Zin maken

Gepubliceerd op 3 mei 2021 om 09:00

'Maar ik ga toch geen zin màken? Dat haalt toch alle spontaniteit uit seks en seks hoort toch spontaan te zijn?'

Het is een misverstand wat ik vaak tegenkom: als je van elkaar houdt en het goed zit in je relatie, gaat de seks vanzelf omdat je er samen op hetzelfde moment zin in hebt. In een begin van een relatie mag dat dan misschien vaak het geval zijn, maar in een lange relatie is het dat zeker niet.

Of je zin hebt in seks is afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Hoe je dag is verlopen, hoe je in elkaar zit, hoe je je voelt, of je kinderen in bed liggen (en je dus weinig kans loopt om gestoord te worden), hoe je je verbonden voelt met je partner, to do-lijstjes, zorgen... Ze hebben allemaal invloed op de vraag of jij in bent voor een fijne vrijpartij of niet. En aangezien iedereen anders in elkaar zit, is de kans dat jij en je partner tegelijk zin hebben in seks niet zo heel groot.

Wel kun je de kans vergroten om wat vaker zin in seks te hebben. Zo neemt je zin in seks toe als je het vaker doet. Ook neemt de kans dat je zin krijgt in seks toe als je investeert in je relatie. Hoe meer jullie je met elkaar verbonden voelen, hoe kleiner de stap wordt om samen een gezellige avond door te brengen. Kies er dus bewust voor om samen tijd door te brengen en aandacht te geven aan elkaar. Je kunt de avond beginnen met samen een ommetje lopen. Onderweg kun je praten over de dingen die je bezig houden en zo je hoofd leegmaken én de verbinding met je partner vergroten. En samen iets doen wat je nog nooit gedaan hebt, zoals het volgen van een kookworkshop of een stadstour maken op een Segway ontspant én vergroot het gevoel van onderlinge verbondenheid zonder dat er verplicht gepraat moet worden. Ook kun je gedurende de dag langzaam naar een fijne vrijpartij toewerken. Flirt met elkaar, geef elkaar hints over wat je die avond met de ander wilt doen, raak elkaar in het voorbij gaan terloops aan en zorg er als het even kan voor dat je de avond ontspannen in gaat en niet te moe bent.

Dan nog kan het gebeuren dat je geen zin in seks hebt. Vaak moeten seksuele gevoelens ook wakker gemaakt worden, omdat ze verborgen liggen onder alle dingen die ons bezig houden. En dan is zin maken dus helemaal zo gek nog niet. Mocht je dat moeilijk vinden, dan is een goede stelregel om jezelf tien minuten de tijd te geven om te ontdekken of je seksuele verlangens aangewakkerd kunnen worden. Streel, zoen en knuffel elkaar. Na tien minuten nog steeds geen zin? Prima! Dan hebben jullie in elk geval fijn geknuffeld en heb je het een kans gegeven. 

Overigens is het heel normaal dat er periodes in je leven zijn dat je even geen zin hebt in seks. Drukte, fysieke problemen, jonge kinderen en verdrietige omstandigheden zijn allemaal dingen die er voor kunnen zorgen dat je zin in seks tijdelijk verdwenen is. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang jullie blijven praten en op andere manieren toenadering tot elkaar blijven zoeken én zolang jullie het samen goed hebben op de momenten dat jullie het wél doen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.