Vier je relatie

Gepubliceerd op 16 juli 2023 om 08:00

Het onderhouden van een relatie kan hard werken zijn. Soms kabbelt het, soms knalt het, soms fladderen de verliefde vlinders er vrolijk op los, soms vraag je je vertwijfeld af of dit nou alles is.

Maar wie al langere tijd getrouwd is, heeft reden voor een feestje! Want jullie doen dit toch maar mooi samen. Een huishouden runnen, een druk gezin combineren met je werk, belangrijke keuzes maken, van twee karakters een (meestal ;-) goed functionerende eenheid maken...

Een lange relatie vraagt erom gevierd te worden. Omdat jullie de moeite waard zijn. Omdat je relatie onderhoud nodig heeft. Omdat het je helpt de nadruk te leggen op de mooie kanten van jullie huwelijk.

En daarom: 10 manieren waarop je je huwelijk of relatie kunt vieren.

1. Vier iedere mijlpaal

Jullie eerste huis, die mooie promotie, je trouwdag, de kinderen die de deur uit gaan. Maar ook: een goede uitslag van het ziekenhuis, het vinden van een nieuwe job of na een moeizame periode in je huwelijk een week zonder onderlinge strubbelingen. Vier zoveel mogelijk mijlpalen. Alles mag! Zelfs het feit dat jullie vandaag 5 jaar, 3 maanden en 21 dagen getrouwd zijn is de moeite van het vieren waard. Want 'vieren' legt de nadruk op dankbaarheid. Eet een taartje, geef elkaar een zoen of pluk onderweg naar huis een bloem en geef die aan je lief als teken van jullie liefde voor elkaar.

2. Investeer in jullie relatie

Jullie relatie is het waard om in te investeren. Bij voorkeur al voor er sores of sleur ingeslopen is. En investeer vooral in leuke dingen! Ga samen uit eten, maak een mooie wandeling, regel dat de kinderen een weekend naar opa en oma kunnen, ga samen op dansles. Het zorgt voor kwaliteitstijd, laat zien dat jullie elkaar belangrijk vinden en verdiept jullie relatie.

3. Neem de ander niet voor lief

Jullie relatie is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Neem de ander nooit voor lief. Blijf zien wat jullie voor elkaar doen en betekenen. Dit vraagt een bewuste keuze. En het is stiekem zoveel meer dan je in eerste instantie zou denken. Bedenk eens wat je zou missen als de ander er niet is, verwoord dat positief en schrijf dat op een lief kaartje of voor de echte romantici op een handgeschreven brief en stuur het ouderwets met de post op. Wedden dat het zorgt voor een klein feestje bij je partner als hij of zij jouw woorden leest?

4. Spreek je waardering uit voor de ander

Wil je de ander echt verrassen? Spreek dan gewoon eens je waardering uit voor de ander. Voor welke kleine dingen bedank je de ander te weinig omdat je ze vanzelfsprekend vindt? We doen vaak de hele dag door kleine of grote dingen voor de ander die zomaar onopgemerkt voorbij kunnen gaan. Maar het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat zij hard werkt om een bijdrage te kunnen leveren aan het gezinsbudget, dat hij jouw blouse heeft gestreken, dat zij de tuin onderhoudt of dat hij de kinderen weer van de opvang heeft gehaald. Benoem deze kleine of grote dingen die zo vanzelfsprekend lijken richting elkaar en maak daar een gewoonte van. Daardoor voelen jullie je beiden gezien en gewaardeerd.

5. Verdiep je in elkaar

Weet je echt waar de ander mee bezig is op zijn werk? Waar zij stiekem van droomt? Welke huishoudelijke klus hij het stomst vindt? Wat haar favoriete jeugdherinnering is? Stel elkaar vragen en verdiep je in elkaar. Het helpt je niet alleen om elkaar beter te begrijpen, maar zorgt er ook voor dat er een diepere band ontstaat.

