Als vrijen pijn doet

Gepubliceerd op 18 oktober 2021 om 09:00

Pijn bij het vrijen is een veelvoorkomende klacht. 20% van de vrouwen heeft wel eens pijn bij het vrijen en 5% heeft vaak pijn bij het vrijen. Onder jonge vrouwen komt pijn bij het vrijen nog vaker voor. 11% van de vrouwen jonger dan 25 jaar heeft vaak pijn bij het vrijen. Maar ook mannen kunnen last hebben van pijn bij het vrijen. Vrijen hoort geen pijn te doen en het is dan ook goed om op zoek te gaan naar de oorzaak van de pijn. Vaak kun je er zelf al wat aan doen. Ik zet de meest voorkomende oorzaken en de mogelijke oplossingen voor je op een rijtje. Mocht je het zelf niet kunnen oplossen, ga dan vooral even langs de huisarts als de pijn je belemmert in je seksuele leven. Het is goed om je daarbij te realiseren dat je echt niet de enige bent en dat de huisarts niet raar op zal kijken van jouw klacht.

Meest voorkomende oorzaken bij mannen

Bij mannen heeft pijn bij het vrijen over het algemeen een fysieke oorzaak. Zo kan het zijn dat het toompje (het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vast zit) te kort is. Dit kan met een zalf die het stukje huid soepeler maakt of met een kleine ingreep door de uroloog verholpen worden. Ook een soa, ontsteking aan de penis of erg gevoelige eikel kunnen zorgen voor pijn bij het vrijen. Wanneer je als man pijn hebt bij het vrijen is het in alle gevallen raadzaam om even langs de huisarts te gaan.

Meest voorkomende oorzaken bij vrouwen

Bij vrouwen zijn de oorzaken van pijn bij het vrijen vaak wat complexer. Ze kunnen alleen fysiek, alleen psychisch of een combinatie van beiden zijn.

Niet vochtig genoeg

Vaak komt pijn bij het vrijen omdat je als vrouw niet vochtig genoeg wordt. Het vocht dat je vagina aanmaakt als je opgewonden raakt, is een soort natuurlijk glijmiddel waardoor het vrijen geen pijn doet. Als je niet vochtig genoeg wordt, kan de schuring van de penis in de vagina erg pijnlijk zijn. Waarom je niet vochtig genoeg wordt kan verschillende oorzaken hebben:

* Je bent nog niet opgewonden genoeg: Je lichaam heeft tijd nodig om opgewonden te raken. Je vagina wordt dan vochtig en je schaamlippen dikker, waardoor het makkelijker is voor een penis om de vagina binnen te komen. Neem langer de tijd voor een vrijpartij, zodat je lichaam de tijd krijgt om te reageren.

* Je bent in de overgang of de overgang al voorbij: Wanneer je in de overgang bent (geweest), verandert je hormonale huishouding. Helaas heeft dit soms tot gevolg dat je minder makkelijk vochtig wordt. Het kan dan een goede oplossing zijn om glijmiddel te gebruiken.

* Je hebt in het verleden een vervelende seksuele ervaring óf een vervelend inwendig onderzoek gehad: Hierdoor kun je angstig worden tijdens het vrijen, wat ervoor kan zorgen dat je minder vochtig wordt. Praten over je vervelende ervaring helpt. Zorg ervoor dat je partner op de hoogte is, zodat hij hier rekening mee kan houden. Blijf je er last van houden? Maak dan even een afspraak bij de huisarts. Er is echt goede hulp mogelijk op dit gebied.

* Je hebt geen zin, maar wil vrijen om je partner een plezier te doen: Wanneer je geen zin hebt om te vrijen, zul je ook minder makkelijk vochtig worden. Ga na wat je motieven zijn om tóch te vrijen. Wil je van het 'gezeur' af zijn of vind je dat 'het wel weer eens tijd wordt'? Dit is geen goede motivatie om te vrijen! Ga in plaats daarvan het gesprek aan met je partner en geef je grenzen aan. Wil je uit liefde voor je partner toch graag vrijen, ook al heb jij er geen zin in? Dan kun je ook kiezen voor een andere manier van vrijen, waarbij je vooral gefocust bent op je partner en hem helpt klaar te komen, maar waarbij geen penetratie plaats vindt. Vind je penetratie toch belangrijk of fijn? Dan kan glijmiddel een goed hulpmiddel zijn. Gebruiken jullie condooms? In de meeste gevallen zit daar ook glijmiddel op, maar mocht dat niet voldoende zijn, let er dan op dat je een glijmiddel op waterbasis gebruikt! Een glijmiddel op oliebasis tast namelijk de latex aan waarvan een condoom gemaakt is, waardoor het condoom niet meer betrouwbaar is.

* Je hebt stress: Ook stress kan ervoor zorgen dat je niet vochtig genoeg wordt. Pak de stress aan en ga daarnaast ook het gesprek aan met je partner. Wil je ondanks dat toch graag vrijen? Opnieuw is glijmiddel hier een goed hulpmiddel voor. En voor de zekerheid ook hier: let er op dat het een glijmiddel op waterbasis is als je het gebruikt in combinatie met condooms!

* Je bent bang voor pijn: Je hebt in het verleden pijn gehad bij het vrijen en bent bang dat dat nu opnieuw zal gebeuren. Ook dit brengt de nodige stress met zich mee en kan ervoor zorgen dat je niet vochtig genoeg wordt. Praat er over met je partner, doe het heel rustig aan tijdens het vrijen en maak een afspraak bij de huisarts als vrijen pijn blijft doen.

* Je hebt in je opvoeding meegekregen dat seks vies of slecht is: Helaas is dit er eentje die nog wel eens voorkomt binnen christelijk Nederland. Mocht je hiermee worstelen, dan raad ik je aan om mijn blog te lezen over waarom God seks heeft bedacht. Seks is niet vies of slecht. Seks is een prachtig cadeau wat God aan ons mensen heeft gegeven, mits we dat cadeau binnen de juiste kaders uitpakken. Maar ook als we het cadeau een keer buiten de kaders hebben uitgepakt, is er vergeving mogelijk en kan seks opnieuw een prachtig geschenk worden. Helaas kunnen deze denkbeelden ervoor zorgen dat je als vrouw niet vochtig genoeg wordt. Het brengt namelijk ook de nodige stress met zich mee. Lees goede boeken, ga het gesprek aan met een pastoraal werker en bid ook voor je seksleven en je gedachten over seksualiteit. Vraag of God je wil laten zien hoe Hij naar seksualiteit kijkt.

Problemen met de bekkenbodem

Sommige vrouwen hebben moeite om hun bekkenbodem te ontspannen. Wanneer deze spieren teveel aangespannen zijn, vernauwt de opening van de vagina zich en doet vrijen pijn. De reden dat vrouwen moeite hebben om deze spieren te ontspannen zijn eigenlijk dezelfde redenen die hierboven genoemd worden. Stress, nare ervaringen, geen zin hebben om te vrijen, angst, niet tevreden zijn over de (seksuele) relatie, et cetera. Maar er kunnen ook andere redenen zijn. Zo kunnen een bevalling, bepaalde sporten als fietsen of paardrijden of het te lang ophouden van plas of poep ook problemen opleveren voor de bekkenbodemspieren.

Het is goed om de bekkenbodemspieren regelmatig te trainen. Zo leer je zelf aan te voelen wanneer je bekkenbodemspieren gespannen zijn en wanneer ze ontspannen zijn en kun je bewuster je bekkenbodemspieren ontspannen tijdens het vrijen. De meest gebruikte oefeningen daarvoor vind je hier. Mocht deze niet voldoende verbetering brengen, dan zijn er fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de bekkenbodemspieren. Zij kunnen je heel goed verder helpen.

Overige oorzaken van pijn bij het vrijen

Daarnaast zijn er nog een aantal andere oorzaken te noemen. Zo kunnen een soa, een blaasontstekking, eczeem, een vaginale schimmelinfectie, een dunne of droge huid van de vaginawand en de huidziekte lichen sclerosus pijn bij het vrijen veroorzaken. Deze oorzaken vragen allemaal om een andere aanpak. Ook kunnen er meerdere oorzaken tegelijkertijd zijn. Wanneer je bijvoorbeeld door een vaginale schimmelinfectie pijn bij het vrijen ervaart, kun je daarna door de angst voor de pijn je spieren teveel aanspannen, wat ook weer pijn veroorzaakt. Daarom is het goed om altijd even langs de huisarts te gaan wanneer het vrijen pijnlijk is. Hij of zij kan je dan verder helpen. 

Algemene tips bij pijn bij het vrijen 

Tenslotte zijn er nog een aantal algemene tips te geven: 

* Neem ruim de tijd voor een vrijpartij. Haast je niet en benoem het als je ergens spanning ervaart. 

* Wanneer vrijen complex of pijnlijk is, vrij dan een periode zonder dat de penis of vingers in je vagina komen. Leer op die manier te genieten van de aanrakingen. Ontdek elkaar en ontdek wat jullie fijn vinden. Alles is goed, zolang het maar geen pijn doet en zolang jullie er samen van genieten. Door ervaring op te bouwen, met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren en door te oefenen bouw je vertrouwen op in je eigen lichaam en in elkaar en op die manier kan het plezier in het vrijen weer terugkomen.

* Zorg ervoor dat je ontspannen bent.

* Realiseer je dat de pijn, als je geen wondjes hebt, niet gevaarlijk is. Ook dat kan de spanning rondom de pijn verminderen en er uiteindelijk voor zorgen dat de pijn verdwijnt.

* Vormt de pijn een blijvend probleem, ga dan altijd even langs de huisarts.

 

Veelgebruikte bron en bij deze blog: thuisarts.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.