Net als in de film...?

Gepubliceerd op 5 april 2021 om 11:14

'Ik moet eerlijk zeggen dat het me vies tegenvalt'. Tegenover me zit een jongedame, net getrouwd, ze ziet er prachtig uit...en ze is diep teleurgesteld in haar seksleven. 'Wat valt je tegen?' vraag ik haar. 'Ik had verwacht dat het allemaal fantastisch zou zijn en dat we helemaal in elkaar op zouden gaan, maar in werkelijkheid klunzen we maar wat aan.'

Ze is niet de eerste van wie ik het hoor. Veel mensen hebben een ideaalbeeld van seksualiteit, gebaseerd op alles wat ze om zich heen hebben gehoord en gezien. De romantiek in films of boeken, de mythe van het altijd tegelijk zin hebben in seks, de schromelijke overdrijvingen in de stoere verhalen van de mensen om hen heen. 

In werkelijkheid heeft de één zin terwijl de ander er even niet aan moet denken, blijft er altijd wel een trui pijnlijk achter een oorbel haken, blijken jullie by far niet het gemiddelde te halen waarvan 'de media' zegt dat het normaal is en komt hij regelmatig te vroeg klaar of zij juist helemaal niet. Inderdaad...we klunzen maar wat aan.

Het is goed om je te realiseren dat we door alles wat we gehoord en gezien hebben een beeld over seksualiteit hebben ontwikkeld dat niet klopt. De romantische setting waarin mensen tegelijk zin hebben in seks, waarbij geen pijnlijke of onhandige situaties voorkomen en waarbij beiden het tot een fantastisch einde brengen is eerder de uitzondering dan de regel.

Dus we klunzen maar wat aan. En de vraag is of dat erg is. Ik denk dat het in een veilige relatie geen probleem hoeft te zijn. Ik weet nog goed dat we op de Evangelische Hogeschool les kregen van professor Ouweneel en we het over het onderwerp seksualiteit hadden. Hij besprak de mythe van de huwelijksnacht en zei: 'Realiseer je dat het in niets zal lijken op alles wat je in films gezien of in boeken gelezen hebt. In werkelijkheid zal er veel fout gaan en zullen er ongemakkelijke situaties ontstaan. Seks is net als fietsen; je moet het leren. Lach samen om wat er fout gaat en probeer het gewoon opnieuw.'

Seks kun je inderdaad leren. Je kunt leren wat de ander fijn vindt en wat jij fijn vindt, wat wel en niet werkt, waar jullie grenzen liggen en hoe jullie het wat spannender kunnen maken. Maar dan nog zul je merken dat je regelmatig op je snufferd gaat. En zolang je daar beiden om kunt lachen, voegt dat wat mij betreft alleen maar toe aan het bijzondere tussen jullie twee.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.