Rouw

In ons leven krijgen we vroeg of laat allemaal met rouw te maken. Rouw om het verlies van mensen die ons dierbaar zijn. Maar ook rouw om gebroken dromen, het verlies van een baan of het verlies van gezondheid. Rouwen is een uitputtende, verwarrende en emotionele bezigheid, waarbij je aan de ene kant heel verdrietig bent om wat jou is overkomen, maar aan de andere kant ook verder moet gaan met je leven. En hoe doe je dat in vredesnaam?

Zelf kreeg ik op verschillende manieren met rouw te maken in mijn leven. Het eerste grote verlies wat ik bewust meemaakte was het overlijden van mijn broertje toen ik 14 was, maar er zouden nog vele verliezen volgen. Verlies van andere dierbaren, maar ook van gezondheid, de droom van een eigen gezin en het vermogen om een betaalde baan te kunnen hebben. Maar studeren kan ik wél en dus besloot ik een opleiding verlies- en rouwbegeleiding te gaan doen. De kennis die ik in deze opleiding en in de gesprekken die daaruit voortvloeiden heb opgedaan deel ik met jullie in mijn blogs. Het is mijn gebed dat jullie er mee geholpen zullen zijn en erkenning, herkenning en handvatten zullen vinden voor jullie eigen rouwproces.

Blogs over rouw

Hoe kun je er zijn voor iemand die rouwt?

Het is moeilijk om iemand te zien lijden om het verlies van een geliefde, het verlies van gezondheid of een baan of om een onvervulde kinderwens. Vaak heb je als omstander het gevoel met lege handen te staan en ben je bang om het verkeerde te zeggen of te doen. Iemand die rouwt is niet altijd even makkelijk te peilen en vaak is ook niet duidelijk wat iemand nou wél en wat iemand nou niet nodig heeft als hij in de rouw is. Hoe ondersteun je iemand die rouwt nou op de beste manier? En wat moet je vooral niet doen?

Lees meer »

Verwerken of verweven?

'Heb je het allemaal een beetje kunnen verwerken?' Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt aan mensen die te maken hebben gehad met een groot verlies. Maar ook een vraag die veel weerstand oproept. Want wanneer je zegt dat je iets 'verwerkt' hebt, lijk je daarmee te zeggen dat het voorbij is. Dat je er geen verdriet meer over hebt. Dat je het allemaal (nog zo'n mooie rouwterm) 'een plekje hebt gegeven' en nu weer doorgaat met je leven alsof er niets veranderd is. Rouwtherapeuten spreken dan ook liever over 'verweven' in plaats van 'verwerken'. Maar wat bedoelen ze daarmee en wanneer ga je op een goede manier met je rouw om?

Lees meer »

Samen rouwen als man en vrouw

Wanneer je rouwt om het verlies van een kind, een ouder of een vriendin, kan dit ook een grote druk leggen op je relatie. Je hoort wel eens dat veel ouders gaan scheiden na het verlies van een kind. Maar klopt dat? Hoe komt het dat er zoveel druk op je relatie komt te staan na een groot verlies? Wat moet je doen bij ongelijke rouw? En hoe kun je elkaar blijven vinden als je allebei rouwt?

Lees meer »

Rouwen om iets dat er niet is

Wanneer we het hebben over 'rouwen' denken we al snel aan het overlijden van een geliefde. Dat is een zichtbare en tastbare vorm van rouw. Je hield van iemand en die iemand is er nu niet meer. Vaak is bij de mensen om je heen bekend wat er gebeurd is, wat het makkelijker maakt om steun, hulp en troost te krijgen van je omgeving.

Lees meer »

Rouw en veerkracht

Veerkracht is een begrip dat een belangrijke rol speelt bij rouw. Maar wat is veerkracht? Waarom is het belangrijk? En kun je je veerkracht vergroten?

Lees meer »

Rouw bij suïcide

'Hoe gaat het?' vroeg ik. 'Het gaat', zei haar mond, maar alles in haar houding schreeuwde dat het helemaal niet ging. De zelfdoding van haar broer had hun hele gezin verbijsterd achtergelaten. Er waren geen signalen geweest, geen teken dat hij het moeilijk had en ook geen afscheidsbrief. En zij bleven achter, verbijsterd en met zoveel vragen waar ze nooit een antwoord op zouden krijgen.

Lees meer »

Rouwen via een slingerweg

Rouwen is een lang en moeizaam proces waarbij je je leven aan moet zien te passen aan een leven zonder die ander. Dagelijkse gewoontes, verwachtingen en meningen moeten allemaal aangepast worden aan een nieuwe realiteit. Samen opstaan wordt alleen opstaan. De dromen en verwachtingen die je had voor je kind vallen aan scherven. Het idee dat het leven maakbaar is, blijkt ineens aanzienlijk minder waar. 

Lees meer »

Rouwen in fases of via taken

In de psychologie ging men er lang vanuit dat rouwen bestond uit fases waar je doorheen moet als rouwende. Deze aanname is gebaseerd op het werk van Elizabeth Kübler-Ross. Haar werk richtte zich vooral op stervensbegeleiding, maar de fases die zij beschreef zijn ook bij andere vormen van rouw te herkennen.

Lees meer »

Goed rouwen

'Ik begrijp het gewoon niet' zegt ze, 'ik wil er over praten en ik wil er voor hem zijn, maar hij zwijgt en trekt zich terug in de garage om te klussen. Ondertussen regelt hij wel alle dingen die geregeld moeten worden nu zijn moeder is overleden, maar voor zover ik weet bespreekt hij alleen maar de zakelijke kant ervan met zijn broers en zussen en praat hij ook niet met hen over wat het emotioneel met hem doet. Dat kan toch niet goed zijn?' Ik begrijp haar vraag. Ze is een prater en verwerkt de dingen die moeilijk zijn door te delen. Maar dat dat haar helpt, wil nog niet automatisch zeggen dat dat voor haar man ook zo is.

Lees meer »

Een leven lang rouwen

Rouw kent in mijn leven vele vormen en gezichten. Toen ik 8 was werd ontdekt dat ik een zeer ernstige progressieve aandoening had, waarmee ik waarschijnlijk niet volwassen zou worden. Toen ik 14 was overleed totaal onverwachts mijn 8-jarige broertje. Vanaf mijn vijftiende rouwde ik om het feit dat ik vanwege mijn gezondheid waarschijnlijk nooit zou trouwen, terwijl ik om mij heen de eerste stelletjes zag ontstaan en daar zelf ook zo naar verlangde. Gelukkig heb ik daar niet lang om hoeven rouwen, maar eenmaal getrouwd kwam de rouw rondom ongewenste kinderloosheid in mijn leven. En toen ik afstudeerde kwam daar de rouw bij dat ik iedereen trots aan het werk zag gaan, terwijl ik daar te ziek voor was en wist dat ik nooit een normale baan of zelfs een normaal leven zou kunnen hebben.

Lees meer »

Misschien vind je dit ook interessant: