Daten als je een beperking hebt

Gepubliceerd op 17 september 2023 om 08:00

Je bent single en op zoek naar een leuke partner. Dat op zich is al een groot en spannend avontuur. Maar als je beperkingen hebt of chronisch ziek bent wordt het nog een stuk uitdagender. Want waar vind je die leuke partner als het moeilijk voor je is om de deur uit te gaan of naar plekken te gaan waar die leukerd eventueel rond zou kunnen lopen? En als je die dan vindt, vertel je dan gelijk over je beperkingen of kijk je het eerst even aan? En hoe date je als je daar weinig energie voor hebt, maar het toch leuk en uitdagend wilt houden?

Datingsites

Voor het in contact komen met mogelijk relatiemateriaal hoef je tegenwoordig allang niet meer de deur uit. Internet is your friend. Afhankelijk van je wensen zijn er talloze datingsites te vinden. In de jaren dat we een huwelijksvoorbereidingscursus gaven en we meer dan 60 stellen hebben begeleid bij hun trouwplannen viel me op dat er bij de vraag 'hoe hebben jullie elkaar leren kennen' vaak wat schaamte voorbij kwam als daar een datingsite aan te pas was gekomen. Maar dat is helemaal niet nodig! Ik heb inmiddels heel wat gelukkige huwelijken en relaties zien ontstaan met dank aan datingsites. En als die leukerd niet bij jou in de buurt rondloopt, dan is het heel logisch om de stap naar internet te maken. Zeker als je een beperking hebt.

Maar eerlijk is eerlijk: datingsites hebben ook nadelen. In de afgelopen jaren heb ik regelmatig met mensen mee mogen kijken bij hun online date-avonturen en soms schrok ik van wat ik tegenkwam en van de verhalen die ik hoorde. Een online profiel kan een heel vertekend beeld geven van iemand. Zelfs de foto kan zwaar bewerkt of nep zijn. Mensen kunnen een heleboel bij elkaar verzonnen hebben. En uiteindelijk weet je nooit helemaal zeker met wie je te maken hebt voor je een keer in real life met elkaar hebt afgesproken. Wees dus wel voorzichtig als je je in het avontuur van datingsites stort, geef niet je adres en spreek als het even kan de eerste paar keer op een neutrale en openbare plek af.

Andere online manieren

Er zijn ook andere manieren waarop je online de ware kunt ontmoeten. Denk bijvoorbeeld aan chatgroepen van gelijkgestemden, lotgenotencontact of een online community. Vaak is het wat laagdrempeliger om daar met mensen in contact te komen, omdat er niet gelijk de druk van het zoeken naar een partner achter zit.

Vraag rond in je omgeving

Is het voor jou lastig om zelf naar een plek te gaan waar je een mogelijke partner zou kunnen ontmoeten, dan kun je ook overwegen om aan je vrienden, familie en kennissen te vertellen dat je graag een relatie zou willen hebben en hen vragen of zij iemand kennen die bij jou past. Heel eng natuurlijk, maar op die manier zijn ook heel wat geslaagde relaties ontstaan. Bovendien hebben je vrienden en familie het beste met jou voor en kennen zij jou goed, dus zullen ze je niet zo snel opzadelen met iemand waarvan je je binnen 5 minuten al afvraagt waarom je een afspraak met hem of haar hebt gemaakt.

Bouw eerst een vriendschap op

Je hoeft echt niet gelijk van een relatie aan te gaan als je nieuwe mensen leert kennen. Vaak is het zelfs beter om eerst een vriendschap op te bouwen. Om met elkaar te kletsen over koetjes en kalfjes, te lachen om elkaars grappen, maar ook om serieuze onderwerpen te bespreken. Bij dat laatste kun je ook jouw beperking benoemen. Elkaar eerst leren kennen als vrienden haalt de druk eraf en zorgt voor een stevige basis waarop eventueel een relatie gebouwd kan worden.

Wat vertel je wel en niet?

Als je een band met iemand opbouwt die uit kan lopen op een relatie komt het volgende dilemma. Want wat vertel je wel over je gezondheid en wat niet? En wanneer?

