waarom zou je het doen? Heeft het wel nut? En hoe moet je dan bidden? Daarover gaat deze blog.

Gebed in Nederland

Hoewel het aantal mensen dat zichzelf gelovig noemt afneemt, is er nog altijd een groot gedeelte van de Nederlandse inwoners dat regelmatig bidt. De laatste onderzoekscijfers die ik kon vinden dateren uit 2016 en daarin geeft 53% van de Nederlanders aan nooit te bidden. De overige 47% doet dit wel. Dit varieert van af en toe een schietgebedje als het leven moeilijk is tot dagelijkse gebeden. Onder die 47% vallen christenen, moslims en joden. Maar ook mensen die aangeven niet gelovig te zijn, doen nog weleens een schietgebedje. Je weet tenslotte maar nooit...

Wat is bidden?

Bidden is eigenlijk gewoon praten met God. Net zoals je praat met iemand om wie je veel geeft, kun je ook praten met God. Je hoeft er dus geen ingewikkelde woorden voor te gebruiken. Je kunt Hem bedanken, al je hersenspinsels bij Hem neerleggen, je vragen aan Hem stellen en je zorgen met Hem delen. Dat kun je hardop doen, maar ook in je hoofd. Alleen, maar ook samen met anderen. Je kunt het in je eigen woorden doen, maar je kunt er ook gebeden voor gebruiken die al bestaan. Zo kun je bijvoorbeeld een Psalm uitspreken als gebed. En toen de volgelingen van Jezus Hem vroegen hoe ze moesten bidden, leerde Hij hen ook een gebed wat tot op de dag van vandaag door heel veel christenen gebeden worden. Dat gebed noemen we het Onze Vader en kun je terugvinden in de Bijbel in het boek Mattheüs, hoofdstuk 6, vers 9 tot en met 13. Het gebed en een uitleg ervan kun je ook vinden in de eerste voetnoot. Als je niet goed weet hoe je moet bidden, is dit gebed een mooi uitgangspunt.

Bidden in de Bijbel

In de Bijbel kun je veel voorbeelden vinden van mensen die baden. Zo bad Hizkia, een koning van Israël, toen hij een dreigende brief kreeg van één van zijn tegenstanders (2 Koningen hoofdstuk 19 vers 15 tot en met 19). Schreef David, een andere koning van Israël, veel liederen om zijn gevoelens van dankbaarheid, angst of boosheid te uiten richting God (die vind je in het Bijbelboek Psalmen). En ook Jezus trok Zich regelmatig terug om te praten met God.

Waarom is bidden belangrijk?

Bidden is een deel van het onderhouden van een relatie met God. Wanneer je een relatie met iemand hebt, vind je het fijn om samen tijd door te brengen en is het ook belangrijk om met elkaar te praten. Zo is het ook met God. Als je graag Zijn hulp ergens bij wilt, Hem beter wilt leren kennen of dankbaar bent voor de dingen in jouw leven is het goed dat je dit tegen Hem zegt. Je kunt je vragen aan Hem stellen, Hem om hulp vragen, maar ook zeggen dat je je zorgen om iemand maakt of zelfs dat je heel boos bent. Net zoals je dat in een relatie met je partner, vriendin of kind doet. God wil graag dat we met Hem praten. Ook al weet Hij allang wat we denken, voelen of graag zouden willen. Hij wil graag een relatie met ons.

Leg de lat niet te hoog

Veel mensen vinden bidden saai en denken bij bidden al snel aan vrome christenen die lange tijd ongemakkelijk op hun knieën doorbrengen en met ingewikkelde woorden met God praten. Die vorm van bidden is prima, al zou ik de ingewikkelde woorden dan vervangen voor een gewoon gesprek met God. Maar wanneer je dat als voorbeeld neemt, leg je de lat wel erg hoog voor jezelf. Zeker als je een druk leven hebt of om wat voor reden dan ook een slecht concentratievermogen hebt (zoals ik), word het moeilijk om langere tijd apart te zetten om te bidden. Als dat je doel is en het lukt je telkens niet, loop je het risico dat je teleurgesteld raakt in jezelf en helemaal niet meer bidt.

Je kunt bidden ook op een andere manier vormgeven. Zo kun je God de hele dag door betrekken bij je leven. Door Hem te bedanken voor die mooie vlinder die ineens voorbij vliegt of dat lekkere taartje dat je zit te eten of die knuffel van je kind. Door Hem om hulp te vragen als je iets moeilijks moet doen. Bijvoorbeeld als je een toets hebt of een moeilijk gesprek aan moet gaan met je partner. Door voor iemand te bidden op het moment dat een persoon door je hoofd flitst. 'Heer, ik moet denken aan mijn collega die het moeilijk heeft. Wilt U haar troosten en haar laten zien hoe ze nu verder moet?'

