Verwarrende emoties

Gepubliceerd op 17 mei 2021 om 09:00

Ik voel me ellendig en zit als een zielig hoopje mens in de auto. We zijn maar een uurtje op visite geweest, het is nog vroeg en ik ben nu al door mijn energievoorraad voor de rest van de dag heen. Ik ben gefrustreerd en probeer te analyseren wat er net gebeurd is, maar kom er niet uit.

Mijn lief zit naast me en legt het haarfijn aan me uit. ‘Ze was gewoon heel erg onzeker, waardoor ze kortaf werd en stuurs. Jij wilt dat dan oplossen voor haar en gaat daar heel hard je best voor doen. Door het harde werken raken jouw emoties in de war van die van haar en omdat je nu moe bent denk je dat haar gevoelens die van jou zijn. Maar het is haar gevoel en haar probleem. Jij mag het nu loslaten.’

 

Soms denk ik dat mijn niet-HSP man beter doorheeft hoe hoogsensitiviteit werkt dan ik, terwijl ik degene ben die er stapels boeken over heeft gelezen. Natuurlijk weet ik dat HSP de neiging hebben om de emoties van de mensen om zich heen in zich op te zuigen als een spons en ze vervolgens te verwarren met hun eigen gevoelens, maar als het me zelf weer eens overkomt is het in de chaos van emoties en vermoeidheid soms lastig om nog te onderscheiden wat ook weer mijn gevoelens waren en wat die van een ander.

Toch heb ik door de jaren heen wel twee belangrijke handvatten gekregen waardoor het me makkelijker afgaat om de emoties van een ander te scheiden van die van mezelf. De eerste leerde ik jaren geleden tijdens een cursus die niets met hoogsensitiviteit te maken heeft, maar waarbij het handvat wel heel goed toepasbaar is voor hoogsensitieve mensen. Ik noem het ‘check yourself at the door’. Ga voor je een kamer met andere personen in gaat bij jezelf na hoe je je voelt. Ben je vrolijk? Een beetje gelaten? Verdrietig? Enthousiast? Het mag allemaal. Dit zijn jouw gevoelens. Maar het kan zijn dat je je na een gesprek wat je vrolijk inging ineens down voelt, zonder dat het gesprek zelf daar een duidelijke aanleiding voor gaf. Dat kan twee dingen betekenen: óf het gesprek heeft je erg veel energie gekost en je mag nu gaan uitrusten. Óf je verwart de gevoelens van degene met wie je gesproken hebt nu met die van jezelf. In dat geval mag je die gevoelens loslaten. Ik doe dat meestal biddend. ‘Heer, ik voel me nu verdrietig, maar ik vermoed dat dit niet mijn gevoelens zijn, maar die van de ander. Wilt U voor hem zorgen als hij verdrietig is? En wilt U mij helpen om het nu los te laten?’ 

Door het op zo’n manier los te laten doe je een aantal dingen: 

  1. Je ‘zorgt’ voor die ander door voor de persoon in kwestie te bidden. Daarmee kom je tegemoet aan je zorgbehoefte.
  2. Je legt de zorg voor die ander neer op de plek waar die hoort, namelijk bij God.
  3. Je maakt een bewuste keus om los te laten en vraagt God je daarbij te helpen.

Overigens pas ik dit trucje vaak pas achteraf toe, als ik merk dat ik last heb van gevoelens die ik niet kan plaatsen. Dan ga ik bij mezelf na hoe ik een afspraak in ging en hoe ik er weer uit ging en dan snap ik vaak wel hoe het komt dat ik me nu een beetje verdrietig, boos of bang voel.

 

Daarnaast heb ik nog een tweede handvat voor momenten dat ik merk dat ik op HSP-gebied kwetsbaar ben. Dan bid ik voor ik naar een plek ga waar ook veel andere mensen zijn of God me wil beschermen. Ik ben een beelddenker en dus zie ik die bescherming voor me als een grote luchtbel die om mij heen geplaatst wordt, zodat de gevoelens van anderen op die luchtbel afketsen en mij niet zullen raken (echt...als je dit leest als HSP denk ik dat je precies zult begrijpen wat ik bedoel, als je dit leest als niet-HSP vermoed ik dat je me nu heel erg wazig vindt, haha). Ik verwoord dat in mijn gebed als ‘bubbel’. Dan bid ik: ‘Heer, ik merk dat ik momenteel heel weinig kan hebben van andere mensen, maar ik vind het toch belangrijk om naar de kerk te gaan. Wilt U mij in Uw bubbel plaatsen?’ In die bubbel is alleen plaats voor God en mij. Daar voel ik me veilig, gekoesterd en geliefd en vanuit die positie kan ik de emoties van andere veel makkelijker van me af laten glijden.

 

Dit zijn de dingen die mij helpen om de emoties van anderen niet te gaan verwarren met die van mezelf. Misschien heb jij andere trucjes die je toepast en die voor jou heel helpend zijn? Laat het weten in de reacties hieronder en wie weet help je een ander er weer verder mee.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.