Hoe vaak doen jullie 'het'?

Gepubliceerd op 12 maart 2023 om 08:00

Het is één van de meest gestelde vragen op het gebied van seksualiteit: hoe vaak heeft een gemiddeld stel seks? En ik begrijp heel goed dat mensen deze vraag stellen. Maar het is eigenlijk een hele rare vraag. Waarom dat zo is en waarom het er niet echt toe doet hoe vaak jullie 'het' doen, lees je in deze blog.

Normaal

Vaak willen mensen die deze vraag stellen weten of ze wel 'normaal' zijn. Er gaan veel verhalen over seks rond waarvan het grootste gedeelte schromelijk overdreven is, maar die er wel voor zorgen dat mensen onzeker worden. Vrijen ze niet veel te weinig? Of misschien juist teveel? Is de frequentie waarop  hun partner seks wil wel normaal? Of kunnen ze aan de hand van de cijfers tegen hun partner zeggen dat zij abnormaal zijn en zo meer of juist minder seks afdwingen?

Afhankelijk van verschillende factoren

Hoe vaak partners met elkaar naar bed gaan is afhankelijk van heel veel factoren en verschilt ook naarmate een relatie vordert. Wanneer je net een relatie hebt, heb je vaak (maar niet altijd!) meer seks dan iemand die al veel langer een relatie heeft.

Factoren als gezinsvorming, stress, gezondheid en rouw kunnen ook allemaal invloed hebben op hoe vaak een stel seks heeft. Jonge ouders zijn vaak blij met ieder uur slaap dat ze kunnen pakken. Als ze eindelijk in bed liggen en kunnen kiezen tussen seks en slaap, dan zal dat laatste vaak de voorkeur hebben. En wie gestrest, verdrietig of ziek is heeft vaak helemaal geen ruimte in hoofd en/of lijf voor seks.

Daarnaast heeft de status van je relatie invloed op hoe vaak je vrijt. Heb je een vaste relatie of niet? En wie een goede relatie heeft vrijt meestal vaker dan mensen met relatieproblemen.

Ook leeftijd kan een rol spelen. Zo kan de overgang er door hormonale verandering bijvoorbeeld voor zorgen dat een vrouw minder zin heeft in seks. Maar ook mannen kunnen met het ouder worden ontdekken dat ze minder zin hebben in seks. Dat hoeft geen teken te zijn dat er iets mis is met jou. Het hoort gewoon bij het ouder worden. Daarbij is het wel belangrijk om jezelf in de gaten te houden. Merk je dat er ook op ander vlak dingen veranderen? Ben je bijvoorbeeld vaak somber, merk je dat er stress meespeelt omdat je bang bent dat je je erectie niet kunt behouden of verandert de manier waarop je gewoonlijk urineert? Dan is het wijs om even naar de huisarts te gaan en te bespreken of er bijvoorbeeld mentale problemen of prostaatproblemen ten grondslag liggen aan het feit dat je minder zin hebt om te vrijen.

Hoe vaak is normaal?

Zoals gezegd bestaat er geen 'normaal'. Daarnaast is een 'normaal' ook nog eens lastig te bepalen omdat mensen seks verschillend definiëren. Voor de één is seks alleen seks als daarbij penetratie komt kijken. Een ander noemt een fijne knuffelpartij zonder penetratie ook seks. De definitie doet er niet zo toe, zolang jullie je er als partners beiden maar prettig bij voelen.

Omdat veel mensen toch graag willen weten hoe vaak men gemiddeld seks heeft, zal ik je de huidige cijfers geven. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders zo'n drie keer per maand vrijen. Op je 25e ben je gemiddeld gezien seksueel het meest actief, daarna neemt het langzaam af. Zit je op veel minder óf veel meer vrijpartijen per week? No worries: zolang jij en je partner daar gelukkig mee zijn is dat helemaal oké!

Want uiteindelijk zijn jullie zelf degenen die bepalen welke frequentie voor jullie het beste werkt. Wat is jouw normaal? Waar voel jij je prettig bij? En voelt jouw partner zich daar ook prettig bij? Hou er rekening mee dat deze frequentie kan veranderen na verloop van tijd.

Misschien is het ook raadzaam om eens na te gaan waarom je graag wilt weten hoe vaak andere stellen vrijen. Kennelijk zit daar een onzekerheid bij jou. Dit is niet verkeerd. Iedereen is in meer of mindere mate onzeker op het gebied van seks. Maar je kunt jezelf wel vragen stellen bij je onzekerheid. Op welk vlak ben jij onzeker? En waarom? Is er iets wat jij of je partner zou kunnen doen om die onzekerheid weg te nemen? Wat is daar voor nodig? En durf je het gesprek hierover aan te gaan? 

Uiteindelijk is openheid, eerlijkheid en veilige kwetsbaarheid zoveel meer waar dan het halen van een gemiddelde.

 

Gebruikte bronnen:

* Onderzoek: General Social Survey 

* Artikel International Society for Sexual Medicine: What is the "normal" frequency of sex?

* Onderzoek Rutgers Nisso Groep: Seksuele gezondheid in Nederland

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.