Hoe houd ik mijn hoofd erbij?

Gepubliceerd op 27 augustus 2023 om 08:00

Je kent het wel: jullie zijn begonnen aan een fijne vrijpartij en plotseling merk je dat je je aandacht niet langer bij het vrijen hebt, maar dat je in je hoofd een boodschappenlijstje aan het maken bent voor komende week. Of dat lastige gesprek van vanmiddag met je collega aan het herkauwen bent. Of bedenkt dat het hoog tijd is dat je je moeder weer eens belt. Je bent niet meer met elkaar bezig en met wat de ander fijn vindt, wat jij fijn vindt en hoe jullie samen een fijne tijd kunnen hebben. In plaats daarvan breek je de vrijpartij af of vrijt op de automatische piloot, zodat je dit punt op je to-do lijst ook weer af kunt vinken.

Waarom is het zo belangrijk om je hoofd erbij te houden tijdens een vrijpartij? Hoe komt het dat je gedachten overal naartoe schieten en niet bezig zijn met de vrijpartij? Hoe voorkom je dat je gedachten voortdurend afdwalen? En wat kan je daarbij helpen? Daarover gaat de blog van deze week.

Hoe komt het?

Om te beginnen met een geruststelling: iedereen die seksueel actief is herkent dit probleem. Jij bent daarin geen uitzondering. Ons dagelijks leven is druk en vol prikkels. De piepjes van je telefoon, een kind dat onverwacht aandacht vraagt, een pakketje dat wordt bezorgd, terwijl we ons ondertussen proberen te focussen op een mail die geschreven moet worden. Ons hoofd is eraan gewend geraakt om voortdurend te switchen tussen activiteiten en is niet meer zo goed in staat om te focussen.

Maar ook onzekerheid kan meespelen. Gedachten als 'Vindt hij me wel mooi?,' 'Doe ik het wel goed?' en 'Vind ik dit wel fijn?' kunnen heel afleidend werken.

En ook de kwaliteit van je relatie kan een rol spelen. Wanneer er dingen tussen jullie in staan, kan je hoofd tijdens het vrijen gevuld worden met gedachten die daarmee te maken hebben. Of in het slechtste geval kunnen ze gevuld worden met gedachten aan een ander.

Waarom is het belangrijk om je hoofd erbij te houden?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom het fijner is om te vrijen met volle aandacht. De eerste is dat je minder geniet van seks wanneer je ondertussen aan andere dingen denkt. Want gedachten leiden af. De tweede reden is dat het bezig zijn met andere dingen in je hoofd ervoor kan zorgen dat je minder opgewonden raakt, waardoor seksuele problemen kunnen ontstaan zoals het verliezen van een erectie of het minder vochtig worden van de vagina. Daardoor kan het vrijen lastiger of zelfs pijnlijk worden. Ook kun je hierdoor moeite hebben met het krijgen van een orgasme.

10 tips om te voorkomen dat je gedachten afdwalen tijdens het vrijen

Helemaal voorkomen dat je gedachten afdwalen kun je niet. Maar je kunt er wel voor zorgen dat ze minder ruimte krijgen in je hoofd. Afhankelijk van de oorzaak van je gedachten kun je verschillende dingen doen. Ik geef je een aantal tips.

