Wanneer je als vrouw moeite hebt met klaarkomen...

Gepubliceerd op 26 juli 2021 om 09:00

Vrijwel iedereen ervaart in zijn of haar leven wel eens problemen met klaarkomen. Van vrouwen weten we dat 3 van de 4 vrouwen hier soms last van te hebben. 1 op de 4 vrouwen geeft aan hier vaak problemen mee te hebben. En sommige vrouwen zijn zelfs nog nooit klaargekomen. Is het bereiken van een orgasme een must voor het hebben van goede seks? Hoe komt het dat zoveel vrouwen problemen ervaren op het gebied van het bereiken van een orgasme? En wat kun je er aan doen?

Orgasme; een must voor goede seks?

Daar kan ik kort en krachtig over zijn: nee. Seks draait niet om climaxen of om het toewerken naar een ultiem doel, maar om het samen beleven van intimiteit, het durven om je kwetsbaar op te stellen, jezelf letterlijk en figuurlijk helemaal blootgeven aan die ander en om het wederzijds tonen van liefde, tederheid, passie en geborgenheid. En dat kan ook zonder orgasme. Onderzoek onder vrouwen die nog nooit een orgasme hebben bereikt laat zien dat ook zij vrijen heerlijk kunnen vinden.

Maar er zijn ook vrouwen die aangeven het een gemis te vinden dat zij nog nooit zijn klaargekomen of dat zij moeite hebben met klaarkomen. Ze zijn nieuwsgierig geworden naar wat het is of zouden het graag vaker ervaren.

Mogelijke oorzaken

Psychologische oorzaken

Wanneer een vrouw moeite heeft met klaarkomen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Allereerst is daar (jawel, daar is ‘ie weer!) de psychologische factor. 

Wanneer jij je niet veilig en gezien voelt binnen jouw relatie, kan dit bijdragen aan seksuele problemen. Voor het bereiken van een orgasme moet je je helemaal bloot geven, je moet alles van jezelf durven laten zien en je kunnen laten gaan. Hier is wederzijds vertrouwen voor nodig. Wanneer die er niet is, kan dat invloed hebben op de vraag of jij wel of niet klaarkomt.

Maar of je alles van jezelf durft te laten zien en of je je kunt laten gaan, heeft ook te maken met zelfvertrouwen. Vragen als: ‘Vindt hij me niet te dik?’, ‘Trek ik geen rare gezichten als ik klaarkom?’ of ‘Duurt het niet te lang voor ik mijn orgasme bereik?’ kunnen behoorlijke pretbedervers zijn.

Daarnaast moet een vrouw zich, wil zij een orgasme bereiken, kunnen concentreren. Als jij tijdens het vrijen angstvallig bezig bent met luisteren of de kinderen niet toevallig hun bed uit komen, in je koppie je to-do lijst aan het doorlopen bent of die woordenwisseling met een vriendin nog eens de revue laat passeren, is de kans groot dat het bereiken van een orgasme aanzienlijk meer moeite kost.

Iets anders wat mee kan spelen is dat jij simpelweg (nog) geen zin had in seks. Wanneer je (nog) niet opgewonden bent, is het vrijwel onmogelijk om een orgasme te bereiken.

En tenslotte kan het zo zijn dat je zó graag een orgasme wilt bereiken, dat het juist daardoor niet lukt.

 

Fysieke oorzaken

Daarnaast zijn er een aantal fysieke oorzaken waardoor het niet kan lukken om een orgasme te bereiken.

De eerste heeft te maken met hoe goed jouw kennis is over het vrouwelijk lichaam. Veel mannen en vrouwen denken dat een vrouw klaarkomt door middel van het heen en weer bewegen van de penis of van vingers in de vagina. Maar in werkelijkheid is slechts een kleine groep vrouwen in staat om op die manier een orgasme te bereiken. De meeste vrouwen komen klaar door het stimuleren van de clitoris en het gebied daar omheen. Dit gebied bevindt zich helemaal vooraan bij de vrouwelijke geslachtsdelen, nog vóór de ingang van de vagina, tussen de schaamlippen. Door het stimuleren van dit gebied, door er bijvoorbeeld met de hand over te strelen of te wrijven, kan een vrouw klaarkomen. Maar er zijn ook vrouwen die het niet prettig vinden wanneer dit gebied gestimuleerd wordt. Ook dan is het moeilijker om klaar te komen. Daarom is het belangrijk dat jij als vrouw je lichaam leert kennen. Wat vind je fijn? En wat niet? Waar kan je man jou een plezier mee doen en wat is een absolute no go? En om het even nog ingewikkelder te maken: het kan heel goed zijn dat je de ene keer iets fijn vindt, maar de keer daarop juist helemaal niet. Dat is heel normaal!

Daarnaast kan het moeilijk zijn om een orgasme te bereiken omdat het vrijen pijn doet. Wanneer dit het geval is, is het moeilijker om de ontspanning en de concentratie op te brengen die nodig is voor het bereiken van een orgasme.

Gebruik van sommige medicijnen, zoals antidepressiva, kunnen invloed hebben op het vermogen om klaar te komen en tenslotte zijn er helaas ook ziektes die er voor kunnen zorgen dat de clitoris ongevoeliger wordt, zoals diabetes.

Wat kun je er aan doen?