Zelf ben ik er een groot voorstander van om toch zo snel mogelijk te vertellen dat je een beperking of chronische ziekte hebt. Als je eerst voor een vriendschap gaat hoeft dit helemaal geen problemen op te leveren. Zijn jullie allebei op zoek naar meer, dan kan je dat dit leuke contact kosten. Maar het zegt je ook gelijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Je bent beter af zonder iemand die afhaakt zodra hij of zij hoort dat jij een beperking hebt en niet bereid is om jou eerst beter te leren kennen. Als iemand niet bereid is om offers te brengen voor een relatie, moet je je afvragen of het wel geschikt relatiemateriaal is.

Je hoeft uiteraard niet gelijk alle details te vertellen, maar ik zou wel de basis vertellen. Hou het gewoon simpel: 'Ik heb de ziekte van Crohn/het vermoeidheidssyndroom/kanker gehad' en vul het aan met een positieve twist. Bijvoorbeeld: 'Daardoor heb ik geleerd om door te zetten/dankbaar te zijn voor de positieve dingen/een groot inlevingsvermogen ontwikkeld.' Zo laat je tussen neus en lippen door vallen dat er iets aan de hand is, zonder er een al te groot ding van te maken. Het is aan de ander of die hier op doorvraagt of niet. Als dat zo is kun je meer details geven en anders volgen die later wel.

Op date

Als jullie met elkaar op date willen zit je opnieuw met een probleem. Want hoe date je als je weinig energie hebt of een beperking, maar het toch leuk en uitdagend wilt houden? Dat vergt de nodige creativiteit. Zeker als je iemand niet thuis wilt ontmoeten. Vaak lopen mensen met een beperking tegen een aantal dingen aan, namelijk tijd, locatie en activiteit. Belangrijk is dat je het voortouw neemt in het bepalen wat jullie gaan doen tijdens een eerste date, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan die de date voor jou een stuk ingewikkelder maakt.

Tijdstip

Veel mensen gaan bij een date automatisch uit van een avondafspraak, maar als je een beperking hebt is dat vaak nou net het tijdstip waarop jij het meest moe bent of de meeste klachten hebt. Jij kent jouw eigen ritme het beste. Je weet wanneer je je goed voelt en wanneer niet. Kies voor een date een tijdstip uit waarop je normaal gesproken het minst last hebt van je beperking. En maak een afspraak voor een afgebakende tijd. Houdt daarin ook rekening met het feit dat de spanning rondom de date jou extra energie zal kosten. Wil je graag samen uit eten? Dat hoeft niet per se 's avonds. Stel voor om samen te ontbijten of te lunchen. Om de tijd afgebakend te houden kan het helpen om daarna een andere afspraak in je agenda te zetten, desnoods met jezelf. Dan kun je zeggen: 'Zullen we zaterdagmorgen ontbijten van 10 tot 11? Daarna heb ik een andere afspraak.'

Locatie

Dan de locatie. Reizen kost energie en is met sommige beperkingen ook nog eens extra ingewikkeld. Kies daarom een locatie in jouw buurt óf in de buurt van vrienden of familie waar je een nachtje kunt slapen voor of na de date. Als het financieel mogelijk is kun je ook overwegen om een hotel of iets dergelijks te boeken voor jezelf. Houdt rekening met dingen die voor jouw beperking nodig zijn, bijvoorbeeld een restaurant wat strikt rekening houdt met jouw glutenallergie of een wandeling die geschikt is voor mensen met een visuele beperking. Bel desnoods van tevoren even naar de locatie of ze daadwerkelijk geschikt zijn voor mensen met jouw beperking, want mijn ervaring leert dat wat op internet beweerd wordt in werkelijkheid niet altijd zo is.

Wanneer je snel moe of overprikkeld bent, is het aanlokkelijk om bij jou thuis af te spreken, Maar wees voorzichtig daarmee als je mensen niet persoonlijk kent. Kan het écht niet anders? Neem dan voorzorgsmaatregelen als je iemand nog niet eerder hebt ontmoet. Stel dan bijvoorbeeld een dubbeldate voor met een ander stel. Of vraag je zus om een half uur na het begin van de date even te bellen en spreek eventueel een codewoord af dat je kunt gebruiken als je graag verlost wilt worden van je date. Of instrueer je buren, zodat die een oogje in het zeil kunnen houden.