  • Reduceer prikkels in de slaapkamer: Plaats geen tv op de slaapkamer en neem geen telefoon  of laptop mee naar bed. Beelden, piepjes en oppoppende mailtjes zorgen er allemaal voor dat je afgeleid raakt. Dat is niet alleen slecht voor je nachtrust, maar ook niet goed voor je seksleven. Voor je het weet zit je hoofd bij de vraag van wie het appje zal zijn wat je hoort binnenkomen, in plaats van bij hoe leuk jullie het samen hebben. Heb je kinderen? Zorg dan voor een slot op je slaapkamerdeur om te voorkomen dat die schatjes op onverwachte momenten je slaapkamer binnen lopen.
  • Doe aandachtsoefeningen: Leer door middel van oefeningen je aandacht meer te focussen. Dat kan door je focus een tijdje op je ademhaling te leggen. Of door heel aandachtig te kijken naar iets prachtigs in de natuur. Of door simpelweg je gedachten te laten zijn voor wat ze zijn en er verder niets mee te doen. Je aandacht oefenen helpt je niet alleen in je seksuele leven, maar ook in je verdere dagelijkse leven.
  • Communiceer: Wanneer je niet communiceert is het makkelijker om afgeleid te raken in je gedachten. Praat dus met je partner tijdens het vrijen. Geef aan wat je fijn vindt, waarom je hem of haar zo leuk vindt, wat je liever niet hebt. Dat helpt je om je aandacht erbij te houden. Overigens is het voor vrouwen vaak belangrijk om zich even op zichzelf te focussen bij het krijgen van een orgasme. Dan kan praten minder helpend zijn.
  • Verleg je aandacht naar wat je ervaart: Door bewust te ervaren wat je ervaart, verleg je je focus van je gedachten naar je zintuigen. Vindt je deze aanraking fijn? Hoe ruikt je partner? Welke muziek hoor je op de achtergrond?
  • Beweeg meer: Als je in gedachten ergens anders zit, zul je vaak ook geneigd zijn minder te bewegen en je partner gewoon zijn of haar gang te laten gaan. Door zelf meer te bewegen en actiever deel te nemen aan de vrijpartij verleg je je focus van je gedachten naar de activiteit.
  • Probeer iets nieuws: Soms kunnen afleidende gedachten ook veroorzaakt worden doordat je seksleven saai en voorspelbaar is geworden. Je brein weet dan al precies wat de volgende stap zal zijn en hoeft daar weinig moeite voor te doen. Daardoor gaat het meer dwalen. Probeer daarom eens een andere plek, een andere manier, andere muziek, een ander luchtje of verzin zelf iets wat je anders kunt doen en kijk wat dit met je gedachten en jullie seksuele relatie doet. Doe dit wel alleen als je partner zich hier ook oké bij voelt.
  • Besteed meer tijd aan het voorspel: Afleidende gedachten kunnen ook veroorzaakt worden doordat je simpelweg nog niet genoeg tijd hebt gehad om af te schakelen van een intensieve dag. Besteed dan meer tijd aan het voorspel. Bespreek je dag met elkaar, kijk een romantische film, ga samen wandelen, in bad of onder de douche, zoen lekker lang zoals jullie dat deden in het begin van jullie relatie. Er zijn zoveel manieren te bedenken om af te schakelen en je steeds meer op elkaar te focussen.
  • Werk aan je zelfbeeld: Wanneer de afleidende gedachten worden veroorzaakt door onzekerheid is het belangrijk om aan je zelfbeeld te werken. Gooi alle ideaalbeelden overboord. Niemand van ons zal die ooit bereiken. Iedereen heeft putjes in de billen, net een beetje meer vetjes dan hij of zij wil, haargroei op plekken waar je dat niet wilt hebben (of geen haargroei op plekken waar je dat wel wilt), et cetera. Je legt de lat te hoog voor jezelf en dat is helemaal niet nodig. Jij bent prima zoals je bent. Vraag waarom je partner van jou houdt en wat hij of zij mooi aan je vindt. Blijf je erg onzeker? Zoek dan hulp.
  • Geef je grenzen aan: Soms worden gedachten ook veroorzaakt door het feit dat er over jouw grenzen heen gegaan wordt. Vind je iets niet fijn? Zeg het! Zit je hoofd te vol om te kunnen vrijen? Zeg tegen de ander dat het niet aan hem of haar ligt, maar dat je gewoon even geen zin kunt maken om te vrijen.
  • Investeer in je relatie: Wanneer het niet goed zit in je relatie, kan dit voor vervelende gedachten zorgen tijdens het vrijen. Werk daarom aan je relatie. Investeer tijd in elkaar. Probeer de ander zoveel mogelijk tot bloei te laten komen. Praat over de struikelblokken in jullie relatie. Verwen elkaar zo af en toe met een cadeautje, het overnemen van een huishoudelijke taak, een onverwacht uitje of een lieve zoen. En is dat niet genoeg? Praat dan eens samen met een stel dat je vertrouwt over de dingen waar jullie tegenaan lopen of ga in relatietherapie.

 

Nogmaals: afleidende gedachten tijdens het vrijen heeft iedereen. En het hoeft ook echt niet altijd een probleem te zijn. Soms (en soms vaak) heb je nou eenmaal 'gewoonte-seks' die je redelijk gedachteloos doet, waardoor er ruimte komt voor andere gedachten. Is dit voor jullie allebei geen enkel probleem? Dan hoef je er ook geen probleem van te maken. Maar merk je dat al die gedachten een belemmering gaan vormen voor jou of voor je partner? Zorgen ze voor seksuele problemen? Of vind je het gewoon jammer dat je zoveel afgeleid bent tijdens het vrijen? Ga dan aan de slag met bovenstaande tips!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.