Ook een simpel 'God, help!' op een moment dat je het heel erg moeilijk hebt is al een gebed waarvan ik geloof dat God daarmee aan de slag gaat.

Het is wel mooi als het je naast die gebedjes-de-hele-dag-door ook lukt om extra tijd apart te zetten om met God te praten. Net zoals je in het dagelijks leven de hele dag door kort iets zegt tegen je man of vrouw, maar ook tijd maakt voor een langer gesprek omdat dat goed is voor je relatie.

Geeft God ook antwoord?

Bij een gesprek hoort ook dat degene met wie je praat antwoord geeft. En ik geloof dat God dat ook doet. Alleen meestal niet in hoorbare woorden, zoals je dat wel hebt in een gesprek met een vriend of vriendin. 

God belooft in de Bijbel dat Hij luistert naar onze gebeden (Jeremia hoofdstuk 29 vers 12). En dat Hij je er ook voor zal belonen (Mattheüs hoofdstuk 6 vers 6). Dat doet Hij op verschillende manieren. Soms geeft Hij antwoord door jou een bepaalde gedachte te geven. Of Hij stuurt iemand naar je toe om je te bemoedigen of om je dingen te zeggen die Hij tegen jou wil zeggen. Of Hij laat je een bepaald Bijbelvers zien of geeft een lied in je hoofd wat precies is wat je nodig hebt. Soms geeft Hij een diep gevoel van vrede in jouw hart, terwijl de omstandigheden hetzelfde blijven. Hij kan je wijsheid geven in moeilijke situaties. Of bescherming. En soms verhoort Hij een gebed ook letterlijk, terwijl je eigenlijk om iets vroeg wat onmogelijk lijkt, zoals genezing.

Wat als ik niks merk van God na mijn gebed?

En het gebeurt ook dat je helemaal niets merkt na een gebed. Dat het niets lijkt op te lossen. Dat God heel ver weg lijkt. En dat is moeilijk.

Toch geloof ik dat God ieder gebed hoort en er iets mee doet, hoe groot of klein jouw gebed ook is. Soms zie je pas na hele lange tijd dat God jouw gebed verhoord heeft of er iets mee gedaan heeft. Vaak verhoort God onze gebeden ook op Zijn eigen unieke manier en niet op de manier zoals wij dat graag zien. Als je vraagt of God je wil genezen en Hij je in plaats daarvan de kracht geeft om je ziekte te dragen. Of wanneer je vraagt of God ervoor wil zorgen dat jij je baan houdt, maar je hem toch verliest en God je in plaats daarvan een nieuwe uitdaging geeft.

Dat vraagt om vertrouwen in God. En dat kan best moeilijk en spannend zijn. Dan is het goed om je gedachten hierover met anderen te delen. Praat met mensen die je vertrouwt en die al wat langer christen zijn. Vertel hen over je twijfels en dat je niet begrijpt waarom God jouw gebed niet verhoord. En vraag hen om voor jou en met jou mee te bidden.

Werkt bidden?

Er is maar één manier om daar achter te komen en dat is door het te proberen. Vaak zul je zien dat er ineens iets 'toevalligs' gebeurt na je gebed. Of dat je toch de moed weer vindt om door te gaan. Of dat je een mooie gedachte krijgt die je verder helpt. Als dat gebeurt is het een goed idee om God daar ook voor te bedanken. Ook als je niet in God gelooft. Dan kun je gewoon zeggen: 'God, als U dit bent, dankUwel!'

Eigenlijk zou je niet moeten vragen: 'Werkt bidden?', maar 'Werkt God?'. Omdat ik geloof dat God door ons bidden heen werkt. Ons bidden is niet zozeer de reden dat dingen vervolgens ook echt gebeuren, maar Gods liefde voor jou en het feit dat Hij graag naar je luistert en voor je zorgt is de reden dat Hij ook echt luistert naar jouw gebed. 

Ik wil graag afsluiten met een mooie uitspraak over gebed die gedaan is door een Britse bisschop over de vraag of bidden werkt en waar ik het helemaal mee eens ben: 'Als ik bid gebeuren er allerlei toevalligheden; als ik stop met bidden blijven ze weg.'

Ga de uitdaging aan. Ga praten met God. Bedank Hem voor alle mooie dingen in je leven. Roep om hulp als het moeilijk is. En ontdek door alle 'toevalligheden' in jouw leven dat God bestaat, dat Hij van jou houdt en dat Hij voor jou wil zorgen en betrokken wil zijn bij je leven.

 

Gebruikte bronnen:

* Artikel Bijbel Online: Onze Vader

* Artikel NOS: Hoe God (bijna) verdween uit Nederland

* Artikel EO: Bidden; wat is het en hoe doe je dat?

* Van Dale Woordenboek: Bidden

* Artikel debijbel.nl: Bidden

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.