Allereerst: wees je ervan bewust dat het bereiken van een orgasme geen doel op zich is. Het belangrijkste doel van een vrijpartij is dat jullie in een intieme en liefdevolle setting jullie relatie vieren. Het bereiken van een orgasme zegt daarbij niets over of jullie vrijpartij wel of niet geslaagd is. Een vrijpartij is geslaagd als jullie je allebei gehoord, gezien en bemind voelen en wanneer jullie je aan elkaar hebben kunnen geven en van elkaar hebben kunnen ontvangen.

Praat erover met je partner. Je man kan niet raden wat jij wel of niet fijn vindt, dat zul je hem toch echt zelf moeten vertellen. Daarnaast kan een gesprek over dit onderwerp de spanning rondom het wel of niet klaarkomen verminderen, waardoor het juist makkelijker wordt om een orgasme te bereiken. Daarnaast kunnen in een gesprek ook mogelijke blokkades in jullie relatie besproken worden, die onbewust invloed hebben op jouw vermogen om klaar te komen. Mochten jullie hier samen niet uitkomen, praat er dan eens over met mensen die je vertrouwt of zoek hulp bij een relatietherapeut of de huisarts.

Zorg voor ontspanning. Zowel vóór een vrijpartij als tijdens het vrijen. Dit zorgt ervoor dat je je beter kunt focussen op het vrijen. Maar daarnaast kan het bewust ontspannen van je lichaam ervoor zorgen dat het vrijen geen pijn meer doet. Vrijen hoort geen pijn te doen. Ik hoop hier op een later tijdstip nog een blog over te schrijven, omdat ook hier diverse redenen voor kunnen zijn. Maar neem contact op met de huisarts als het vrijen pijn blijft doen.

Focus je op de seksuele prikkels. Dit kan moeilijk zijn als je van alles aan je hoofd hebt, maar probeer toch keer op keer bewust met je hoofd terug te keren naar jullie aanrakingen, zoenen en strelingen. Daardoor raak je makkelijker opgewonden en wordt het klaarkomen ook makkelijker. 

Er zijn vrouwen die moeite hebben om opgewonden te raken. Ik ben geen voorstander van het kijken van erotische films of het fantaseren over seks met anderen, omdat ik vind dat daarmee de intimiteit tussen jullie beiden verloren gaat. Als christen vind ik dat seks iets is waar alleen jij en je partner een rol in horen te spelen en geen derde partij. Maar...dat wil niet zeggen dat fantaseren verboden is. Het kan helpen als je tijdens het vrijen in gedachten terug gaat naar een eerdere vrijpartij met je man, waar je erg van genoten hebt. Of dat jullie je weliswaar fysiek in je eigen slaapkamer bevinden, maar dat je daar in je hoofd dat fijne vakantiehuisje van een paar jaar geleden van maakt. Sommige vrouwen merken dat ze hierdoor sneller opgewonden raken.

Mocht het feit dat je moeilijk een orgasme kunt bereiken veroorzaakt worden door medicatie, bespreek dit dan met je behandelend arts. Wellicht is het mogelijk om andere medicatie te gaan slikken. En mocht het veroorzaakt worden door een ziekte (ook over seksualiteit en ziek zijn hoop ik op een later moment nog een blog te schrijven), probeer dan op een andere manier van seksualiteit te genieten. Vind je dat moeilijk? Een seksuoloog kan je helpen bij deze zoektocht.

Zorg ervoor dat jij en je partner je lichaam goed kennen. Ontdek wat je fijn vindt...en wat niet. Dit is bij iedere vrouw anders en kan na verloop van tijd ook weer veranderen. En alleen door op ontdekkingstocht te gaan en te blijven, kun je er achter komen wat voor jou het beste werkt.

Jouw lichaam is een geschenk van God

Veel christelijke vrouwen hebben moeite met dit onderwerp. Maar ik geloof dat God ons lichaam geschapen heeft mét alle prachtige mogelijkheden die daarbij komen kijken. Daarom geloof ik ook dat je op ontdekkingstocht mag gaan over hoe je hier van kunt genieten. Let wel: binnen de grenzen die God daarvoor stelt, omdat ik ook geloof dat die grenzen er voor onze eigen veiligheid en ons eigen welbevinden zijn. Maar binnen die grenzen kan seksualiteit een prachtig geschenk zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Monique
3 jaar geleden

Hoi Moniek,
Ik las laatst dat je weinig reacties krijgt op je blogs. Ik denk dat het eerder schaamte is. Je schrijft over best kwetsbare onderwerpen. Ik lees wel alles. Niet alles is van toepassing op mij. Maar ik denk dat vrouwen er in het algemeen veel aan hebben. Ga zo door. God’s zegen in jou prachtige werk. Fijne avond. Liefs Monique

Moniek
3 jaar geleden

Thanks! Ik begrijp dat heel goed hoor! Zou wat zijn als mensen onder blogs als deze zouden reageren met: bedankt! Je hebt me hier echt mee geholpen! :-) Alleen maakt het gebrek aan feedback het voor mij wel lastig om te bepalen waar behoefte aan is, of ik het überhaupt goed doe of dingen beter anders kan verwoorden of dit ik misschien beter over andere onderwerpen kan schrijven. Dat maakt het soms wel ingewikkeld.