Tien dingen die jij wilt weten over seks

Gepubliceerd op 13 maart 2022 om 08:00

Over het algemeen schotel ik jullie buitengewoon serieuze blogs voor over buitengewoon serieuze onderwerpen. Dus ik vond het wel eens tijd voor wat luchtigheid. Daarom deze blog met 10 grappige of interessante weetjes rondom seks.

1. Seks met sokken

Uit onderzoek van de Nederlandse neurowetenschapper Gert Holstege is gebleken dat zowel mannen als vrouwen makkelijker klaarkomen wanneer ze sokken dragen tijdens de seks. Dit kan waarschijnlijk verklaard worden door het feit dat het voor een fijne vrijpartij belangrijk is dat je je fijn en veilig voelt. En koude voeten vallen nou eenmaal niet in die categorie. Bovendien geeft het idee dat je gewoon je sokken aan durft te houden tijdens het vrijen ook duidelijk weer dat je je helemaal veilig voelt bij je partner. Wellicht niet buitengewoon sexy, maar hé...proberen kan altijd, toch? Overigens vraag ik me bij zo'n onderzoek altijd vooral af hoe ze op het idee zijn gekomen om dit te onderzoeken, maar dat terzijde.

2. Hoeveel calorieën verbrand je?

Hoeveel calorieën je met een activiteit verbrandt is van heel veel verschillende dingen afhankelijk, zoals je BMI of hoe actief je bent. Maar uiteraard zijn ook hier verschillende onderzoeken naar gedaan. Onderzoekers vonden dat bij een gemiddelde vrijpartij mannen 101 calorieën verbranden en vrouwen 69. Wanneer dat teruggerekend wordt naar calorieën per minuut, kwamen zij uit op 4,2 calorieën voor mannen en 3,1 calorieën voor vrouwen. Wil je écht aan je conditie werken, dan kun je dus beter naar de sportschool. Zeker als je kijkt naar de gemiddelde duur van een vrijpartij.

3. Hoelang duurt een gemiddelde vrijpartij?

Dat hangt er vanaf wat jij verstaat onder vrijen. Begint dat al bij de zoen bij thuiskomst, bij het elkaar plagen, bij het voorspel? En waar eindigt dat? Direct na het orgasme of pas nadat je nog in elkaars armen hebt liggen nagenieten? Omdat seks voor iedereen anders is, is de duur ervan moeilijk te onderzoeken. Maar Dr. Brendan Zietsch heeft wel onderzoek gedaan onder 500 heteroseksuele koppels over de hele wereld waaruit blijkt dat de geslachtsgemeenschap zelf (penis in vagina) gemiddeld 5,4 minuten duurt. Overigens is hier geen goed of fout in te benoemen. Zolang jullie beiden tevreden zijn met jullie seksleven is het prima als het veel korter duurt óf als het veel langer duurt.

4. Hoe vaak heeft een gemiddeld stel seks?

Ook altijd zo'n leuke vraag die je als seksuologisch hulpverlener vaak gesteld krijgt. En ook dit is van veel verschillende dingen afhankelijk als leeftijd, of je een vaste relatie hebt en hoe lang je al een relatie heb. Maar een gemiddelde volwassene heeft 54 keer seks per jaar, wat neerkomt op ongeveer eens per week. Op je 25e ben je gemiddeld gezien seksueel het meest actief, daarna neemt het langzaam af. Zit je op veel minder óf veel meer vrijpartijen per week? No worries: zolang jij en je partner daar gelukkig mee zijn is dat helemaal oké!

5. We hebben steeds minder vaak seks

Uit langlopend onderzoek blijkt dat we steeds minder vaak seks hebben. Dat scheelt toch al snel zo'n 12 keer per jaar. Belangrijkste redenen? Te druk, te moe, te veel stress, maar vooral ook: de telefoon die mee mag naar de slaapkamer. 

6. 'Ik heb hoofdpijn' is een slechte smoes

Wil je partner vanavond even geen seks? Dan zal ze daar van nu af aan gewoon eerlijk over moeten zijn, in plaats van de smoes te bedenken dat ze hoofdpijn heeft. Seks kan namelijk als een uitstekende pijnstiller werken. Door de opwinding verwijden je bloedvaten, waardoor je hoofdpijn zomaar eens zou kunnen verdwijnen. Dus als je hoofdpijn hebt, stel dan gewoon eens voor om juist wél gezellig tussen de lakens te duiken, in plaats van dat je een paracetamolletje pakt.

7. Een condoom tast de gevoeligheid van de penis niet aan

Wil je partner geen condoom dragen, omdat hij dan minder zou voelen? Uit onderzoek onder 500 stellen blijkt dat een man met condoom even lang nodig heeft voor een vrijpartij als een man zonder condoom. Daaruit kun je concluderen dat de penis even gevoelig blijft, ook mét condoom. Dan kan het nog zo zijn dat hij het gebruik van een condoom niet prettig vindt en dat is prima, zolang je een betrouwbaar alternatief gebruikt als anticonceptie of bescherming tegen een SOA. Maar het argument dat hij minder zou voelen zou volgens deze onderzoeken dus niet kloppen.

8. Regelmatig zoenen zorgt voor een fijner seksleven

Er is onderzocht in hoeverre regelmatig zoenen (dus zonder dat daar een vrijpartij bij komt kijken) bijdraagt aan een fijner seksleven. Het resultaat? Hoe vaker we zoenen, hoe positiever we zijn over onze relatie, maar ook over ons seksleven. Sterker nog: mensen die overdag regelmatig met hun partner een kus uitwisselden hadden vaker seks en waren ook beter in staat om een orgasme te krijgen.

9. Seks geeft je immuunsysteem een boost

Uit bloedonderzoek bij mensen die seks hadden, is gebleken dat delen van je immuunsysteem extra geactiveerd worden tijdens een vrijpartij. Leuke bijkomstigheid, toch?

10. Seks zorgt voor betere communicatie

Tijdens het vrijen komt een stof vrij die we oxytocine noemen. Dit wordt ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd. Oxytocine zorgt ervoor dat we ons veilig en geliefd voelen, waardoor we ook makkelijker praten over dingen die we moeilijk vinden. Een vrijpartij versterkt dus de band tussen jou en je partner.

 

Gebruikte bronnen:

Onderzoeksartikel: Energy Expenditure during Sexual Activity in Young Healthy Couples

Artikel Daily Mail: How long does sex normally last?, auteur Dr. Brendan Zietsch

Onderzoek: General Social Survey uit 2017

Artikel: Magazine Eindhovens Dagblad 'Je bent 30 en te druk voor seks', juli 2015

Onderzoek: Is Kissing a Bellwether of Sexual and Relationship Satisfaction and Dissatisfaction?

Onderzoek: Effects of sexual arousal on lymphocye subset circulation and cytokine production in man

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.