De invloed van rouw op het nemen van beslissingen

Gepubliceerd op 29 mei 2022 om 08:00

Wanneer je iemand verliest van wie je houdt, zorgt dat vaak niet alleen voor veel verdriet, maar ook voor een lawine van dingen die geregeld moeten worden en beslissingen die genomen moeten worden. Er moet een uitvaart geregeld worden, abonnementen opgezegd en vaak moeten ook huizen leeggehaald worden en verkocht. Maar dat niet alleen: het verlies van een geliefde kan zoveel impact op je hebben, dat je ook ineens van alles wilt veranderen in je privé-leven. Je moet voortdurend keuzes maken. Maar hoe doe je dat wanneer je hoofd zo vol is van dat grote verdriet?

Stel grote beslissingen als het even kan uit

Soms heb je het gevoel dat je er niet onderuit komt om grote beslissingen te nemen na een ingrijpend verlies. Nu je partner is overleden kun jij in je eentje niet meer de kosten van de hypotheek opbrengen en dus moet het huis in de verkoop. Je voelt je niet begrepen en gehoord door je baas, dus je wilt op zoek naar een andere baan. En helaas komt het ook maar al te vaak voor dat partners elkaar niet meer kunnen vinden na het ingrijpende verlies van een kind, waardoor ze overwegen om uit elkaar te gaan.

Maar wanneer je hoofd zo vol verdriet is, is het vaak moeilijk om helder te denken. Je gedachten worden gekleurd door je emoties en vermoeidheid en dat maakt dat je gedachten niet altijd even logisch zijn. Stel moeilijke en ingrijpende beslissingen daarom zoveel mogelijk uit. Vaak blijkt na verloop van tijd dat er ook andere minder drastische oplossingen mogelijk zijn of dat je het allemaal gewoon even niet meer zo duidelijk zag door al je tranen heen. Dat is logisch en niet iets om je voor te schamen. Maar wanneer je dan al verstrekkende beslissingen hebt genomen, zijn ze vaak moeilijk terug te draaien. Daarom is het verstandig om tijdens een periode van rouw grote of ingrijpende beslissingen zoveel mogelijk uit te stellen.

Zoek alternatieven

Voor veel problemen is er meer dan één oplossing te bedenken. Wanneer je de hypotheek niet meer alleen op kunt brengen, kan een inwonende student uitkomst bieden. Wanneer je je niet gehoord voelt op je werk, kun je naar de bedrijfsarts stappen zonder gelijk je baan op te zeggen. Samen kunnen jullie dan op zoek naar de beste oplossing. En wanneer jij en je partner elkaar even niet meer kunnen vinden in jullie rouw, bedenk dan dat dit heel normaal is. Niet leuk, wel vaak de realiteit. Niet omdat één van jullie het verkeerd doet, maar simpelweg omdat jullie een verschillende taal van rouw spreken. Zoek hulp bij een bevriend echtpaar of bij een huwelijkstherapeut voor je overgaat tot drastische stappen die onomkeerbaar zijn.

Vraag advies aan mensen

Vaak is het in een periode van rouw moeilijk om een goed overzicht te houden in de brij van emoties en beslissingen die genomen moeten worden. Emoties verkleuren onze werkelijkheid. In zo'n geval is het goed om bij alle belangrijke beslissingen die je moet nemen advies te vragen bij de mensen om je heen. Hoe ziet je beste vriend, baas, predikant of huisarts jouw situatie? Zij kijken vaak met meer afstand naar jouw omstandigheden en hebben in sommige gevallen nog verstand van zaken ook. Dat kan heel verhelderend werken en jou behoeden voor het nemen van verkeerde beslissingen.

Hoelang moet ik wachten met besluiten nemen?

Sommige beslissingen moeten gewoon genomen worden. Een leegstand huis nadat je ouders zijn overleden moet gewoon leeggehaald en verkocht worden. Dat kan niet te lang wachten. Kom je daar niet uit? Roep dan de hulp in van de mensen om je heen, zodat je een afgewogen beslissing neemt.

Maar veel beslissingen zijn minder urgent dan ze lijken. Doordat je in de rouw bent, kun je het gevoel krijgen dat je alles nu moet veranderen en dat dan jouw leven weer op de rit zal komen. Maar is dat ook echt zo? 

Vaak is het wijs om met beslissingen die een grote impact zullen hebben op jouw leven (en dat van je huisgenoten) even te wachten. Hoe lang je daarmee moet wachten is afhankelijk van jouw omstandigheden, maar het is verstandig om te wachten tot de rust weer een beetje is teruggekeerd in je hoofd, hart en huis en je alle ruimte hebt gehad om alternatieven te bedenken en het advies in te winnen van de mensen om je heen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.