Hoe houdt je het leuk en avontuurlijk

Tenslotte: hoe kun je het daten leuk en avontuurlijk houden als je een beperking hebt? Want het risico is groot dat je uiteindelijk maar iedere keer naar de bioscoop gaat of vervalt in dezelfde uitjes, omdat je geen idee hebt wat nog meer mogelijk is en ook niet de energie hebt om er creatief over na te denken.

Toch is mijn ervaring dat er veel mogelijk is, ook als je een beperking hebt. Daarbij moet je wel denken in aanpassingen en dat kan soms even slikken zijn. De eerste aanpassing noemde ik hierboven al, maar wil ik graag nog een keer benoemen. Beperk de tijd van je date. Op die manier kun je meer energie steken in je date, omdat je je energie minder hoeft te verdelen over een langere periode.

De tweede aanpassing komt in het denken van tweetallen. Je eigen kano pakken kan teveel energie kosten, maar als je een tweepersoons kano pakt, kan je date het zwaarste werk doen en kun jij rusten als je het nodig hebt. Hetzelfde geldt voor fietsen: huur of leen een tandem! Geloof mij: met zijn tweeën op één fiets is een flink avontuur. Ben je snel overprikkeld? Dan kun je gaan picknicken op een mooi en rustig plekje, in plaats van dat je naar een druk restaurant gaat. Zoek een restaurant waar je kunt dineren in het donker als één van jullie een visuele beperking heeft (ook zonder deze beperking een aanrader overigens). Op die manier zijn er heel veel leuke en avontuurlijke dates te bedenken, afhankelijk van wat jij leuk vindt.

Soms lukt het echt niet om het huis uit te gaan. Het avontuurlijk maken wordt dan een stuk lastiger, maar ook dan valt er wel wat leuks van te maken. Dek de tafel gezellig (kun je al ruim van tevoren doen) en bestel eten. Doe bordspellen. Koop een leuk vragenspel om elkaar beter te leren kennen. Ga samen iets creatiefs doen. Volg een online workshop. Luister een interessante podcast. Wees creatief en houd de dates afwisselend, zodat je elkaar steeds beter leert kennen.

Hulpmiddelen

En wees, zeker als je vaker met elkaar wilt afspreken, niet bang voor het gebruik van hulpmiddelen. Het kan een hele stap zijn om gebruik te maken van een taststok, rolstoel, gehoorapparaat, aangepast bestek of wat je ook maar nodig hebt met jouw beperking. Maar tegelijkertijd kan het gebruiken ervan je zoveel meer opleveren. Het levert je meer energie op, minder frustratie, meer veiligheid en meer vrijheid. Je bent minder tijd en energie kwijt aan je beperking en hebt zo meer tijd en energie voor je date. En dat vergroot de kans op een geslaagde date.

Bid ervoor

En de bonustip voor christenen met een beperking die graag een relatie zouden willen: bid ervoor en vraag eventueel ook aan anderen of zij hiervoor willen bidden. Leg je verlangen naar een relatie bij God neer en vraag Hem of Hij de juiste partner op jouw pad wil brengen. Of Hij je wijsheid wil geven in het aangaan van een relatie, in wat je wel en niet vertelt, in het uitstippelen van een eerste date... Hij wil jou ook hierbij helpen, wijsheid geven en leiden.

Single zijn zegt niets over jouw waarde

Tenslotte vind ik het belangrijk om nog één opmerking toe te voegen die je goed in je oren moet knopen als je single bent. Dat jij single bent zegt niets over hoe waardevol jij bent en of je wel leuk genoeg bent. We leven in een maatschappij waarin het 'en ze leefden nog lang en gelukkig'-einde altijd een relatie lijkt te moeten zijn. Dat is niet waar! Het is heel legitiem dat je verlangt naar een relatie. God heeft de mens gemaakt voor relaties, zowel familie-, vriendschaps- en liefdesrelaties. Maar God kent ook de singles heel veel waarde toe. Jezus zelf was single. Jij bent waardevol en geliefd, ook als je single bent! Investeer in de andere relaties in je leven, zodat ook jij je verhaal kwijt kunt, gezien wordt en je gaven en talenten in kunt zetten binnen die relaties. Ben je verdrietig over het feit dat je geen relatie hebt? Dat mag! Deel dit met God en met de mensen om je heen en bid of God dat gemis in jouw leven op wat voor manier dan ook wil vullen. Vul dit gemis niet zelf met de eerste de beste persoon die wel interesse in je toont, maar misschien niet helemaal een goede match is. Dat is vragen om meer verdriet (geloof me, ik heb het zelf uitgeprobeerd. Was geen goed idee!). En weet dat jij niet minder bent dan anderen omdat je geen relatie hebt!

Reactie plaatsen

Reacties

Matheus
3 maanden geleden

Hoi, ik ben momenteel weer door een hele pijnlijke brake-up aan t gaan. Ben nu 41 jaar en heb een aantal prachtige liefdevolle relaties gehad. Altijd open en eerlijk geweest over dat ik me/cbs heb. In t begin zeggen ze t te begrijpen en dat t niks uitmaakt. Maar door de praktijk komt t steeds op hetzelfde uit. Ik heb geen keuze maar zij wel. En elke keer is dat reden om me te verlaten. Ben t zo zat, ik ben een volwaardig mens met als iedereen. Voel me afgekeurd voor de liefde vanwege iets waar ik niks aan kan doen. Nu weet ik t niet meer, ik ben romantisch en wil niet alleen oud worden. Maar hoe kan ik iemand nog vertrouwen? Iedereen heeft me laten vallen, en ja ik voel me waardeloos...
Lijkt of ik nu maar gewoon mn leven uit moet zitten.

Liefs voor iedereen die ook zoiets meegemaakt!

Matheus

Matheus
3 maanden geleden

me/cvs

Moniek
3 maanden geleden

Ha Matheus,

wat verdrietig dat je relaties iedere keer op niets uitlopen vanwege je ME/CVS. Helaas ben je niet de enige die dit overkomt. In de verliefdheidsfase zijn veel mensen geneigd om een beperking over het hoofd te zien en te denken dat je daar wel mee kunt dealen. Maar als je dan wat verder in de relatie komt en echt geconfronteerd wordt met wat dat in het dagelijks leven betekent blijkt het vaak toch wel wat anders te zitten. Helaas heb jij inderdaad geen keus en zij wel en dat is heel verdrietig. Eenzaamheid is frut. Zeker eenzaamheid die je een soort van verplicht wordt opgelegd vanwege je beperking, omdat je er zo weinig aan kunt doen om die eenzaamheid op te heffen. Overigens weet ik uit eigen ervaring dat die eenzaamheid niet altijd opgelost wordt door het hebben van een partner. Die eenzaamheid maakt helaas ook gewoon onderdeel uit van het hebben van een beperking.

Probeer ondanks alles toch zoveel mogelijk contacten te onderhouden met mensen om je heen. Als dat in real life niet lukt, dan kan dat tegenwoordig gelukkig ook door social media of fora. En wie weet loop je op die manier toch nog een leukerd tegen het lijf.

Ik zou willen dat ik je kon zeggen dat het goed komt, maar dat kan ik helaas niet. Ik kan wel voor je bidden en dat zal ik ook doen.

Hartelijke groet,

Moniek

Matheus
3 maanden geleden

Moniek,

Hartelijk dank voor je steunende woorden. Ik zal de moed niet opgeven, elk mens heeft waarde, ook ik. Hopelijk wordt dat ooit gezien.
Online is helaas niet echt iets voor mij, ik mis echt de warmte en gezelligheid van anderen om me heen. Ik heb een fijne familie, al wonen ze ver weg. En daarnaast een aantal hele lieve buren die met me begaan zijn . Dat is super fijn. Alleen die ene speciale persoon, een maatje voor t leven zeg maar. Zou dat toch wel heel mooi vinden maar ja... De liefde zal altijd een risico zijn. Maar ook zeer de moeite waard.
Nu weer even alleen, mezelf bij elkaar rapen. Wie weet of m'n hart ooit weer open kan gaan voor iemand.

Lieve groetjes Matheus

Moniek
3 maanden geleden

Dat snap ik, dat je dat heel fijn zou vinden. En ik ben altijd dankbaar dat ik mijn man gewoon tijdens onze studie heb leren kennen en dat hij het lef had om met mij in het diepe te duiken. Ik gun jou ook zo'n maatje. Maar eerst maar jezelf bij elkaar rapen. Pijn heeft tijd nodig om te genezen.

Hartelijke groet,

Moniek