6. Heb oog voor de ander

Soms kan het leven ingewikkeld zijn of gewoon even wat veel. Heb oog voor elkaar en benoem wat je ziet gebeuren bij de ander. 'Ik zie dat je moe bent. Is er iets wat ik nu van je over kan nemen?'. 'Ik heb het idee dat de opmerking van die persoon je dwars zit, klopt dat?'. 'Ik heb de indruk dat je verdrietig bent. Wil je me vertellen waarom?'. Daarbij mag je ook zelf aangeven wat jij nodig hebt. 'Ik ben verdrietig. Wil je me even een knuffel geven?'. Of: 'Ik heb een confrontatie gehad op mijn werk en heb het nu nodig om dat even van me af te rennen. Is het oké als ik ga hardlopen en jij de kinderen even voor je rekening neemt?' De ander kan niet feilloos aanvoelen wat jij nodig hebt, dus zul je dat zelf aan moeten geven. Door zo oog te hebben voor de ander en jezelf, neem je jullie relatie serieus.

7. Verras de ander

Bij een feestje horen cadeautjes. En cadeautjes zijn vooral leuk omdat ze een verrassing zijn. Verras elkaar regelmatig. Door eerder thuis te komen uit je werk, door een huishoudelijke klus van de ander over te nemen, door het voortouw te nemen in een corrigerend gesprek met één van de kinderen, door de ander onverwacht mee te nemen voor een stedentrip, door een zelfgeplukt boeket bloemen. Geef daarbij niet wat je zelf graag zou willen krijgen, maar verdiep je in de ander. Waar maak je de ander nou echt blij mee? En geef dat als cadeau. Het liefst zo veel en zo vaak mogelijk.

8. Lach samen

Maak er een vrolijk feestje van en lach samen. Maak een grapje, vertel dat grappige verhaal wat je vandaag meemaakte, ga naar een cabaretvoorstelling, kijk samen naar een comedy. Want samen lachen verbindt.

9. Doe samen nieuwe ervaringen op

Ga samen iets doen wat jullie nog nooit gedaan hebben. Ga op een kookcursus of naar een museum wat je nog niet kent. Versleep je beddengoed naar buiten en slaap een nachtje in de open lucht. Verken al wandelend een nieuw natuurgebied. Alles mag, zolang het maar nieuw is voor jullie allebei. Het zorgt voor nieuwe avonturen, nieuwe gedeelde herinneringen en meer verbinding.

10. Haal samen herinneringen op

Gezamenlijke herinneringen zijn goud waard. Na de woorden 'Weet je nog dat we...' volgt meestal een verhaal waarbij je een glimlach op je gezicht krijgt. Samen herinneringen ophalen legt de nadruk op verhalen die jullie met elkaar verbinden, maar kan je ook door moeilijke tijden heen helpen. Het laat zien hoeveel jullie al samen hebben meegemaakt en doorstaan. Het toont aan hoe sterk jullie relatie is, hoeveel jullie gelachen hebben en welke manieren jullie hebben ontwikkeld om met moeilijke omstandigheden om te gaan. En dat mag gevierd worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Lucia
een jaar geleden

Wat mooi weer! Bedankt voor deze aanvuring om een goed huwelijk niet als vanzelfsprekend te nemen maar er aan te werken dat het ook goed en sprankelend blijft. Wij vierden pas dat we 11.000 dagen getrouwd waren 💖😁
Dat kan je op internet uitrekenen 😅 Wij zijn heel dankbaar dat we elke dag blij zijn met elkaar en dat laten blijken. Ook na 30 jaar gaat mijn hart sneller kloppen als hij het tuinhek binnen stapt...

Moniek
een jaar geleden

Wat leuk dat jullie die 11.000 dagen gevierd hebben! Dat is ook echt een feestje waard. En zo tof dat je hart nog steeds sneller gaat kloppen als hij het tuinhek binnen stapt. Ik heb hetzelfde met mijn lief en weet maar al te goed dat dat in een huwelijk niet vanzelfsprekend is.