Seksualiteit

In de vele jaren dat mijn man en ik de Premarriage Course hebben mogen geven, kwamen er geregeld stellen op ons pad die later in hun huwelijk aanliepen tegen diverse problemen op seksueel gebied. Met de vragen die ze hadden kwamen ze bij ons terug. Omdat ik op veel vragen ook geen antwoord had, besloot ik zelf een opleiding counseling en seksualiteit te volgen. Deze opleiding en de gesprekken die daaruit voortvloeiden hebben me veel gebracht. En die kennis deel ik graag met jullie in mijn blogs, waarin ik in wil gaan op de meest voorkomende vragen en problemen die er leven rondom seksualiteit. Ik schrijf deze blogs vanuit mijn christelijke identiteit, waarbij het mijn gebed is dat jullie er wat aan zullen hebben en het jullie seksuele relatie ten goede mag komen. En heb je vragen? Aarzel dan vooral niet om ze aan mij te stellen...lekker veilig vanachter je schermpje of gewoon face to face.

Blogs over seksualiteit

Over anticonceptie

In de gesprekken die ik met mensen voer rondom seksualiteit kom ik nog regelmatig misverstanden tegen rondom anticonceptie. Of zie ik dat mensen geen volledig beeld hebben van wat er allemaal mogelijk is, waardoor ze voor het meest voor de hand liggende anticonceptiemiddel gaan. Daarom even back to the basics en alle meest gangbare anticonceptiemiddelen met voors én tegens op een rijtje, zodat jij een goede afweging kunt maken in wat je wel en niet wilt. Ook bespreek ik de veelgestelde vraag of je door het slikken van hormonen meer risico loopt om kanker te krijgen.

Lees meer »

Als vrijen pijn doet

Pijn bij het vrijen is een veelvoorkomende klacht. 20% van de vrouwen heeft wel eens pijn bij het vrijen en 5% heeft vaak pijn bij het vrijen. Onder jonge vrouwen komt pijn bij het vrijen nog vaker voor. 11% van de vrouwen jonger dan 25 jaar heeft vaak pijn bij het vrijen. Maar ook mannen kunnen last hebben van pijn bij het vrijen. Vrijen hoort geen pijn te doen en het is dan ook goed om op zoek te gaan naar de oorzaak van de pijn. Vaak kun je er zelf al wat aan doen. Ik zet de meest voorkomende oorzaken en de mogelijke oplossingen voor je op een rijtje. Mocht je het zelf niet kunnen oplossen, ga dan vooral even langs de huisarts als de pijn je belemmert in je seksuele leven. Het is goed om je daarbij te realiseren dat je echt niet de enige bent en dat de huisarts niet raar op zal kijken van jouw klacht.

Lees meer »

Waarom heeft God seks bedacht?

Waarom heeft God seks bedacht? Iets wat zo gecompliceerd is, waarmee we een ander of onszelf veel schade kunnen berokkenen en wat, als je er lang over nadenkt, ergens ook wel een beetje apart is. Maar ook iets waar we zo van kunnen genieten, wat ervoor zorgt dat we kinderen kunnen krijgen en wat heel intiem en liefdevol kan zijn.

Lees meer »

Als seks 'moet'

Kinderen krijgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms blijft de zo gewenste zwangerschap uit. En dat is het moment waarop vrijen een ingewikkelde bezigheid kan worden. Want ineens wordt jullie seksuele agenda niet meer geleid door liefde, romantiek en het simpelweg zin hebben in seks, maar door vruchtbaarheidskalenders, menstruatiecycli en ovulatietesten. Dat kan een behoorlijke druk op jullie seksuele relatie leggen. De spontaniteit is er af, er moet gepresteerd worden en dat ook nog op een specifiek moment. Ook als jullie de dag met ruzie begonnen zijn, je hoofd er niet naar staat of je net een hele volle agenda hebt. Die ovulatie wacht niet en het duurt een maand voor je opnieuw kans hebt om zwanger te raken.

Lees meer »

Wanneer je als vrouw moeite hebt met klaarkomen...

Vrijwel iedereen ervaart in zijn of haar leven wel eens problemen met klaarkomen. Van vrouwen weten we dat 3 van de 4 vrouwen hier soms last van te hebben. 1 op de 4 vrouwen geeft aan hier vaak problemen mee te hebben. En sommige vrouwen zijn zelfs nog nooit klaargekomen. Is het bereiken van een orgasme een must voor het hebben van goede seks? Hoe komt het dat zoveel vrouwen problemen ervaren op het gebied van het bereiken van een orgasme? En wat kun je er aan doen?

Lees meer »

Seks en emotionele veiligheid

Als er iets belangrijk is voor een gezonde seksuele relatie, dan is het wel emotionele veiligheid. Wanneer jij je emotioneel veilig en geborgen voelt, is het veel makkelijker om jezelf helemaal te geven aan de ander, op te gaan in het moment en het samen fijn te hebben. Maar er zijn zoveel factoren die mee kunnen spelen in de vraag of jij je emotioneel veilig genoeg voelt.

Lees meer »

Wanneer je als man te snel klaarkomt...

Een veel gehoord probleem in de spreekkamer van een seksuologisch hulpverlener is het probleem dat mannen te snel klaarkomen. Dat roept bij mij als counselor een aantal vragen op die ik hier graag wil bespreken.

Lees meer »

Zin maken

'Maar ik ga toch geen zin màken? Dat haalt toch alle spontaniteit uit seks en seks hoort toch spontaan te zijn?'

Lees meer »

Net als in de film...?

'Ik moet eerlijk zeggen dat het me vies tegenvalt'. Tegenover me zit een jongedame, net getrouwd, ze ziet er prachtig uit...en ze is diep teleurgesteld in haar seksleven. 'Wat valt je tegen?' vraag ik haar. 'Ik had verwacht dat het allemaal fantastisch zou zijn en dat we helemaal in elkaar op zouden gaan, maar in werkelijkheid klunzen we maar wat aan.'

Lees meer »

Let's talk about sex!

Seks is misschien wel één van de moeilijkste onderwerpen om over te praten. De sfeer wordt op zijn best al snel lacherig, vaak ongemakkelijk, op zijn slechtst pocherig en nog vaker gaan we er het gesprek maar helemaal niet over aan, omdat het te ingewikkeld is. Waarom is het zo moeilijk om te praten over seks?

Lees meer »

Seks, moet dat?

Waarom zou ik schrijven over seks? Seks is één van de meest gevoelige gespreksonderwerpen die er is, zeker binnen christelijk Nederland. Dat is niet per se verkeerd. Seksualiteit is kwetsbaar, maakt kwetsbaar, voelt kwetsbaar. Seksualiteit kan prachtig zijn, maar ook vernietigend. Seksualiteit vraagt om een behoedzame aanpak, in veiligheid en vertrouwdheid, zonder dat daarbij de speelsheid en de passie verloren gaan.

Lees meer »

Misschien vind je dit ook interessant: