Seks in de agenda

Gepubliceerd op 1 juni 2024 om 08:00

Vrijen als agendapunt. Het klinkt vreselijk onromantisch en weinig spontaan. En toch is er het nodige voor te zeggen. In deze blog leg ik je uit waarom het goed is om tijd vrij te maken in je agenda voor seks. En hoe je dat, ondanks het feit dat de spontaniteit eraf is, toch leuk kunt maken.

Druk, druk, druk

Wanneer je aan iemand vraagt hoe het met hem gaat, is het antwoord daarop vrijwel altijd 'druk'. Onze agenda's zijn overvol met werk, gezin, persoonlijke ontwikkeling en sociale activiteiten. En als we dan eindelijk eens een moment vrij hebben zijn we moe, waardoor we geneigd zijn om de resterende tijd te vullen met scrollen op onze telefoon of het kijken van de nieuwste serie.

Dat zorgt ervoor dat er tegenwoordig minder gevreeën wordt. En dat is jammer. Niet alleen omdat een ongecompliceerde vrijpartij gewoon fijn is, maar ook omdat je seks kunt zien als een vorm van lijm voor je relatie. Seksualiteit zorgt ervoor dat jullie relatie anders is en veel dieper gaat dan de andere relaties die je hebt. Bovendien zorgt een vrijpartij ervoor dat je je meer met elkaar verbindt. Niet alleen door het gezamenlijke genot en het gevoel dat iemand je zo leuk vindt dat die graag met je wil vrijen, maar ook doordat de hormonen die vrijkomen tijdens een vrijpartij zorgen voor een gevoel van verbinding.

Prioriteit

Zeker als je al langere tijd een relatie hebt en de verliefde vlinderhormonen niet meer door je lijf gieren, heeft seksualiteit de neiging om steeds lager op het prioriteitenlijstje te komen te staan. Je wilt wel, maar er zijn gewoon voortdurend andere dingen die je aandacht opeisen. En als je dan wel een keer zin en tijd hebt, heeft je partner dat weer niet. Op die manier kunnen er zo maar weken overheen gaan voor 'het' er weer een keer van komt.

Wanneer jullie seks allebei belangrijk vinden voor jullie relatie, wordt het dus tijd om tijd vrij te gaan maken voor in de eerste plaats jullie relatie en in de tweede plaats seks. Die volgorde is belangrijk, omdat zeker vrouwen maar ook mannen meestal niet van de drukte van alledag zomaar kunnen overschakelen naar seks. Zij hebben het eerst nodig om de verbinding te leggen met elkaar. Om zich gezien en gehoord te worden. En om de drukte van de dag achter zich te laten. Pas als dat het geval is kunnen ze zich ertoe zetten om over te gaan op een vrijpartij. Puur en alleen 'seks' op de agenda zetten is dus niet voldoende.

Plan wekelijks een date-night en probeer ook in het weekend tijd voor elkaar vrij te maken, zodat jullie de connectie met elkaar weer op kunnen zoeken. Zorg ervoor dat seks er niet per se van hoeft te komen die avond of op dat moment, maar wel dat de tijd en ruimte er is. 

Bye bye spontaniteit?

Agenda-seks wil niet zeggen dat het gedaan is met de spontaniteit. Juist omdat je ruimte maakt voor elkaar in je agenda, wordt de verbinding tussen jullie sterker. Je voelt je meer gezien en gehoord en juist daardoor ontstaat er ruimte om ook weer vaker spontaan te vrijen.

Voorpret

Wanneer je date-nights en daarmee de mogelijkheid tot een vrijpartij op de agenda zet, heeft dat een aantal voordelen. Niet alleen wordt er vaker gevreeën, maar je kunt je er ook op voorbereiden.

Wanneer je waarde hecht aan jullie tijd samen, kun je ervoor zorgen dat je de dag ervoor minder vol plant. Op die manier is de date-night niet iets is wat ook nog moet gebeuren, maar echt iets waar je naar uitkijkt en waar je ook energie voor vrij maakt. Je kunt niet alleen voorbereidingen treffen in hoe druk je je dag plant, maar ook in wat je aantrekt, hoe je de slaapkamer inricht (lekker warm, bed mooi opgemaakt, kaarsjes voor wat extra sfeer, et cetera) en in de opmerkingen die je gedurende de dag al naar elkaar maakt.

Wil dat zeggen dat 'het' er altijd van moet komen tijdens een date-moment? Zeker niet! Er kunnen heel veel dingen meespelen waardoor jouw hoofd of lijf of dat van je partner alsnog niet naar seks staat. Maar dan heb je alsnog wel een fijn samen-moment gepland waarin je op elkaar af kunt stemmen, een goed gesprek kunt voeren, een fijne wandeling kunt maken of gewoon even in elkaars armen kunt liggen en verder niks. En door wekelijks prioriteit te geven aan jullie relatie boven al het andere wat in jullie leven speelt, geef je aan je partner aan dat hij of zij het belangrijkst voor je is. Ook dat verbindt en is goed voor jullie relatie.

 

Gebruikte bronnen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.